DOMOV

05.07.2018 | GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

Košarkarski klubi trenirajo mladino in otroke ter predvsem vzgajajo in pomagajo pri zdravem odraščanju vseh, ki se odločijo, da bo šport del njihovega življenja. V kolikor je klubska politika pravilno nastavljena, je delo trenerjem, ki se ukvarjajo z mlajšimi selekcijami, poenostavljeno.

Ne glede na popularnost športa in naklonjenost okolja v katerem deluje klub, je marsikdaj pomembno, kako deluje članska ekipa, v marsičem vzor in zrcalna slika klubskega delovanja. A ne toliko v smeri rezultatskih vzgibov, ki so sicer pomemben dejavnik pri popularnosti panoge, pač pa v smislu športnega življenja, vzgoje, sprejemanja odgovornosti in ob koncu dneva znanja, ki si ga v nekaj letni karieri nabere vsak posameznik. Četudi gre le za košarkarsko znanje, ki vsakogar spremlja vse življenje, je košarka lahko tudi del življenja in posla na drug, prav tako pomemben način. Biti strasten gledalec oziroma navijač, ali del ekipe zapisnikarske mize, postati sodnik ali celo trener, prenašati znanje in izkušnje na mlajše, morda je pot usmerjena v širok spekter zdravstvene panoge, ali morda poslovno uspešnost podpreti s podporo klubu, v katerem si preživel najstniška leta. Klubsko zorenje traja dolgo časa in pretežno je košarka, sicer članica največjih šestih športov na svetu, dala vsakomur prijetne spomine in neprecenljive izkušnje.

Na mladih stoji svet in z njimi je moč graditi velike gradove. Brez njih, domala velja po vsem svetu, uspešnosti kluba ni moč izmeriti.

V košarkarskem klubu Šenčur Gorenjska gradbena družba, tudi v prihodnje edinemu gorenjskemu prvoligašu, delujejo mlajše selekcije v vseh kategorijah (U9, U11, U13, U15, U17 in U19). Kritična masa otrok, zaradi kraja samega in okoliških manjših krajev, ni velika, a je številčno vsako leto naraščajoča, predvsem pa vedno boj uspešna. Ob selekciji kadetov, bo v prihodnji sezoni 2018/19 v prvi slovenski ligi igrala tudi perspektivna skupina 13-letnikov, ki jo v rasti in zorenju po življenjski in košarkarski poti vodi mladenič, 23 letni Gal Sekne iz Trboj. Čeprav Gal prihaja iz glasbene družine in deloma nogometnega kraja, je kmalu po premiernem nastopu slovenske košarkarske reprezentance na svetovnih prvenstvih (2006 Japonska) začutil nekaj več do košarke: »Po svetovnem prvenstvu sem začel hoditi na treninge v Šenčur. Bil sem tudi kapetan mladinske ekipe.«, pospremi najstniško košarkarsko pot. Pri 17-ih letih mu je klub ponudil sofinanciranje pri izobraževanju in Gal je vstopil v trenerske vode ter pri tem dodaja: »Do sedaj sem deloval pri mlajših selekcijah. Seveda bi se nekoč rad preskusil tudi v starejših kategorijah. V toliko, da vidim, kje mi gre najbolje

Generacija fantov letnika 2006 je že pred dvema letoma, resda v drugi ligi, končala tekmovalni del sezone z enim samim porazom. Naslednja sezona bo pokazala iz kakšnega testa je mladi rod šenčurskih fantinov, ki venomer dobijo dodano energijo s klopi; nekaj od soigralcev, veliko tudi od trenerja Gala: »Ker imam še vedno veliko željo po igranju košarke, na tekmah in na treningih morda zgleda, kot da sem njihov šesti igralec. Svojo energijo prenašam na njih, vse sprejemam enako in jih ne delim na bolj ali manj perspektivne. Od vsakega igralca poskušam dobiti njegov maksimum, ki ga je sposoben dati. Največ znanja sem dobil od mojih bivših trenerjev in seveda na trenerskih usposabljanjih ter na študiju na fakulteti za šport. Zelo rad pa si tudi ogledam posnetke in članke različnih trenerjev, ki so dostopni na spletu.« 

Delo z mladimi ga veseli in ob vseh besedah je jasno, da radost poskuša prenesti na mlade košarkarje, ki se med seboj razlikujejo, a prav ta različnost je pot do popolne kombinacije. Fante krasi enotnost, zavezanost ekipi in borba za skupni cilj. Kako je Galu uspelo prepričati mlade najstnike, da so se v danem okolju odločili za košarko in s podpisali pod njo: »Košarko ima neizmerno rad in to veselje poskušam prenesti na njih. Še naprej bi rad, da fantje uživajo in, če bodo uživali, bodo tudi napredovali

