DOMOV

01.09.2020 | BRATA RIZVIĆ MOČNI OKREPITVI V ŠENČURJU

BRATA RIZVIĆ MOČNI OKREPITVI V ŠENČURJU

Srednji del avgusta, ko so še številni Slovenci želeli na morje, a ostali brez njega, so se odprla vrata športne dvorane Šenčur, kamor se je z namenom zatekla skupina, povečini visokoraslih fantov. Prvi je vstopil Konstantin Subotič, tudi v novi sezoni šef Šenčurjeve stroke, takoj za njim igralci. Nekaj mladine (Vojin Ivković, Mark Žnidar, Srđan Tesić in Žan Brankovič), najboljši igralec prve lige lanske korona sezone Dino Murič, stari znanci Nejc Martinčič, Jan Novak in Dražen Bubnić, povratniki David Kralj, brata Hasan in Ramo Rizvić ter novinca Jan Strmčnik in Jure Daneu. 

Članska ekipa Gorenjske gradbene družbe ostaja pod lastno blagovno znamko oziroma vodena tako kot v prejšnjih sezonah. Kratka ideja o morebitni združitvi s sosednjim Triglavom je dokaj hitro padla v vodo. V primerjavi z zadnjo sezono v Šenčurju ni več dolgoletnega kapetana Smiljana Paviča (Žoltasti Troti), Marka Popadića (Podčetrtek), Žiga Jurčka (Hopsi), Mateja Rojca (Koper), Veljka Brkića (Veolia Madžarska) in Uroša Zadnika. Četudi ekipa še ni popolnjena, pa je očitno, da bodo mlajši dobili več igralnih izkušenj, predvsem pa bosta ob MVP-ju lanske sezone Dinu Muriću, glavno breme nosila 212 cm visoki Hasan Rizvić in njegov brat Ramo Rizvić, ki je že predlani, prav v dresu KK GGD Šenčur, veljal za enega najboljših krilnih košarkarjev v prvi slovenski ligi.  

Uvodnih 14 dni je nad fanti bdel tudi Marko Roner, ki je poskrbel, da so košarkarji znali oceniti svojo pripravljenost, in le to pred prvimi tekmami, še dodatno izboljšati. Roner je poskrbel za fante, fantje pa so skrbno načrtovali vsak gib. Skupaj so že znali najti ustrezen ritem in zahtevnost posameznih vaj.

Glavni trener Konstantin Subotič je bil v lanski sezoni tik pred četrtfinalom, ko je odjeknila pandemija. Prekinjena sezona in trenutno stanje po navodilih NIJZ precej spreminjajo vsakoletni protokol ligaških tekmovanj, a je t.i. »krvna slika« povsod enaka. Vprašanje je le, kako se je vsaka ekipa sposobna prilagoditi in kljub težavam uresničiti svoje cilje in ambicije. Ob prehodu v mesec september je Subotič dejal: »Ekipa se počasi sestavlja. Končne podobe še nima. V igralski postavi bomo imeli izkušnje in mladost. V primerjavi s prejšnjimi sezonami, je letos bistveno več mladih. Premor je bil iz znanih razlogov zelo dolg. Začetek sezone bo nekoliko prej, kot je bila praksa v preteklih letih, a zagotovo nihče ne ve, kaj točno nas čaka. Avgusta so fantje gradili na fizični pripravi, v septembru nas čakajo pripravljalne tekme proti slovenskim klubom iz  1. in 2. lige. S tujimi tekmeci ne bomo igrali, zato bo teh tekem nekaj manj kot lani.«  

11.08.2020 | KOŠARKARSKO PRVENSTVO SE BO ZAČELO 26. SEPTEMBRA

KOŠARKARSKO PRVENSTVO SE BO ZAČELO 26. SEPTEMBRA

V boj za naslov državnega prvaka se letos v prvem delu 1. SKL podaja deset ekip. Cedevita Olimpija se bo zaradi udeležbe v dveh mednarodnih tekmovanjih Euro Cup in ABA liga, domačemu prvenstvu priključila v drugem delu.

