DOMOV

16.07.2017 | DINO MURIČ V ŠENČURJU, KJER PA NE BO VEČ MARKA PAJIČA

DINO MURIČ V ŠENČURJU, KJER PA NE BO VEČ MARKA PAJIČA

V edinem gorenjskem košarkarskem prvoligašu Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi so ulovili izjemen plen v podobi Dina Muriča. Eden najbolj atletskih in požrtvovalnih slovenskih košarkarjev bo v novi sezoni vodilni krilni center Šenčurja, ki je pred nekaj tedni razkril, da ga zanima uvrstitev v ligo za prvaka slovenskega državnega prvenstva. Dino Murič bo najmanj eno leto delal družbo prekaljenemu kapetanu Gorenjcev Smiljanu Paviču, hkrati pa bo to zanj odlična možnost, da se uspešno vrne pod koše. 

27 letni Ljubljančan je pred letom in pol prestal operacijo desnega kolena, ki ga je v preteklih letih oviralo pri treningih in tekmah. Zaradi obrabljenega hrustanca in posledično rehabilitacije, je Dino zadnjo sezono preživel v telovadnici. Malce daljša, a zato temeljita ozdravitev in krepitev kolena ter ob kolenskih mišic, je Dinu dala samozaupanje in uresničila željo po ponovnem igranju košarke. Dino Murič se je pridružil ekipi, ki jo vodi Rade Mijanovič, zaenkrat pa jo sestavljajo: Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Nejc Martinčič, Jan Novak, Jan Rebec, Stefan Tovilovič, David Babič, Maid Čičič in Smiljan Pavković.

V članski ekipi Šenčur GGD pa prihodnjo sezono ne bo več Marka Pajiča,  24 letnega in 204 cm visokega krilnega košarkarja, s katerim je vodstvo doseglo sporazumno prekinitev pogodbe. Marko je v lanski sezoni za Šenčur GGD odigral 27 tekem in v povprečju na tekmo v skoraj 26 minutah dosegal  10,1 točke in 5,4 skoka.

15.07.2017 | FIMBA ŽRTVOVALA ITALIJO IN SLOVENIJO 45

FIMBA ŽRTVOVALA ITALIJO IN SLOVENIJO 45

FIMBA (Federal International Maxi Basketball Association) je organizacija, ki skrbi za veteranska košarkarska tekmovanja. Prvi zametki veteranske organizacije so bili zaznavni 1969 v Argentini, po nekaj tekmovanjih v Južni Ameriki in Kanadi, je bilo prvo svetovno prvenstvo 1991 organizirano prav v Buenos Airesu. Danes, po 16 letih je predsednik Argentinec Ruben Rodriguez Lamas, človek, ki je naredil FIMBO v »kraljevsko« organizacijo.

Mestece Montecatini, na severnem koncu priljubljene regije Toskana, je bil središče letošnjega 14. svetovnega prvenstva veteranske košarke, ki je v vseh pogledih postreglo z rekordnimi rezultati. Zaradi 370 prijavljenih ekip, kategorije so pri ženskah in moških na pet let, vse od 35 leta naprej, je prvenstvo upravičeno ovekovečeno za največji košarkarski dogodek vseh časov. Približno 5000 igralcev iz vseh petih celin je sodelovalo na rekordnem prvenstvu, ki pa je postreglo s številnimi nejasnostmi in krovnimi pravili, ki bi morda obveljala pred 30 leti. V kategoriji nad 45 let je nastopilo 30 ekip, med njimi tudi Slovenija 45, ki je bila lani na evropskem prvenstvu druga. Že pred mesecem dni je bilo po žrebu precej nezadovoljstva, saj je FIMBA postavila nosilce desetih skupin po svoje. Resda je bila po pritožbi tudi Slovenija 45 postavljena za enega od nosilcev, a kaj ko je bilo premetavanje po skupinah bolj podobno lovljenju z zavezanimi očmi. Slovenija je obstala nosilec v skupini D, a na mesto nje so v skupino C postavili Črno Goro (bron na Eurobasketu 2016). Črnogorci bi morali biti nosilci skupine, tako pa so pristali v skupini z Italijo, ki je v šestih letih zabeležila rekordnih 58 zaporednih zmag; med drugim je na lanskem evropskem prvenstvu, v polfinalu premagala Črno Goro in v finalu Slovenijo. Skupinski boj je bil med ekipami, ki so prišle v boj za medaljo, neizprosen in predvsem odločilen, kar se tiče boja za medalje. Slovenija 45 je v prvi tekmi klonila proti Litvi, Italija pa proti Črni Gori. Oboji so takoj na začetku 14. svetovnega prvenstva ostali brez možnosti za boj za uvrstitve kamor tudi spadajo. Da bi bil sistem tekmovanja še bolj neposrečen, sta se v uvodnem krogu drugega dela tekmovanja srečali še Litva in Črna Gora. Po podaljšku so zmago slavili Črnogorci, hkrati pa iz boja izpadli še Litovci. Črna Gora 45, na čelu z nekdanjim predsednikom republike Črna gora in predsednikom vlade Milom Djukanovićem, danes pa predsednikom košarkarske zveze, je do konca prvenstva mlela nasprotnike in se po uvodnem sistemu tekmovanja, že v polfinalu veselila finalnega nastopa, a so organizatorji umestili še en dodatni boj za vstop v finale. Črnogorci so kljub pritožbi morali igrati dodaten dvoboj ter premagali Čehe (73:62) in v finalu še Srbijo (70:62). V boju za tretje mesto je Češka s 63:58 porazila Brazilijo. Le kako sta Češka in Brazilija sploh igrali za bronasto medaljo, ko pa je v izločilnem delu prvenstva Črna Gora, naprej premagala Brazilijo in nato še Češko.