Ob dobrih in kreativnih delovnih navadah se mladi igralci dobro razvijajo, a bržkone brez dobrega kluba, z dobrimi pogoji za delo ter podpore staršev, takšne generacijske rasti v Šenčurju ne bi doživeli: »Rezultatskih pritiskov ni bilo, a so verjetno prav zaradi tega rezultati prišli. Pogoje imamo odlične, tudi vodstvo kluba me podpira. Posebno poglavje pa so starši, ki na celi črti stojijo za nami. Pomagajo pri prevozih, na vsaki tekmi nas spodbujajo, organizirajo druženja in ne izvajajo nobenih pritiskov. Res so prva liga.«  

Gal in njegovi fantje so na zasluženih počitnicah. Nov val energije pa bo prišel še kako prav ob premierni prvoligaški sezoni za pionirje košarkarskega kluba Šenčur Gorenjska gradbena družba. Povedano po resnici, komajda čakamo.

 

18.06.2018 | ŠENČURJEVA ČLANSKA EKIPA POČASI DOBIVA KONČNO PODOBO

ŠENČURJEVA ČLANSKA EKIPA POČASI DOBIVA KONČNO PODOBO

Šesto uvrščena ekipa zadnjega državnega prvenstva pridno polni vrzeli v članski ekipi, ki podobno kot povsod, ob koncu sezone rahlo spreminja igralski kader. Zadnja, ki sta obljubila zvestobo Gorenjcem sta krilni center Gezim Morina (1992 / 203cm) in branilec Marko Popadić (1989 / 189cm).

Gezim Morina je lani igral za Sixt Primorsko, kjer se sicer ni preveč naigral (10 minut / 3,9 točke / 1,6 skoka), a je v preteklosti že dokazal, da gre za dobrega krilnega centra, ki ima mehko roko. V lanski sezoni je najboljšo igro pokazal v Rogaški kjer je v 22ih minutah dosegel 20 točk (tri trojke). V preteklosti je Morina igral za Union Olimpijo, LTH Castings, Polzelo, Helios, Maribor, Prištino in Sixt Primorsko, kot tudi za slovensko mlado reprezentanco U20 (Eurobasket 2012). Pred letom in pol je Morina, skupaj z Erjonom Kastratijem, zaigral za svojo rodno reprezentanco Kosova.

Na branilskih položajih Šenčurja Gorenjske gradbene družbe bo igral srbski igralec Marko Popadić, ki je lani dobro igral v dresu Šentjurja, kjer je 32-ih minutah dosegal v povprečju 12,4 točke in 4,4 podaje. Marko je bil eden najboljših ostrostrelcev v ligi Nova KBM, skupno pa je na 27-ih tekmah dosegel 39 trojk.  Popadić je v lanski sezoni najboljšo tekmo odigral doma proti Krki, ki jo je Šentjur premagal s 104:101, 29-letni branilec pa je dosegel 24 točk (index 22). Popadić je v preteklih letih igral na Madžarskem, kjer je bil eden najboljših igralec v ligi, bil je tudi najboljši strelec madžarskega all starsa, v predpretekli sezoni pa je igral v drugi grški ligi (Holargos iz Aten) in drugi španski (CB Clavijo iz Logrone).

Člansko ekipo zaenkrat sestavljajo: Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič, Ramo Rizvić ter Gezim Morina in Marko Popadić.

31.05.2018 | UROŠ ZADNIK SE JE PRIDRUŽIL PAVIČU, GORJANCU IN PAVKOVIĆU

UROŠ ZADNIK SE JE PRIDRUŽIL PAVIČU, GORJANCU IN PAVKOVIĆU

V športni dvorani Šenčur ni miru saj trener Šenčurja Gorenjske Gradbene družbe Rade Mijanović pospešeno preskuša nove košarkarje, ki bi lahko dali novo dimenzijo kakovosti ekipi, ki je v minuli sezoni podrla vse klubske rekorde. Najbolj koristen igralec rednega dela lige Nova KBM, kapetan Smiljan Pavič ostaja glavni mož pod košem, kjer mu bo še naprej družbo delal Urban Gorjanc. V sezoni 2017/18 sta Smiljan in Urban tvorila najvišji centrski dvojec v ligi. Še eno sezono bo dirigentsko palico v rokah imel premeteni in sila racionalen organizator igre Miljan Pavković, ki je v minuli sezoni navdušil s svojo mirnostjo in natančno roko. 