V prvem delu prvenstva bo sodelovalo 10 ekip. V Ligo za prvaka se bo poleg Cedevite Olimpije uvrstilo najboljših pet ekip prvega dela, preostalih pet bo igralo Ligo za obstanek. Najboljši dve ekipi spodnjega dela se bosta v 3. delu priključili zgornjim šestim v četrtfinalu državnega prvenstva, najslabši dve pa izpadeta v 2. SKL.

Tekmovalni pa se bo pravzaprav začel že 17. septembra, ko se bosta za Superpokal pomerila Koper Primorska in Cedevita Olimpija.

Košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur bodo najprej gostovali v Novem Mestu pri Krki, štiri dni kasneje pa bodo v športni dvorani Šenčur gostili Koper Primorsko.

Razpored tekem KK GGD Šenčur za uvodna meseca sezone 2020/21:

26.9. Krka – GGD Šenčur

30.9. GGD Šenčur – Koper Primorska

10.10. Hopsi Polzela – GGD Šenčur

17.10. GGD Šenčur – Rogaška

24.10. Šentjur – GGD Šenčur

31.10. GGD Šenčur – Zlatorog Laško

RAZPORED 1. DELA SKL

V 1. SKL bodo sodelovale ekipe: 

1 CEDEVITA OLIMPIJA 

2 ECE TRIGLAV 

3 GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR 

4 HELIOS SUNS 

5 HOPSI POLZELA 6 KOPER PRIMORSKA 

7 KRKA 

8 ROGAŠKA 

9 ŠENTJUR 

10 TERME OLIMIA PODČETRTEK 

11 ZLATOROG LAŠKO

Opombe KZS:

Pri pripravi razporeda in terminov tekmovanja bo upoštevano tudi: - ekipi Krke in Koper Primorske bosta tekme prvega in drugega dela državnega prvenstva v skladu z določili tekmovalnih propozicij igrali med tednom; - ekipa Cedevita Olimpija bo tekme drugega dela državnega prvenstva v skladu z določili tekmovalnih propozicij igrala med tednom.

UVODNI BILTEN KZS

 


03.08.2020 | V PRVOLIGAŠKI ČLANSKI KONKURENCI 11 EKIP

V PRVOLIGAŠKI ČLANSKI KONKURENCI 11 EKIP

Predviden začetek prve slovenske košarkarske lige bo 26. septembra 2020. Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih v tekmovalni sezoni 2020/2021. Žreb članskih tekmovanj bo izveden v četrtek, 6. avgusta.

Članske ekipe, ki so prijavljene za sezono 2020/21:

Cedevita Olimpija, ECE Triglav, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Helios Suns, Hopsi Polzela, Koper Primorska, Krka, Rogaška, Šentjur, Terme Olimia Podčetrtek, Zlatorog Laško.

Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 krogov) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja. Izvršni odbor KZS lahko izjemoma dovoli klubu, da članska ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, v kolikor je izpolnjen pogoj, da ekipa sodeluje v dveh mednarodnih tekmovanjih v katerih se v prvem delu ligaškega tekmovanja odigra najmanj 10 kol (Basketball Champions League ali Euroleague ali ULEB Cup ter v ABA1 ligi).

V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Rezultati ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. V kolikor katera od ekip ne nastopa v prvem delu tekmovanja, se rezultati ekip iz prvega dela ne prenašajo, prenašajo pa se morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 1. SKL sodeluje 5 ekip - sedmo, osmo, deveto, deseto in enajstouvrščena ekipa 1. dela 1. SKL. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi  morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Četrto in petouvrščena ekipa tega dela tekmovanja v tekmovalni sezoni 2021/2022 sodelujeta v tekmovanju 2. SKL, v 1. SKL se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

Šest ekip tekmovanja za prvaka in prvi dve ekipi tekmovanja za obstanek se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe prav tako igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (finale) pa ekipi igrata na tri dobljene tekme.