Ob sijajnih Črnogorcih, sta se v skupini B, za mesta od 11 do 20 borili lani najboljši evropski reprezentanci, Italija in Slovenija. Eni in drugi so brez težav premagovali nasprotnike ter se v finalu B skupine udarili v ponovitvi lanskega finala Eurobasketa . V izenačeni tekmi so Slovenci pol minute pred koncem zaostajali za tri točke, taktične osebne napake pa niso prinesle preobrata, saj so večkratni svetovni in evropski prvaki zadevali proste mete ter na koncu zmagali s 77:74. Zadoščenje je prinesla košarka in odlična igra obeh ekip, ki sta se zaradi sila nerodnega sistema, namesto za 1. mesto, morali zadovoljiti za boj za 11.mesto. Pri Sloveniji so bili najbolj razpoloženi: Horvat 27, Urankar 13, Novak 11, Gabrovšek 9, Bogataj 8…, pri Italiji pa je bil najbolj uspešen naturaliziran Američan Carney 18, Delli Carri pa je prispeval 15 točk. Fimbine ne-kredibilnosti ni uspela ogroziti niti italijanska reprezentanca, ki ima v vitrini vse evropske in svetovne lovorike in kar 58 zaporednih zmag. Domače prvenstvo je pustilo, tudi v medijih, najbolj grenak priokus, saj sistema v ekipnih tekmovanjih, ki z enim porazom izloči moštvo iz boja za najvišja mesta, enostavno ni.

Svetovno prvenstvo je končano in ob koncu največjega košarkarskega dogodka vseh časov bodo v spominu ostali nosilci medalj, zato je prav, da je Slovenija ponosna na selekcijo Slo 55, ki je osvojila zlato medaljo (Slovenija 55 – Italija 64:50; Kotnik 29, Hauptman 21…) ter dveh ženskih ekip, Ljubljana 50 + in 60 +. Obe zasedbi sta domov prinesli srebrno medaljo. Slovenija je z novimi medaljami na šestem mestu svetovne lestvice veteranske košarke.

In na koncu ne gre mimo FIMBE, ki vsako drugo leto organizira svetovno prvenstvo (2019 Finska) in vmes še Evropska in Panameriška prvenstva. Prihodnje leto bo zbor najboljših ekip s stare celine v Mariboru, kar omogoča vsem ljubiteljem košarke vpogled v znanje in izkušnje nekdanjih košarkarskih velikanov, med katerimi denimo Slavko Kotnik Dušan Hauptman kotirata v sam svetovni vrh. Organizacijski zalogaj je nedvomno velik in truda ter relativne preglednosti programa organizatorjem in FIMBI ne moremo zameriti. Obveščanje je bilo pravočasno, dvorane so bile v Montecatiniju (članska ekipa igra v 3. ligi) zelo spodobne, kraj je zanimiv, podobno vznemirljiva je bližina Firenc in Pise. Vse ostalo pa je zunaj meja dostojnega in razumljivega. Organizacija, tako FIMBE kot tudi lokalnega odbora, meji na super hitro zaslužkarstvo. Če je na glavnem trgu v Montecatiniju v priljubljeni kavarnici cenik dostojen italijanskemu statusu, pa na konjskem hipodromu, kjer je bila otvoritev in t.i. social party, nikakor ne morejo obveljati višje cene, še posebej ker je bilo vse postreženo v plastičnih kozarcih. Dostop do vsega pa je bilo za več kot 5000 ljudi omejeno z dvema postrežnima mestoma. Zapleti so nastali že ob prijavi ekipo, četudi so bili vsi podatki še precej pred začetkom prvenstva poslani vsaj dvakrat. V dobi interneta, aplikacij in IT-ja, je nesmiselno govoriti o izgubljenih podatkih in nevednosti o osnovnih detajlih. FIMBA pobira na vseh korakih, razen tekmovanja in uradnih nazivov najboljšim ekipam, pa kaj veliko za igralce, ekipe in spremstvo ne naredi. Da o tehničnih normativih za velika košarkarska tekmovanja, kot so statistika, live stream in osnovno snemanje tekem, sploh ne govorimo. 