Med tem ko se vodstvo kluba ukvarja tako s košarkarji, ki so igrali v Šenčurju, kot s tistimi, ki bi to šele lahko počeli, pa je potrjen prihod v osrčje Gorenjske Uroša Zadnik. 28-letni Novomeščan, ki je prve članske korake opravil pri Slovanu, je zadnjo sezono igral v Laškem, kjer mu je Aleš Pipan v povprečju namenil dobrih 24 minut v katerih je dosegal 6 točk in 2,8 podaje ter imel pri tem index 6,9.  

KK Šenčur Gorenjska gradbena družba

18.05.2018 | V ŠENČURJU VESELI USPEŠNE SEZONE

V ŠENČURJU VESELI USPEŠNE SEZONE

Najmanjši kraj med slovensko klubsko košarkarsko elito je v letošnji sezoni dosegel nekaj mejnikov, ki KK Šenčur Gorenjska gradbena družba postavljajo v širši vrh slovenske klubske košarke. Košarkarski klub je pod vodstvom Aleša Puharja in Janka Sekneta marsikdaj doživel opazko o kratkem roku trajanja, včasih je bila tema o majhnosti kraja vse preveč dolgotrajna. Po letošnji uspešni sezoni, pa je čutiti spoštljivo mnenje o klubu, ki je bil s člansko ekipo podprvak pokala Spar in sezono pa je končal na šestem mestu lige Nova KBM.

Uspešna sezona je bila plod dobrega kadrovanja v lanskem poletju, hkrati pa ima veliko zaslug za zgodovinsko sezono umirjeni, 49-letni Rečan Rade Mijanović. Slednji bo delo v Šenčurju nadaljeval, bržkone z vsaj tako močno zasedbo kot v minuli sezoni, ko je denimo, dvakrat premagal Petrol Olimpijo in v polfinalu pokala Spar Krko, oba finalista državnega prvenstva: «Mislim, da smo upravičili zaupanje in pričakovanja vodstva kluba, navijače in pokroviteljev. Želim si malce daljšo klop, pa čeprav je bila le ta v minuli sezoni kakovostno sestavljena, le da so nas vseskozi mučile poškodbe prav igralcev, ki naj bi nadomestili nosilce igre (Gorjanc, Varagič, Novak). Seveda je bilo nosilcem težje (Pavič, Murić), vmes pa sta bila, vsak po mesec dni odsotna še Pavković in Rizvić. Z dobrimi igrami smo si vsekakor pridobili večje spoštovanje od vseh, ki delajo v slovenski košarki. Delujemo postopoma in premišljeno, zato lahko še napredujemo. Do konca junija bomo trenirali in preskušali nove igralce

Po minutaži in strelski učinkovitosti so bili v ospredju Dino Murić (16,5), kapetan Smiljan Pavič (14,3), Ramo Rizvić (12,6), Jan Rebec (10,5) in Miljan Pavković (7,6). Šenčurjev udarni dvojec sta tvorila Pavič, ki je bil cel najbolje ocenjen prvoligaški košarkar (index 19,63) in Murić, ki je zaokrožil prvo deseterico (15,63). Odlično sezona je tudi za krilom Ramom Rizvićem in izkušenim organizatorjem igre Miljanom Pavkovićem, med tem ko je bil Jan Rebec eden najbolj vidnih in atraktivnih slovenskih košarkarjev v ligi Nova KBM. Ob članskem uspehu so na lestvici KZS (Pokal mladih) napredovale tudi mlajše selekcije, ki bodo prihodnjo sezono (U13 in U17) tudi naskakovale rekordne uvrstitve. Ambiciozno, a še vedno ne-profesionalno vodstvo kluba vodi neutrudni Aleš Puhar, ki se zaveda postopnega učenja in napredka: »Čestitam igralcem in trenerskemu štabu za letošnjo sezono. Za prihodnjo sezono računamo na daljšo klop, kar pomeni, da ostajamo ambiciozni. Vsaka nova sezona je za nas kot višji razred v šoli, ki ga želimo čim bolje zaključiti. Večje aktivnosti našega sponzorja nam omogočajo napredek. Napredek pa je bil viden na vseh ravneh kluba. Klubi se spoštujemo, moti me le odnos košarkarske zveze in tudi sodnikov, kjer se opazijo razlike med klubi. To moramo preseči, kajti le tako bomo napredovali vsi skupaj.« 