17.07.2020 | MLADE SELEKCIJE IN KORONA SEZONA 2019/20

MLADE SELEKCIJE IN KORONA SEZONA 2019/20

Nekateri minuli sezoni pravijo hurikanska, najdemo tudi izraz pandemijska, še najbolj povzame letošnje dogajanje, nedokončana misija. Športne ekipe so se znašle pred nenavadnim znakom, v katerem so bili obrisi besede stop. Znašli so eni tako drugi drugače, vsem pa je jasno, da je minuli čas prinesel prekomerno dozo iznajdljivosti in prilagodljivosti. V vsem, precej težjem obdobju, bo vsakomur ostalo tisto, kar je pridelal sam. Verjamemo, da vsakomur vsaj nekaj dobrega in celo koristnega. Košarkarski klub Gorenjska gradbena družba se je povezal in stkale so se nekatere vezi, ki morda prej niso bile tako čvrste, še bolj je korona pogled vtiral pot v načine dela in komunikacije, ki prej niso bile domače. V prejšnjih člankih lahko najdete misli predsednika Miha Kravanje in direktorja Aleša Puharja, z veseljem pa se bomo ozrli po prehojeni poti vseh mlajših Šenčurjevih selekcij.

U11

Vse selekcije do 11-ega leta imajo ligaško tekmovanje, a se ne glede na rezultat, ne beleži nikakršna lestvica. Marko Mikič je vodil, zelo nabrito in hiperaktivno skupinico najmlajših košarkarjev. Fantje so s tekmovanjem začeli šele meseca januarja, zato le šest odigranih tekem ne more in ne sme biti kakršnakoli slika o uspešnosti mladih bojevnikov. Čas bo pokazal, kako močno so vzljubili košarko. Že v novi sezoni marsikoga čaka prestop v selekcijo U13, kjer stvari tečejo že precej bolj tekmovalno, a še vedno ustvarjalno.

U13

Mlajši pionirji so v prvoligaški konkurenci začeli zelo spodobno. Tri zmage in trije porazi so v marsičem dali pozitiven zagon za nadaljevanje, ki pa žal ni bilo uspešno. Številne tekme brez celotnega moštva, iskanja posameznikov, kako visoko zavzema košarka in nekaj smole, je najmlajši domači selekciji dodalo še še eno zmago. Varovanci Gala Sekneta so proti Medvodam dosegli rekordnih 57 točk, a so proti ekipama Cedevite Olimpije in Triglava, ki sodita med najboljše v državi tudi visoko izgubili. »Verjemi v proces treningov in vsakodnevnega napredovanja«, je stalnica trenerja, s katerimi se morajo strinjati tudi vsi fantje generacije letnika 2007 in 2008.

U15

Dolgoletni trener v Šenčurju Marko Roner je letošnjo ekipo vodil v drugi ligi in že ob začetku je dejal: »To je za to generacijo prava konkurenca. Leto s se bomo naučili vsega, predvsem odnosa do športa in komunikacije med seboj.« In prav je imel. Fantje so dosegli 14 zmag in bili 5x poraženi, kar jih je pred prekinitvijo poneslo med najboljše drugoligaške ekipe. Med starejšimi pionirji sta se najbolj izkazala Maks Hudobivnik (13,3 točke /l. 2006) in Luka Tomšič (11,8/2005).  Najvišji Blaž Perko je dosegal skoraj deset točk na tekmo in bil najboljši skakalec. Blaž in Maks bosta prihodnjo sezono še naprej igrala v tej konkurenci, med tem ko se Luka seli v kategorijo U17.