FIMBA pobira 1200€ za prijavnino za vsako ekipo, če je le ta poravnana do konca leta, torej pol leta pred začetkom tekmovanja. In ker večina ekip ostaja pozorna na vsak evro, je prijav pred novim letom precej. In ko po vseh treningih in pripravljalnih tekmah prideš na prvenstvo te zadene novo, za javnost skrito pravilo, zaradi katerega si ob dodatnih par sto evrov. V kolikor se ekipe na nastanijo v uradnih in precej dražjih hotelih, se prijavnina kar naenkrat poveča za dodatnih 400€. Četudi je del pravil o tekmovanjih FIMBA spisanih na uradni spletni strani, se le ta stalno spreminjajo in prilagajajo na račun FIMBE in lokalnega organizatorja. Nehote se vsakršna malenkost na škodo katere izmed slovenskih ekip naslovi tudi na košarkarja in FIMBA funkcionarja Vincenca Butalo, ki je evropski predsednik FIMBA in član izvršne skupščine svetovne FIMBE. Na vsa vprašanja in želje po izboljšanju ali zgolj želje po preprečitvi številnih FIMBA anomalij, ostaja njegov odgovor: »Žal ne morem vplivati. Veliko stvari delajo kar po svoje. Ruben Lamas je pravi naslov.«

Košarka je eden najbolj popularnih športov na svetu in čustva do žoge, parketa, košev in predvsem številnih poznanstev, je v Montecatini pripeljalo 370 ekip s petih celin. Vsi so plačali visoke prijavnine in vsi so potrpeli ob številnih Fimbinih anomalijah. Koliko denarja se prepleta v veteranski košarki na eni strani in koliko košarkarskega osnovnega luksuza prejmejo udeleženci na drugi, pa lahko izračuna vsak. Prav zato je FIMBA »kraljevska« organizacija.    


 

30.06.2017 | V ŠENČURJU BI BLIŽE VRHU

V ŠENČURJU BI BLIŽE VRHU

Košarkarski klub Šenčur Gorenjska gradbena družba je po minuli sezoni ostal edini gorenjski prvoligaš, hkrati pa se v klubu zavedajo, da bo prihajajoča sezona ena najtežjih dosedaj. Deset klubov si je izborilo status prvoligaša, Šenčur pa si vzporedno s precej večjimi kraji od koder prihajajo članske ekipe, želi stabilnejšo in celo močnejšo podporo lokalnega in regionalnega okolja. Na nedavni marketinški konferenci je predsednik kluba Janko Sekne dejal: »Šenčur je res najmanjši kraj v Sloveniji, ki ima ekipo v prvi ligi, a je to klub, ki ima veliko srce. Zagotovo je naše delo tudi plod dobre podpore občine Šenčur in našega glavnega sponzorja podjetja Gorenjska gradbena družba.« Direktor Gorenjske gradbene družbe Branko Žiberna je vrsto let največji podpornik košarkarskega kluba, še posebej pa iskreno priznava: »Vesel sem, ko izvem za podatek, da vsako leto več otrok prihaja na košarkarske treninge. Mi pomagamo, ker vemo, da uspešno podjetje mora nekaj dati okolju. Za košarko smo navdušeni, pogoji za treninge so izvrstni in tudi v naslednji sezoni upam, da bo Šenčur trn v peti najboljšim v Sloveniji.« Šenčurjeva košarkarska šola se imenuje po nekdanjem reprezentantu Romanu Horvatu in deluje v Šenčurju ter okoliških osnovnih šolah. Z generacijo U11 in U15 se Šenčurjevi mladci kosajo z najboljšimi slovenskimi vrstniki. V vseh selekcijah se jih je v lanski sezoni zbrali več kot 100, kar je za manjše okolje odličen poligon za zdravo rast in izoblikovanje kakšnega domačega košarkarja za člansko ekipo. Direktor kluba Aleš Puhar dodaja: »Kdo je domač igralec je stvar percepcije. Lahko je tudi popoln tujec, a če bo igral s srcem, ga bodo navijači sprejeli za svojega. Lani smo imeli dobre igralce, a slabšo ekipo, ki je na zadnji tekmi obstala v prvi ligi, mi pa smo ostali brez nekaj let življenja. Letos bo ekipa, tudi z izkušenim trenerjem Radetom Mijanovičem, delovala ekipno, složno in borbeno. Cilji so, kljub najmočnejši ligi v zadnjih letih, višji. Potrebujemo pomoč širšega okolja, saj vsi trenerji, več kot sto otrok, z njimi tudi starši, želijo napredek in mi jim ga lahko damo. Vem, da se klub ocenjuje po članski ekipi in zato moramo vztrajati pri ambicioznih ciljih. Proračun bi radi dvignili na dobrih 300 tisoč evrov in to so okvirji znotraj katerih lahko posežemo med najboljše.« 

Glavni trener Rade MIjanovič ima v tem trenutku od lanskih igralcev na razpolago Smiljana Paviča, Nejca Martinčiča, Jana Rebca, Jana Novaka, Stefana Toviloviča, Davida Babiča in Maida Čičiča. Z nekaterimi lanskimi igralci se v klubu še dogovarjajo za morebitni nastop v dresu Šenčurja tudi prihodnjo sezono, zagotovo pa bo na mestu organizatorja nastopil izkušen srb Miljan Pavković. 36 letni košarkar je bil v preteklosti črnogorski prvak z Budučnostjo (2007), češki prvak z Nymburgom (2013) in bil v letih 2010 in 2012 najboljši podajalec lige ABA.