Manj posrečena, čeravno rezultatsko pričakovano, je bilo sodelovanju v mednarodnem merilu v tekmovanju Helios Alpe Adria cup. Šenčurjevi igralci so preskočili skupinski del tekmovanja in kasneje klonili proti slovaškemu prvaku iz Levic, ki jih vodi Teo Hojč. Ob dobrih igrah na domačih tleh, v pokalu Spar so igrali vse od začetka, ter uvrstitvi v Ligo za prvaka, je nastopanje v tem tekmovanju za naslednjo sezono vprašljivo. Tekem je enostavno preveč, ob poškodbah, pa se število zdravih igralcev zmanjšuje. Predsednik kluba Janko Sekne dodaja: »Tekme si sledijo ena za drugo in v tem tekmovanju priprav na tekmeca praktično ni. Nezadovoljni smo tudi z delom sodnikom, zaradi katerih se nevarnosti poškodb večajo. Morali bom tehtno premisliti. Z letošnjimi uspehi smo navdihnili mnoge, smo vlečni konj gorenjske košarke, povečali smo prepoznavnost kraja, navijače imamo odlične, ljudje v klubu pa so delavni in pošteni. Upam, da bo glavni sponzor ostal naš največji prijatelj

06.05.2018 | ČLANI SPISALI ZGODOVINSKO SEZONO

ČLANI SPISALI ZGODOVINSKO SEZONO

Uvrstitvi Šenčurja Gorenjske gradbene družbe v finale pokala Spar 17/18 in končno šesto mesto v Sloveniji (liga Nova KBM) sta rekordni in hkrati zgodovinska dosežka ekipe, ki se iz leta v leto razvija v najmanjšem kraju od vseh, ki imajo prvoligaško ekipo, verjetno to velja tudi za drugoligaško konkurenco.

Članska ekipa Šenčurja GGD je v zadnjih letih postopoma rastla in z zdravim razumom ter razvojem kovala napredek in rezultatski priboljšek. V uvodnih stabilnih letih med prvoligaško druščino sta, najprej pionir vzgona šenčurske košarke Igor Kešelj in kasneje njegov naslednik Ernest Novak, pokazala pot in dokazala, da se v majhnem kraju z ogromno volje in energije vsekakor da zoperstaviti po vrsti vsem slovenskim klubom. V zadnjih letih je bila morda edino lanska sezona nekoliko bolj turbulentna in ob koncu sezone energetsko popustiljiva, saj si je Šenčur pod vodstvom Gregorja Vodenika, šele v zadnji tekmi proti Podčetrtku zagotovil status prvoligaša. Lanska hoja po robu je dala vzgon vodstvu kluba, kjer krmilo držita Aleš Puhar in Janko Sekne. Celotna podoba kluba je zgrajena v športni dvorani Šenčur, kjer nad vsemi mlajšimi selekcijami bdijo trenerji, ki iz leta v leto dosegajo boljše rezultate, krmiljenje med vsemi pa v rokah drži Roman Horvat. Relativno majhen košarkarski bazen črpa mlajše igralce iz okoliških krajev, še najmanj pa čuti podporo iz gorenjske prestolnice Kranja. Verjetno gre tu iskati razlog, da so v Šenčurju prisiljeni iskati igralce zunaj Gorenjske, tako kot pri vseh, pa je bila letošnja sezona kar srečna pri izbiri igralcev, tudi tujcev, ki so nosili največje breme. Poleg neuničljivega kapetana Smiljana Paviča, so večjo težo uspešno prenesli, povratnik Dino Murič, Ramo Rizvić iz BIH in srbski veteran Miljan Pavković. Poleg mlajših in obetavnih Jana Rebca, Jana Novaka in Nejca Martinčiča, so minute uspešno koristili tudi Urban Gorjanc, Miloš Varagič, Grega Sajevic in Staphon Blair, med tem ko je Ivan Koljević pomagal ekipi le v Ligi za prvaka. Šenčur GGD je redni del prvenstva končal na 4. mestu (10 zmag / 8 porazov), a med drugo Rogaško in sedmo Ilirijo sta bili zgolj dve zmagi razlike. V boju za polfinale, kar bi bil nadstandarni presežek, je četica umirjenega Radeta Mijanovića zmagala petkrat in osemkrat izgubila, in bila vse do predzadnjega kroga v igri za polfinale, kar ji je kasneje preprečil Helios, ki je na koncu obstal na končnem petem mestu. Zaradi celotnega razpleta je Šenčurjevo šesto mesto iskren in realen dosežek, pri tem pa ne gre prezreti, da je v Šenčurju dvakrat spodrsnilo aktualnemu prvaku Petrol Olimpiji, da denimo Ilirija ni zmagala niti enkrat, a je po drugi strani ostala zakleta ekipa Sixt Primorske. 