U17

Kadetsko ekipo je v minuli sezoni vodil Luka Milakovič, ki je izkušnje v preteklosti nabiral tako pri mlajših kategorijah kot tudi v članski ekipi Šenčurja. Do meseca marca lahko sezono razdelimo na dva dela: prvi, ki je bil v najboljši konkurenci šibak (10 porazov) in drugi del, kjer so se kadeti v B konkurenci merili zelo dobro (6 zmag / 5 porazov). Naši 17-letniki so odlično reagirali na povratni tekmi proti Škofjeločanom in jim z obrestmi vrnili za poraz v domači dvorani, hkrati pa so 2x premagali B ekipo Cedevite Olimpije in v Stožicah dosegli rekordnih 99 točk. Skozi vso sezono sta izstopala visoki Žan Brankovič (24,6 točke), ki se seli v mladinsko vrsto ter Edi Petek (16,5 točk), ki pa ostaja še eno leto v kadetski konkurenci.

U19

Prvič letos se je v trenerski vlogi predstavil Miljan Pavković, še lani prvi organizator igre članske ekipe in nekdanji prvak Črne Gore ter Češke ter finalist lige ABA s Hemofarmom. V prvoligaški konkurenci mladincev seveda ni uspelo priti med elito, a je nastop v prenekaterih tekmah fantom dal krila in predvsem spoznanje, da jih v novi sezoni čaka še večji korak. Z izjemo Žana Petrica bodo prav vsi košarkarji igrali še eno mladinsko sezono, leto dni starejši in z vsaj dvema več izkušenj. Sezona je bil uspešna (16 zmag / 6 porazi), med drugim tudi zmaga v Stožicah, a je Pavković po prekinitvi dodal: »Sezona je dobra, a mi zmoremo še precej več.«


11.07.2020 | Intervju Miha Kravanja

Intervju Miha Kravanja

Kako bi opisali stanje v klubu in kaj je zadnja sezona do prekinitve obetala?

Nepredvidena situacija s covidom-19 nam je še dodatno osvetlila interne odnose, zato lahko ocenim stanje v klubu kot zelo pozitivno in smo nanj zelo ponosni. V sezoni 2019/2020 smo s člansko ekipo odigrali korektno in na vsaki tekmi pustili srce na igrišču, a to vedno ni dovolj. Tri tekme smo v zadnji minuti odigrali s premalo zbranosti in tudi z nekaj manj športne sreče, saj bi se v primeru zmage uvrstili v sam vrh lestvice. Naša članska ekipa se je v začetku letošnjega leta spopadala še z večjo zdravstveno oviro, saj je bila praktično polovica ekipe prisiljena počivati zaradi gripe. Trenerski štab je imel zato nehvaležno nalogo izpeljati pomembne tekme z mlajšo in temu primemo manj izkušeno ekipo, ki pa je pokazala svoj karakter, predvsem pa močno željo po dokazovanju in uspehu, kar nas zelo veseli in nam daje potrditev, da smo na pravi poti razvoja tudi lastnih selekcij, ki vedno močneje trkajo na vrata prvega moštva. Vse to lahko pripišemo zavzetemu in odlično koordiniranemu delu strokovnega štaba trenerjev, na katere smo zelo ponosni in se resnično trudimo zagotavljati najboljše možne pogoje za izvedbo treningov in tekem, hkrati pa si prizadevamo v našo sredino privabiti nove talente, ki bodo skozi leta razvoja lahko postati steber članske ekipe.

Kako ste prestali epidemijo covida-19 in kako ste poskrbeli za zaščito pred okužbo?