Pod košem bo prekaljenemu mačku Smiljanu Paviču pomagal 25 letni in kar 213cm visoki Mariborčan Urban Gorjanc, ki je zadnji dve sezoni preživel v Helios Sunsih. Pri predlanskih državnih prvakih je minulo sezono v povprečju na tekmo dosegal 6,1 točke in 3,3 skoke.


23.06.2017 | VABILO NA SPONZORSKO DRUŽENJE

VABILO NA SPONZORSKO DRUŽENJE

SPOŠTOVANI!

Košarkarski klub Šenčur Gorenjska gradbena družba je v letu 2017/18 član elitne deseterice klubov v Sloveniji. KK Šenčur GGD bo v prihajajoči sezoni pravzaprav edini košarkarski prvoligaš na Gorenjskem, na kar smo ponosni, a se hkrati zavedamo, da naš cilj ni le uspešno delovanje v Šenčurju, pač pa predvsem združevanje in poenotenje košarkarskega ustvarjanja v vsej regiji. Z uspehi članske ekipe v klubu delujejo tudi vse mlajše selekcije (U9,U11,U13,U15,U17 in U19), ki nastopajo v tekmovanjih pod okriljem KZS. Med košarkarske začetnike štejemo otroke mlajše od 10 let, ki prihajajo iz vseh krajev in osnovnih šol v okrožju Občine Šenčur, košarkarska šola pa nosi ime po nekdanjem reprezentantu in evropskemu pokalnemu prvaku s Smelt Olimpijo, Romanu Horvatu.

Vabimo vas, da nam prisluhnete - izkažete družbeno odgovornost in se nam pridružite na sponzorskem druženju, ki bo v sredo 28.06.2017 ob 15. uri v prostorih restavracije Cubis, Poslovna cona A 2, 4208 Šenčur.

Veseli bomo vaše udeležbe!


Janko Sekne
predsednik KK Šenčur GGD

Ciril Kozjek
župan Občine Šenčur

Branko Žiberna
direktor GGD

12.06.2017 | Štajerec, ki se je dobro znašel osrčju Gorenjske

Štajerec, ki se je dobro znašel  osrčju Gorenjske

Izkušeni trener in neverjetno predan športu, je hiter in kratek opis Marka Ronerja, 43 letnika, ki je začetne športne korake naredil v Mariboru. Prvi devet let je pustil košarki, kjer je bil njegov učitelj Tone Krump, dolgoletni predsednik strokovnega sveta pri KZS. Košarkarsko selitev je opravil leta 1999, ko je najprej deloval pri KK Triglav, od leta 2003 pa je zvest košarkarskemu klubu Šenčur. V Šenčurju, edinem gorenjskemu prvoligašu, je poučeval in kalil prav vse mlajše selekcije, hkrati pa je pri članski ekipo deloval v vlogi pomočnika.

Marko je v globokih temeljih izobrazbe kondicijski trener in maser, izkušenj, ter hkratnih povezovanj smernic razvoja in metodologij, pa lahko združi z več različnih športnih disciplin, kar je z odprtostjo dobrega razvoja mladega športnika, več kot odlično. Tri leta je sodeloval z Anjo Čarman, ki je bila leta 2004 dvakratna evropska podprvakinja v olimpijskem bazenu ter evropska prvakinja v malih bazenih. Od leta 2007 se začenja delo pri veslaški reprezentanci Slovenije, kjer skrbi za trening moči in regeneracijo. Marko je bil udeleženec dveh olimpijskih iger v Pekingu in Londonu. V Londonu je svoje znanje dal tudi taekwondo reprezentanci, atletom in triatlonski ekipi, še posebej pa izstopa njegova velika pomoč pri osvojitvi bronaste medalje veslaškega dvojnega dvojca Čop/Špik.

Že od nekdaj pa ga veseli delo z otroki, saj je bil vpet v t.i. osnovno šolo motorike, gimnastike in atletike. Poučeval je tudi alpsko smučanje in plavanje. Skratka Marko Roner je ne samo, široko oblikovani in več spektralni športni strokovnjak, hkrati tudi motivator in z pravilno metodologijo zaprisežen pedagog. 

Danes 42 letni Mariborčan, se je pred leti odlično znašel v osrčju Gorenjske. »Priznam, da sem razmišljal, ampak res ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da bi se vrnil v Maribor. Ampak, nikoli ne reci nikoli.«. Iz Maribora je odšel zaradi nemoči, ki jo je začutil ob popolnem razpadu košarkarskega delovanja, kar je še danes rak rana štajerske prestolnice. Marko dodaja: «Klubske košarke praktično ni bilo več, vsaj na približno profesionalnem nivoju. Zaključila se je tudi ena zgodba v plavalnem klubu Branik in kmalu sem se znašel na Gorenjskem. Še enkrat; ne vem, kaj bi se moglo zgoditi, da bi se vrnil nazaj.«  

Marko pa ni vpleten v športno delovanje le poklicno pač pa je tudi njegova partnerica dobra športna poznavalka, športna novinarka TV Slovenija Polona Bertoncelj. »Midva se resnično dobro dopolnjujeva. Obema je šport blizu. Mislim, da sva perfekten par, čeprav se ne vidiva prav veliko. Oba razumeva, kaj pomeni biti vpet v šport.«

