ALEŠ PUHAR, ŠPORTNI DIREKTOR IN PODPREDSEDNIK KK GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR

Med desetimi košarkarskimi prvoligaši v Sloveniji najdemo le enega z Gorenjske. In tako je že nekaj let. V Šenčurju, kraju, ki lepo odseva za mnoge najlepše konce Slovenije, je vedno živahno in predvsem lepo urejeno. Natanko to velja za najbolj prepoznaven športni klub KK Gorenjska gradbena družba Šenčur, ki je v letošnji sezoni žel sadove dobrega dela v zadnjih letih. Članska ekipa je bila v četrtfinalu državnega prvenstva enakovreden tekmec Petrolu Olimpiji, prvi dve mlajši selekciji (U13 in U17) pa sta uspešno končali premierno prvoligaško sezono. Majhnost kraja je lahko tudi prednost in le te v Šenčurju znajo vnovčiti. Ko pa besede nanese na nekaj majhnih slabosti, pa je jasno, da imajo v osrčju Gorenjske še kar nekaj rezerve v napredku in razvoju kluba, ki želi bliže slovenskemu košarkarskemu vrhu. O sezoni, načrtih, polemikah in strategiji kluba je spregovoril športni direktor in podpredsednik kluba, Aleš Puhar.  

Kako bi ocenili delo in uspehe košarkarskega kluba Gorenjske gradbene družbe Šenčur v minuli sezoni?

Kar se tiče članske ekipe tiče, obstaja določeno razočaranje. Vložek v ekipo in njena sestava sta obetala uvrstitev v Ligo za prvaka. Nekaj poškodb je botrovalo k slabšim rezultatom, a vseeno smo se takoj po novem letu odločili, da prekinemo sodelovanje z Radetom Mijanovićem. Namesto njega nismo iskali »gasilca«, pač pa trenerja, ki bi v Šenčurju delal dlje časa. S Konstantinom Subotičem smo imeli stik že prej in po koncu minule sezone, smo z njim podpisali še dve letno pogodbo. V drugem delu prvenstva se je ekipa sestavila in videne so bile igre, ki smo si jih želeli že prej. V četrtfinalu smo igrali proti Petrolu Olimpiji in nekateri so dejali, da smo senzacionalno zmagali eno tekmo. Sam pa pravim, da je izpadla, v tistem času, boljša ekipa. Kar se tiče mlajših selekcij, lahko rečem, da napredujemo iz sezono v sezono. Vidi se, da vlagamo v razvoj tako trenerjev kot vseh ekip. Pri vseh mlajših selekcijah smo dosegli veliko. Morda bi še več, če bi uporabili metode nekaterih drugih klubov in si sposodili kvalitetnega igralca ali dva, ter s tem okrepili določeno selekcijo in tudi ambicije. V Pokalu mladih KZS (seštevek dela vseh mlajših selekcij) smo napredovali in v naslednji sezoni si želimo vse skupaj še bolj povezati in na tej lestvici še napredovati.

Kje vidite največje rezerve pri razvoju kluba?

V Šenčurju je napredek možen pri razvoju trenerskega kadra. Naši trenerji so še eno leto bolj izkušeni, hkrati pa bomo razvili še bolj kakovosten program dela z mlajšimi selekcijami. Dobra izvedba programa je prepoznavna tudi v širšem okolju, kjer je kar nekaj igralcev, ki bi se priključili k delu v našem klubu. Šenčur zaradi svoje majhnosti nima večje košarkarske baze, poleg tega pa je največji minus, ker tu nimamo srednje šole. S kakovostnim programom mislim, da se lahko dokažemo in izognemo tej t.i. srednješolski anomaliji. Fantje se izobraževalno lahko dokazujejo v sosednjih krajih, košarkarsko pa v Šenčurju. 

Se vam zdi, da je gospodarstvo v Šenčurju pravilno in ugodno prepoznalo dobro delo v KK Gorenjska gradbena družba Šenčur?

Za vsako podporo moramo biti hvaležni in to vedno poudarimo. Seveda pa bi si želimo močnejše podpore v lokalnem podjetništvu predvsem v Šenčurjevi poslovni coni, kjer žal ni prave povezanosti z lokalnim utripom. Seveda si želimo najti pot do uspešnih podjetij, ki delujejo v poslovni coni Šenčur. Preko javnih razpisov, za program, ki ga izvajamo, dobimo pomoč občine Šenčur, zaradi katere imamo zelo dobre pogoje dela v naši športni dvorani Šenčur. Na nivoju lokalne skupnosti pa trdim, da bi se morali odločiti in močneje podpreti to kar je, tako za občino kot tudi za ljudi, najbolj odmevno. Osnovna naloga občine je, da podpre delovanje društev, izpostaviti pa bi morala najbolj prepoznavne in najbolj uspešne, še posebej, če gre za državni in mednarodni nivo. V Sloveniji je deset prvoligaških košarkarskih ekipo in mi prihajamo iz najmanjšega kraja. Potrebovali bi večjo podporo. Omenim naj še denimo pustno povorko. Tako za primer. To so stvari po katerih je Šenčur najbolj prepoznaven v državi.

Klubski občni zbor je minil hitro, kar priča o zglednem delu in dobrem gospodarjenju. Vendar je klub trenutno brez predsednika. Zakaj je prišlo do tega?

Šenčur je specifična sredina. Klubske stvari funkcionirajo. Od staršev smo na občnem zboru slišali, da funkcionirajo odlično. Deležniki so z našim delom zadovoljni. Seveda pride do določene iztrošenosti in v takšnih primerih je pač potrebno najti zamenjavo. Nič ne gre čez noč. Delo v klubu teče nemoteno. Pričakujem, da bo prišlo do nekaterih sprememb, tudi v organizaciji kluba. Morda pa bo naš glavni pokrovitelj Gorenjska gradbena družba našel človeka, ki bi s pomočjo vseh nas, uspešno vodil klub.  


Vse novice / članki