Verjetno smo bili na začetku vsi nekoliko presenečeni, da je sploh možno zaustaviti šport v celoti, vendar smo tudi v dani situaciji odreagirali zelo smelo in predvsem v dobro igralcev. Ob napovedanih ukrepih smo vsem tujim igralcem nemudoma omogočili vrnitev domov in s tem nam je uspelo zajeziti morebitni vdor virusa v ekipo. Obenem smo se praktično z vsemi uspešno dogovorili o izpolnjevanju pogodbenih obveznosti in tudi načinu delovanja v času ukrepov, kar je bil velik izziv tako za igralce in trenerje kot tudi za klub sam. Trenerski štab se je zelo trudil ohranjati nenehno komunikacijo z igralci v vseh selekcijah, s katerimi jim je uspelo izvajati potrebne individualne treninge na daljavo, brez osebnih stikov ter tako zagotavljati potrebno fizično pripravljenost, saj nismo vedeli, ali se bo liga nadaljevala ali ne. Na koncu smo se morali sprijazniti z dejstvom, da je v tem trenutku virus močnejši od želje po zaključku lige, vendar pa nam je na drugi strani to obdobje postreglo s kar nekaj novimi pogledi in načini treningov, ki jih bomo izkoristili v nada-ljevanju priprav na novo sezono.

Kakšni so načrti za prihajajočo sezono in kako se nanjo pripravljate? 

Mogoč je to vprašanje še nekoliko preuranjeno, a vseeno so aktivnosti v polnem teku, saj se trudimo zagotoviti vse potrebno za sestavo močnega prvega moštva. Hkrati pa tudi nadaljevati vizijo vzpostavitve centra gorenjske regije mladih talentov, ki bi si lahko z vrhunskimi predstavami v svojih selekcijah na stežaj odprli vrata članske ekipe. Le ta ima v svojem DNK zapisano željo po kreiranju vrha prve slovenske košarkarske lige. Seveda imama na tej poti veliko izzivov, ki se jih veselimo, in si bomo neutrudno prizadevali, da omogočimo pravo sredino za vse, ki v košarki vidijo napredek in željo po dokazovanju, predvsem pa oblikovati zdrav klub, s katerim se lahko poistoveti vsak, ki ima košarko rad.

Naj se za zaključek zahvalim vsem našim pokroviteljem, podpornikom in navijačem ter občini Šenčur kot tudi županu g. Cirilu Kozjeku, hkrati pa se iskreno priporočam, da skupaj pripeljemo v Šenčur še več gledalcev, ki bodo definitivno prepotrebni šesti igralec in pogoj, da novi talenti skupaj z izkušenimi igralci dosegajo tako lastne kot tudi klubske cilje.

Vir: Gorenjski Glas, priloga Jurij (10.7. 2020)

Povezava:

http://www.gorenjskiglas.si/supplement/64f4a4p2w2z2s2z2t223y284c413y2w284c424u284z25454f58484e4m54403y2o2g3q494q2b424x264x234l3a3c3n2r2/Jurij_20200710_02.pdf


 

BRATA RIZVIĆ MOČNI OKREPITVI V ŠENČURJU

Srednji del avgusta, ko so še številni Slovenci želeli na morje, a ostali brez njega, so se odprla vrata športne dvorane Šenčur, kamor se je z namenom zatekla skupina, povečini visokoraslih fantov. Prvi je vstopil Konstantin Subotič, tudi v novi sezoni šef Šenčurjeve stroke, takoj za njim igralci. Nekaj mladine (Vojin Ivković, Mark Žnidar, Srđan Tesić in Žan Brankovič), najboljši igralec prve lige lanske korona sezone Dino Murič, stari znanci Nejc Martinčič, Jan Novak in Dražen Bubnić, povratniki David Kralj, brata Hasan in Ramo Rizvić ter novinca Jan Strmčnik in Jure Daneu. 