Košarkarski klub Šenčur Gorenjska gradbena družba prihaja iz enega najmanjših krajev v Sloveniji, vsaj kar se tiče elitne lige. Šenčur je majhen kraj, ki se pošteno trudi med bogatejšimi klubi in večjimi sredinami, neredko tudi občuti svoje meje, predvsem pa je relativno čudno, da celotna regija Gorenjska ne najde prave poti, ki bi klube združevala in ne razprševala. »To tudi mene moti. Na razdalji petih kilometrov so štirje klubi in nikakor ne najdemo možnosti za povezano delo. Ob medsebojni povezavi, sem prepričan, da bi lahko tukaj doživeli eno lepo košarkarsko zgodbo. Da ne bo pomote, govorim o celotni regiji. Tukaj v Šenčurju pa imamo odlične pogoje. Imamo enkratno dvorano, občina Šenčur ima posluh za naše dejavnosti, otroci imajo idealen urnik, skratka imamo vse, kar potrebujemo za dobro delo. Škoda ker se klubsko ne znamo bolj povezati

Nekdaj je bilo izbire pri otroških dejavnosti manj, več ali manj je bila izbira med samimi športi, danes je napredna tehnologija, sicer nehote, a vendarle, naredila medvedjo uslugo športu. Predimenzionirana izbira elektronskih igral in dodatkov omejuje preprost otroški nagon po lovljenju, skrivanju, teku, plezanju.., skratka gibanju. Marko, dober poznavalec otroških navad in razmer na Gorenjskem pojasnjuje: » Danes imajo otroci resnično več možnosti izbire, kaj lahko počnejo. Marsikomu sploh ni jasno, kaj pomeni maksimalno udejstvovanje oziroma dati od sebe 100%. Marsikaj jih v tem okolju lahko zmoti. Ko naši igralci pridejo v kategorijo U15, takrat jim damo vedeti, da se morajo odločiti. Otroci morajo sami vedeti, zakaj prihajajo na treninge. Če si otrok tega ne želi, ga noben trener na svetu ne more prepričati.»  Številni prenosi vseh mogočih svetovnih lig omogočajo, da si otroci že pri šestih, sedmih letih izberejo vzornike in z njimi živijo v nekakšnem sanjaškem svetu. Koliko pa so v resnici pripravljeni narediti za to, da bi morda sami kdaj postali to kar predstavljajo vzorniki, denimo iz lige NBA, »Veliko premalo, ali bistveno manj, kot smo bili pripravljeni v naši generaciji«, dodaja Marko. 

V KK Šenčur GGD delujejo vse mlajše selekcije, na nek način pa letos izstopajo vsi deležniki kategorije U15. Očitno gre za zelo povezano skupino, ki ima močno podporo staršev. Celotna logistika, medsebojno sodelovanje in skupna podpora, zagotovo dobro vpliva ns dotično selekcijo in za enotno povezanost znotraj kluba. Marko z zadovoljstvom dodaja: »Vse te igralce sem našel po različnih osnovnih šolah in jih navdušil za košarko. Starši so zaznali, da se nekaj dogaja in, da otroci radi prihajajo na treninge. Še ko so bili mlajši sem dodal nekaj svežine v košarkarski proces. Skupaj smo šli na sankanje, pa drsanje... Naredili smo ekipo in otroci so se med seboj povezali. Starši so prepoznali resnost in angažiranost. To res cenijo in zato so podprli to generacijo.  Delujem že 20 let in takšne povezanosti še nisem doživel.«

 

FOTOGALERIJA

 

DINO MURIČ V ŠENČURJU, KJER PA NE BO VEČ MARKA PAJIČA

V edinem gorenjskem košarkarskem prvoligašu Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi so ulovili izjemen plen v podobi Dina Muriča. Eden najbolj atletskih in požrtvovalnih slovenskih košarkarjev bo v novi sezoni vodilni krilni center Šenčurja, ki je pred nekaj tedni razkril, da ga zanima uvrstitev v ligo za prvaka slovenskega državnega prvenstva. Dino Murič bo najmanj eno leto delal družbo prekaljenemu kapetanu Gorenjcev Smiljanu Paviču, hkrati pa bo to zanj odlična možnost, da se uspešno vrne pod koše. 

27 letni Ljubljančan je pred letom in pol prestal operacijo desnega kolena, ki ga je v preteklih letih oviralo pri treningih in tekmah. Zaradi obrabljenega hrustanca in posledično rehabilitacije, je Dino zadnjo sezono preživel v telovadnici. Malce daljša, a zato temeljita ozdravitev in krepitev kolena ter ob kolenskih mišic, je Dinu dala samozaupanje in uresničila željo po ponovnem igranju košarke. Dino Murič se je pridružil ekipi, ki jo vodi Rade Mijanovič, zaenkrat pa jo sestavljajo: Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Nejc Martinčič, Jan Novak, Jan Rebec, Stefan Tovilovič, David Babič, Maid Čičič in Smiljan Pavković.

V članski ekipi Šenčur GGD pa prihodnjo sezono ne bo več Marka Pajiča,  24 letnega in 204 cm visokega krilnega košarkarja, s katerim je vodstvo doseglo sporazumno prekinitev pogodbe. Marko je v lanski sezoni za Šenčur GGD odigral 27 tekem in v povprečju na tekmo v skoraj 26 minutah dosegal  10,1 točke in 5,4 skoka.