Članska ekipa Gorenjske gradbene družbe ostaja pod lastno blagovno znamko oziroma vodena tako kot v prejšnjih sezonah. Kratka ideja o morebitni združitvi s sosednjim Triglavom je dokaj hitro padla v vodo. V primerjavi z zadnjo sezono v Šenčurju ni več dolgoletnega kapetana Smiljana Paviča (Žoltasti Troti), Marka Popadića (Podčetrtek), Žiga Jurčka (Hopsi), Mateja Rojca (Koper), Veljka Brkića (Veolia Madžarska) in Uroša Zadnika. Četudi ekipa še ni popolnjena, pa je očitno, da bodo mlajši dobili več igralnih izkušenj, predvsem pa bosta ob MVP-ju lanske sezone Dinu Muriću, glavno breme nosila 212 cm visoki Hasan Rizvić in njegov brat Ramo Rizvić, ki je že predlani, prav v dresu KK GGD Šenčur, veljal za enega najboljših krilnih košarkarjev v prvi slovenski ligi.  

Uvodnih 14 dni je nad fanti bdel tudi Marko Roner, ki je poskrbel, da so košarkarji znali oceniti svojo pripravljenost, in le to pred prvimi tekmami, še dodatno izboljšati. Roner je poskrbel za fante, fantje pa so skrbno načrtovali vsak gib. Skupaj so že znali najti ustrezen ritem in zahtevnost posameznih vaj.

Glavni trener Konstantin Subotič je bil v lanski sezoni tik pred četrtfinalom, ko je odjeknila pandemija. Prekinjena sezona in trenutno stanje po navodilih NIJZ precej spreminjajo vsakoletni protokol ligaških tekmovanj, a je t.i. »krvna slika« povsod enaka. Vprašanje je le, kako se je vsaka ekipa sposobna prilagoditi in kljub težavam uresničiti svoje cilje in ambicije. Ob prehodu v mesec september je Subotič dejal: »Ekipa se počasi sestavlja. Končne podobe še nima. V igralski postavi bomo imeli izkušnje in mladost. V primerjavi s prejšnjimi sezonami, je letos bistveno več mladih. Premor je bil iz znanih razlogov zelo dolg. Začetek sezone bo nekoliko prej, kot je bila praksa v preteklih letih, a zagotovo nihče ne ve, kaj točno nas čaka. Avgusta so fantje gradili na fizični pripravi, v septembru nas čakajo pripravljalne tekme proti slovenskim klubom iz  1. in 2. lige. S tujimi tekmeci ne bomo igrali, zato bo teh tekem nekaj manj kot lani.«  


KOŠARKARSKO PRVENSTVO SE BO ZAČELO 26. SEPTEMBRA

V boj za naslov državnega prvaka se letos v prvem delu 1. SKL podaja deset ekip. Cedevita Olimpija se bo zaradi udeležbe v dveh mednarodnih tekmovanjih Euro Cup in ABA liga, domačemu prvenstvu priključila v drugem delu.

V prvem delu prvenstva bo sodelovalo 10 ekip. V Ligo za prvaka se bo poleg Cedevite Olimpije uvrstilo najboljših pet ekip prvega dela, preostalih pet bo igralo Ligo za obstanek. Najboljši dve ekipi spodnjega dela se bosta v 3. delu priključili zgornjim šestim v četrtfinalu državnega prvenstva, najslabši dve pa izpadeta v 2. SKL.

Tekmovalni pa se bo pravzaprav začel že 17. septembra, ko se bosta za Superpokal pomerila Koper Primorska in Cedevita Olimpija.

Košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur bodo najprej gostovali v Novem Mestu pri Krki, štiri dni kasneje pa bodo v športni dvorani Šenčur gostili Koper Primorsko.