FIMBA ŽRTVOVALA ITALIJO IN SLOVENIJO 45

FIMBA (Federal International Maxi Basketball Association) je organizacija, ki skrbi za veteranska košarkarska tekmovanja. Prvi zametki veteranske organizacije so bili zaznavni 1969 v Argentini, po nekaj tekmovanjih v Južni Ameriki in Kanadi, je bilo prvo svetovno prvenstvo 1991 organizirano prav v Buenos Airesu. Danes, po 16 letih je predsednik Argentinec Ruben Rodriguez Lamas, človek, ki je naredil FIMBO v »kraljevsko« organizacijo.

Mestece Montecatini, na severnem koncu priljubljene regije Toskana, je bil središče letošnjega 14. svetovnega prvenstva veteranske košarke, ki je v vseh pogledih postreglo z rekordnimi rezultati. Zaradi 370 prijavljenih ekip, kategorije so pri ženskah in moških na pet let, vse od 35 leta naprej, je prvenstvo upravičeno ovekovečeno za največji košarkarski dogodek vseh časov. Približno 5000 igralcev iz vseh petih celin je sodelovalo na rekordnem prvenstvu, ki pa je postreglo s številnimi nejasnostmi in krovnimi pravili, ki bi morda obveljala pred 30 leti. V kategoriji nad 45 let je nastopilo 30 ekip, med njimi tudi Slovenija 45, ki je bila lani na evropskem prvenstvu druga. Že pred mesecem dni je bilo po žrebu precej nezadovoljstva, saj je FIMBA postavila nosilce desetih skupin po svoje. Resda je bila po pritožbi tudi Slovenija 45 postavljena za enega od nosilcev, a kaj ko je bilo premetavanje po skupinah bolj podobno lovljenju z zavezanimi očmi. Slovenija je obstala nosilec v skupini D, a na mesto nje so v skupino C postavili Črno Goro (bron na Eurobasketu 2016). Črnogorci bi morali biti nosilci skupine, tako pa so pristali v skupini z Italijo, ki je v šestih letih zabeležila rekordnih 58 zaporednih zmag; med drugim je na lanskem evropskem prvenstvu, v polfinalu premagala Črno Goro in v finalu Slovenijo. Skupinski boj je bil med ekipami, ki so prišle v boj za medaljo, neizprosen in predvsem odločilen, kar se tiče boja za medalje. Slovenija 45 je v prvi tekmi klonila proti Litvi, Italija pa proti Črni Gori. Oboji so takoj na začetku 14. svetovnega prvenstva ostali brez možnosti za boj za uvrstitve kamor tudi spadajo. Da bi bil sistem tekmovanja še bolj neposrečen, sta se v uvodnem krogu drugega dela tekmovanja srečali še Litva in Črna Gora. Po podaljšku so zmago slavili Črnogorci, hkrati pa iz boja izpadli še Litovci. Črna Gora 45, na čelu z nekdanjim predsednikom republike Črna gora in predsednikom vlade Milom Djukanovićem, danes pa predsednikom košarkarske zveze, je do konca prvenstva mlela nasprotnike in se po uvodnem sistemu tekmovanja, že v polfinalu veselila finalnega nastopa, a so organizatorji umestili še en dodatni boj za vstop v finale. Črnogorci so kljub pritožbi morali igrati dodaten dvoboj ter premagali Čehe (73:62) in v finalu še Srbijo (70:62). V boju za tretje mesto je Češka s 63:58 porazila Brazilijo. Le kako sta Češka in Brazilija sploh igrali za bronasto medaljo, ko pa je v izločilnem delu prvenstva Črna Gora, naprej premagala Brazilijo in nato še Češko.

Ob sijajnih Črnogorcih, sta se v skupini B, za mesta od 11 do 20 borili lani najboljši evropski reprezentanci, Italija in Slovenija. Eni in drugi so brez težav premagovali nasprotnike ter se v finalu B skupine udarili v ponovitvi lanskega finala Eurobasketa . V izenačeni tekmi so Slovenci pol minute pred koncem zaostajali za tri točke, taktične osebne napake pa niso prinesle preobrata, saj so večkratni svetovni in evropski prvaki zadevali proste mete ter na koncu zmagali s 77:74. Zadoščenje je prinesla košarka in odlična igra obeh ekip, ki sta se zaradi sila nerodnega sistema, namesto za 1. mesto, morali zadovoljiti za boj za 11.mesto. Pri Sloveniji so bili najbolj razpoloženi: Horvat 27, Urankar 13, Novak 11, Gabrovšek 9, Bogataj 8…, pri Italiji pa je bil najbolj uspešen naturaliziran Američan Carney 18, Delli Carri pa je prispeval 15 točk. Fimbine ne-kredibilnosti ni uspela ogroziti niti italijanska reprezentanca, ki ima v vitrini vse evropske in svetovne lovorike in kar 58 zaporednih zmag. Domače prvenstvo je pustilo, tudi v medijih, najbolj grenak priokus, saj sistema v ekipnih tekmovanjih, ki z enim porazom izloči moštvo iz boja za najvišja mesta, enostavno ni.

Svetovno prvenstvo je končano in ob koncu največjega košarkarskega dogodka vseh časov bodo v spominu ostali nosilci medalj, zato je prav, da je Slovenija ponosna na selekcijo Slo 55, ki je osvojila zlato medaljo (Slovenija 55 – Italija 64:50; Kotnik 29, Hauptman 21…) ter dveh ženskih ekip, Ljubljana 50 + in 60 +. Obe zasedbi sta domov prinesli srebrno medaljo. Slovenija je z novimi medaljami na šestem mestu svetovne lestvice veteranske košarke.

In na koncu ne gre mimo FIMBE, ki vsako drugo leto organizira svetovno prvenstvo (2019 Finska) in vmes še Evropska in Panameriška prvenstva. Prihodnje leto bo zbor najboljših ekip s stare celine v Mariboru, kar omogoča vsem ljubiteljem košarke vpogled v znanje in izkušnje nekdanjih košarkarskih velikanov, med katerimi denimo Slavko Kotnik Dušan Hauptman kotirata v sam svetovni vrh. Organizacijski zalogaj je nedvomno velik in truda ter relativne preglednosti programa organizatorjem in FIMBI ne moremo zameriti. Obveščanje je bilo pravočasno, dvorane so bile v Montecatiniju (članska ekipa igra v 3. ligi) zelo spodobne, kraj je zanimiv, podobno vznemirljiva je bližina Firenc in Pise. Vse ostalo pa je zunaj meja dostojnega in razumljivega. Organizacija, tako FIMBE kot tudi lokalnega odbora, meji na super hitro zaslužkarstvo. Če je na glavnem trgu v Montecatiniju v priljubljeni kavarnici cenik dostojen italijanskemu statusu, pa na konjskem hipodromu, kjer je bila otvoritev in t.i. social party, nikakor ne morejo obveljati višje cene, še posebej ker je bilo vse postreženo v plastičnih kozarcih. Dostop do vsega pa je bilo za več kot 5000 ljudi omejeno z dvema postrežnima mestoma. Zapleti so nastali že ob prijavi ekipo, četudi so bili vsi podatki še precej pred začetkom prvenstva poslani vsaj dvakrat. V dobi interneta, aplikacij in IT-ja, je nesmiselno govoriti o izgubljenih podatkih in nevednosti o osnovnih detajlih. FIMBA pobira na vseh korakih, razen tekmovanja in uradnih nazivov najboljšim ekipam, pa kaj veliko za igralce, ekipe in spremstvo ne naredi. Da o tehničnih normativih za velika košarkarska tekmovanja, kot so statistika, live stream in osnovno snemanje tekem, sploh ne govorimo. 

FIMBA pobira 1200€ za prijavnino za vsako ekipo, če je le ta poravnana do konca leta, torej pol leta pred začetkom tekmovanja. In ker večina ekip ostaja pozorna na vsak evro, je prijav pred novim letom precej. In ko po vseh treningih in pripravljalnih tekmah prideš na prvenstvo te zadene novo, za javnost skrito pravilo, zaradi katerega si ob dodatnih par sto evrov. V kolikor se ekipe na nastanijo v uradnih in precej dražjih hotelih, se prijavnina kar naenkrat poveča za dodatnih 400€. Četudi je del pravil o tekmovanjih FIMBA spisanih na uradni spletni strani, se le ta stalno spreminjajo in prilagajajo na račun FIMBE in lokalnega organizatorja. Nehote se vsakršna malenkost na škodo katere izmed slovenskih ekip naslovi tudi na košarkarja in FIMBA funkcionarja Vincenca Butalo, ki je evropski predsednik FIMBA in član izvršne skupščine svetovne FIMBE. Na vsa vprašanja in želje po izboljšanju ali zgolj želje po preprečitvi številnih FIMBA anomalij, ostaja njegov odgovor: »Žal ne morem vplivati. Veliko stvari delajo kar po svoje. Ruben Lamas je pravi naslov.«

Košarka je eden najbolj popularnih športov na svetu in čustva do žoge, parketa, košev in predvsem številnih poznanstev, je v Montecatini pripeljalo 370 ekip s petih celin. Vsi so plačali visoke prijavnine in vsi so potrpeli ob številnih Fimbinih anomalijah. Koliko denarja se prepleta v veteranski košarki na eni strani in koliko košarkarskega osnovnega luksuza prejmejo udeleženci na drugi, pa lahko izračuna vsak. Prav zato je FIMBA »kraljevska« organizacija.    