Razpored tekem KK GGD Šenčur za uvodna meseca sezone 2020/21:

26.9. Krka – GGD Šenčur

30.9. GGD Šenčur – Koper Primorska

10.10. Hopsi Polzela – GGD Šenčur

17.10. GGD Šenčur – Rogaška

24.10. Šentjur – GGD Šenčur

31.10. GGD Šenčur – Zlatorog Laško

RAZPORED 1. DELA SKL

V 1. SKL bodo sodelovale ekipe: 

1 CEDEVITA OLIMPIJA 

2 ECE TRIGLAV 

3 GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR 

4 HELIOS SUNS 

5 HOPSI POLZELA 6 KOPER PRIMORSKA 

7 KRKA 

8 ROGAŠKA 

9 ŠENTJUR 

10 TERME OLIMIA PODČETRTEK 

11 ZLATOROG LAŠKO

Opombe KZS:

Pri pripravi razporeda in terminov tekmovanja bo upoštevano tudi: - ekipi Krke in Koper Primorske bosta tekme prvega in drugega dela državnega prvenstva v skladu z določili tekmovalnih propozicij igrali med tednom; - ekipa Cedevita Olimpija bo tekme drugega dela državnega prvenstva v skladu z določili tekmovalnih propozicij igrala med tednom.

UVODNI BILTEN KZS

 V PRVOLIGAŠKI ČLANSKI KONKURENCI 11 EKIP

Predviden začetek prve slovenske košarkarske lige bo 26. septembra 2020. Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih v tekmovalni sezoni 2020/2021. Žreb članskih tekmovanj bo izveden v četrtek, 6. avgusta.

Članske ekipe, ki so prijavljene za sezono 2020/21:

Cedevita Olimpija, ECE Triglav, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Helios Suns, Hopsi Polzela, Koper Primorska, Krka, Rogaška, Šentjur, Terme Olimia Podčetrtek, Zlatorog Laško.

Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 krogov) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja. Izvršni odbor KZS lahko izjemoma dovoli klubu, da članska ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, v kolikor je izpolnjen pogoj, da ekipa sodeluje v dveh mednarodnih tekmovanjih v katerih se v prvem delu ligaškega tekmovanja odigra najmanj 10 kol (Basketball Champions League ali Euroleague ali ULEB Cup ter v ABA1 ligi).

V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Rezultati ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. V kolikor katera od ekip ne nastopa v prvem delu tekmovanja, se rezultati ekip iz prvega dela ne prenašajo, prenašajo pa se morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 1. SKL sodeluje 5 ekip - sedmo, osmo, deveto, deseto in enajstouvrščena ekipa 1. dela 1. SKL. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi  morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Četrto in petouvrščena ekipa tega dela tekmovanja v tekmovalni sezoni 2021/2022 sodelujeta v tekmovanju 2. SKL, v 1. SKL se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

Šest ekip tekmovanja za prvaka in prvi dve ekipi tekmovanja za obstanek se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe prav tako igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (finale) pa ekipi igrata na tri dobljene tekme.MLADE SELEKCIJE IN KORONA SEZONA 2019/20

Nekateri minuli sezoni pravijo hurikanska, najdemo tudi izraz pandemijska, še najbolj povzame letošnje dogajanje, nedokončana misija. Športne ekipe so se znašle pred nenavadnim znakom, v katerem so bili obrisi besede stop. Znašli so eni tako drugi drugače, vsem pa je jasno, da je minuli čas prinesel prekomerno dozo iznajdljivosti in prilagodljivosti. V vsem, precej težjem obdobju, bo vsakomur ostalo tisto, kar je pridelal sam. Verjamemo, da vsakomur vsaj nekaj dobrega in celo koristnega. Košarkarski klub Gorenjska gradbena družba se je povezal in stkale so se nekatere vezi, ki morda prej niso bile tako čvrste, še bolj je korona pogled vtiral pot v načine dela in komunikacije, ki prej niso bile domače. V prejšnjih člankih lahko najdete misli predsednika Miha Kravanje in direktorja Aleša Puharja, z veseljem pa se bomo ozrli po prehojeni poti vseh mlajših Šenčurjevih selekcij.

U11

Vse selekcije do 11-ega leta imajo ligaško tekmovanje, a se ne glede na rezultat, ne beleži nikakršna lestvica. Marko Mikič je vodil, zelo nabrito in hiperaktivno skupinico najmlajših košarkarjev. Fantje so s tekmovanjem začeli šele meseca januarja, zato le šest odigranih tekem ne more in ne sme biti kakršnakoli slika o uspešnosti mladih bojevnikov. Čas bo pokazal, kako močno so vzljubili košarko. Že v novi sezoni marsikoga čaka prestop v selekcijo U13, kjer stvari tečejo že precej bolj tekmovalno, a še vedno ustvarjalno.

U13

Mlajši pionirji so v prvoligaški konkurenci začeli zelo spodobno. Tri zmage in trije porazi so v marsičem dali pozitiven zagon za nadaljevanje, ki pa žal ni bilo uspešno. Številne tekme brez celotnega moštva, iskanja posameznikov, kako visoko zavzema košarka in nekaj smole, je najmlajši domači selekciji dodalo še še eno zmago. Varovanci Gala Sekneta so proti Medvodam dosegli rekordnih 57 točk, a so proti ekipama Cedevite Olimpije in Triglava, ki sodita med najboljše v državi tudi visoko izgubili. »Verjemi v proces treningov in vsakodnevnega napredovanja«, je stalnica trenerja, s katerimi se morajo strinjati tudi vsi fantje generacije letnika 2007 in 2008.

U15

Dolgoletni trener v Šenčurju Marko Roner je letošnjo ekipo vodil v drugi ligi in že ob začetku je dejal: »To je za to generacijo prava konkurenca. Leto s se bomo naučili vsega, predvsem odnosa do športa in komunikacije med seboj.« In prav je imel. Fantje so dosegli 14 zmag in bili 5x poraženi, kar jih je pred prekinitvijo poneslo med najboljše drugoligaške ekipe. Med starejšimi pionirji sta se najbolj izkazala Maks Hudobivnik (13,3 točke /l. 2006) in Luka Tomšič (11,8/2005).  Najvišji Blaž Perko je dosegal skoraj deset točk na tekmo in bil najboljši skakalec. Blaž in Maks bosta prihodnjo sezono še naprej igrala v tej konkurenci, med tem ko se Luka seli v kategorijo U17.

U17

Kadetsko ekipo je v minuli sezoni vodil Luka Milakovič, ki je izkušnje v preteklosti nabiral tako pri mlajših kategorijah kot tudi v članski ekipi Šenčurja. Do meseca marca lahko sezono razdelimo na dva dela: prvi, ki je bil v najboljši konkurenci šibak (10 porazov) in drugi del, kjer so se kadeti v B konkurenci merili zelo dobro (6 zmag / 5 porazov). Naši 17-letniki so odlično reagirali na povratni tekmi proti Škofjeločanom in jim z obrestmi vrnili za poraz v domači dvorani, hkrati pa so 2x premagali B ekipo Cedevite Olimpije in v Stožicah dosegli rekordnih 99 točk. Skozi vso sezono sta izstopala visoki Žan Brankovič (24,6 točke), ki se seli v mladinsko vrsto ter Edi Petek (16,5 točk), ki pa ostaja še eno leto v kadetski konkurenci.

U19

Prvič letos se je v trenerski vlogi predstavil Miljan Pavković, še lani prvi organizator igre članske ekipe in nekdanji prvak Črne Gore ter Češke ter finalist lige ABA s Hemofarmom. V prvoligaški konkurenci mladincev seveda ni uspelo priti med elito, a je nastop v prenekaterih tekmah fantom dal krila in predvsem spoznanje, da jih v novi sezoni čaka še večji korak. Z izjemo Žana Petrica bodo prav vsi košarkarji igrali še eno mladinsko sezono, leto dni starejši in z vsaj dvema več izkušenj. Sezona je bil uspešna (16 zmag / 6 porazi), med drugim tudi zmaga v Stožicah, a je Pavković po prekinitvi dodal: »Sezona je dobra, a mi zmoremo še precej več.«