 


V ŠENČURJU BI BLIŽE VRHU

Košarkarski klub Šenčur Gorenjska gradbena družba je po minuli sezoni ostal edini gorenjski prvoligaš, hkrati pa se v klubu zavedajo, da bo prihajajoča sezona ena najtežjih dosedaj. Deset klubov si je izborilo status prvoligaša, Šenčur pa si vzporedno s precej večjimi kraji od koder prihajajo članske ekipe, želi stabilnejšo in celo močnejšo podporo lokalnega in regionalnega okolja. Na nedavni marketinški konferenci je predsednik kluba Janko Sekne dejal: »Šenčur je res najmanjši kraj v Sloveniji, ki ima ekipo v prvi ligi, a je to klub, ki ima veliko srce. Zagotovo je naše delo tudi plod dobre podpore občine Šenčur in našega glavnega sponzorja podjetja Gorenjska gradbena družba.« Direktor Gorenjske gradbene družbe Branko Žiberna je vrsto let največji podpornik košarkarskega kluba, še posebej pa iskreno priznava: »Vesel sem, ko izvem za podatek, da vsako leto več otrok prihaja na košarkarske treninge. Mi pomagamo, ker vemo, da uspešno podjetje mora nekaj dati okolju. Za košarko smo navdušeni, pogoji za treninge so izvrstni in tudi v naslednji sezoni upam, da bo Šenčur trn v peti najboljšim v Sloveniji.« Šenčurjeva košarkarska šola se imenuje po nekdanjem reprezentantu Romanu Horvatu in deluje v Šenčurju ter okoliških osnovnih šolah. Z generacijo U11 in U15 se Šenčurjevi mladci kosajo z najboljšimi slovenskimi vrstniki. V vseh selekcijah se jih je v lanski sezoni zbrali več kot 100, kar je za manjše okolje odličen poligon za zdravo rast in izoblikovanje kakšnega domačega košarkarja za člansko ekipo. Direktor kluba Aleš Puhar dodaja: »Kdo je domač igralec je stvar percepcije. Lahko je tudi popoln tujec, a če bo igral s srcem, ga bodo navijači sprejeli za svojega. Lani smo imeli dobre igralce, a slabšo ekipo, ki je na zadnji tekmi obstala v prvi ligi, mi pa smo ostali brez nekaj let življenja. Letos bo ekipa, tudi z izkušenim trenerjem Radetom Mijanovičem, delovala ekipno, složno in borbeno. Cilji so, kljub najmočnejši ligi v zadnjih letih, višji. Potrebujemo pomoč širšega okolja, saj vsi trenerji, več kot sto otrok, z njimi tudi starši, želijo napredek in mi jim ga lahko damo. Vem, da se klub ocenjuje po članski ekipi in zato moramo vztrajati pri ambicioznih ciljih. Proračun bi radi dvignili na dobrih 300 tisoč evrov in to so okvirji znotraj katerih lahko posežemo med najboljše.« 

Glavni trener Rade MIjanovič ima v tem trenutku od lanskih igralcev na razpolago Smiljana Paviča, Nejca Martinčiča, Jana Rebca, Jana Novaka, Stefana Toviloviča, Davida Babiča in Maida Čičiča. Z nekaterimi lanskimi igralci se v klubu še dogovarjajo za morebitni nastop v dresu Šenčurja tudi prihodnjo sezono, zagotovo pa bo na mestu organizatorja nastopil izkušen srb Miljan Pavković. 36 letni košarkar je bil v preteklosti črnogorski prvak z Budučnostjo (2007), češki prvak z Nymburgom (2013) in bil v letih 2010 in 2012 najboljši podajalec lige ABA.

Pod košem bo prekaljenemu mačku Smiljanu Paviču pomagal 25 letni in kar 213cm visoki Mariborčan Urban Gorjanc, ki je zadnji dve sezoni preživel v Helios Sunsih. Pri predlanskih državnih prvakih je minulo sezono v povprečju na tekmo dosegal 6,1 točke in 3,3 skoke.VABILO NA SPONZORSKO DRUŽENJE

SPOŠTOVANI!

Košarkarski klub Šenčur Gorenjska gradbena družba je v letu 2017/18 član elitne deseterice klubov v Sloveniji. KK Šenčur GGD bo v prihajajoči sezoni pravzaprav edini košarkarski prvoligaš na Gorenjskem, na kar smo ponosni, a se hkrati zavedamo, da naš cilj ni le uspešno delovanje v Šenčurju, pač pa predvsem združevanje in poenotenje košarkarskega ustvarjanja v vsej regiji. Z uspehi članske ekipe v klubu delujejo tudi vse mlajše selekcije (U9,U11,U13,U15,U17 in U19), ki nastopajo v tekmovanjih pod okriljem KZS. Med košarkarske začetnike štejemo otroke mlajše od 10 let, ki prihajajo iz vseh krajev in osnovnih šol v okrožju Občine Šenčur, košarkarska šola pa nosi ime po nekdanjem reprezentantu in evropskemu pokalnemu prvaku s Smelt Olimpijo, Romanu Horvatu.

Vabimo vas, da nam prisluhnete - izkažete družbeno odgovornost in se nam pridružite na sponzorskem druženju, ki bo v sredo 28.06.2017 ob 15. uri v prostorih restavracije Cubis, Poslovna cona A 2, 4208 Šenčur.

Veseli bomo vaše udeležbe!


Janko Sekne
predsednik KK Šenčur GGD

Ciril Kozjek
župan Občine Šenčur

Branko Žiberna
direktor GGDVPIS OTROK V KOŠARKARSKO ŠOLO ROMANA HORVATA IN URNIK TRENINGOV

KOŠARKARSKA ŠOLA URNIK TRENINGOV