Letošnji končni rezultati oziroma uvrstitve Šenčurja so nedvomno zgodovinski. Finale pokala Spar je dokazal, da je ekipa sposobna poraziti prav vsakega v Sloveniji, hkrati pa je ob večjem številu tekem zmanjkal še kakšen kakovosten igralec v rotaciji. Letošnji dosežki so odlično uokvirjeni ter dovolj dobro zastavljeni, da bi edini gorenjski prvoligaš prihodnjo sezono stopil še stopničko višje. 

Po zadnji tekmi sezone, ki jo je Šenčur sklenil s porazom v Stožicah, je Rade Mijanovič dejal: »Čestitam igralcem in štabu Olimpije za zmago ter jim ob tej priložnosti želim uspešno nadaljevanje sezone. Čestitam tudi mojim košarkarjem, ki so zadnja tri srečanja odigrali maksimalno, čeprav smo se ubadali s poškodbami in utrjenostjo. Posebna zahvala vodstvu kluba, ki nam je omogočil optimalne pogoje za delo in napredek. Zahvalil bi se tudi zvestim navijačem za bučno podporo skozi celotno sezono. Zahvaljujem se tudi svojim najbližjim sodelavcem, pomočniku Luki Milakoviću, koordinatorju in vodji mladinskega pogona Romanu Horvatu, vodji ekipe Bogdanu Perdanu, tehničnemu vodji Boštjanu Okornu ter trenerju za telesno pripravo Miru Majkiću.«

GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

Košarkarski klubi trenirajo mladino in otroke ter predvsem vzgajajo in pomagajo pri zdravem odraščanju vseh, ki se odločijo, da bo šport del njihovega življenja. V kolikor je klubska politika pravilno nastavljena, je delo trenerjem, ki se ukvarjajo z mlajšimi selekcijami, poenostavljeno.

Ne glede na popularnost športa in naklonjenost okolja v katerem deluje klub, je marsikdaj pomembno, kako deluje članska ekipa, v marsičem vzor in zrcalna slika klubskega delovanja. A ne toliko v smeri rezultatskih vzgibov, ki so sicer pomemben dejavnik pri popularnosti panoge, pač pa v smislu športnega življenja, vzgoje, sprejemanja odgovornosti in ob koncu dneva znanja, ki si ga v nekaj letni karieri nabere vsak posameznik. Četudi gre le za košarkarsko znanje, ki vsakogar spremlja vse življenje, je košarka lahko tudi del življenja in posla na drug, prav tako pomemben način. Biti strasten gledalec oziroma navijač, ali del ekipe zapisnikarske mize, postati sodnik ali celo trener, prenašati znanje in izkušnje na mlajše, morda je pot usmerjena v širok spekter zdravstvene panoge, ali morda poslovno uspešnost podpreti s podporo klubu, v katerem si preživel najstniška leta. Klubsko zorenje traja dolgo časa in pretežno je košarka, sicer članica največjih šestih športov na svetu, dala vsakomur prijetne spomine in neprecenljive izkušnje.

Na mladih stoji svet in z njimi je moč graditi velike gradove. Brez njih, domala velja po vsem svetu, uspešnosti kluba ni moč izmeriti.

V košarkarskem klubu Šenčur Gorenjska gradbena družba, tudi v prihodnje edinemu gorenjskemu prvoligašu, delujejo mlajše selekcije v vseh kategorijah (U9, U11, U13, U15, U17 in U19). Kritična masa otrok, zaradi kraja samega in okoliških manjših krajev, ni velika, a je številčno vsako leto naraščajoča, predvsem pa vedno boj uspešna. Ob selekciji kadetov, bo v prihodnji sezoni 2018/19 v prvi slovenski ligi igrala tudi perspektivna skupina 13-letnikov, ki jo v rasti in zorenju po življenjski in košarkarski poti vodi mladenič, 23 letni Gal Sekne iz Trboj. Čeprav Gal prihaja iz glasbene družine in deloma nogometnega kraja, je kmalu po premiernem nastopu slovenske košarkarske reprezentance na svetovnih prvenstvih (2006 Japonska) začutil nekaj več do košarke: »Po svetovnem prvenstvu sem začel hoditi na treninge v Šenčur. Bil sem tudi kapetan mladinske ekipe.«, pospremi najstniško košarkarsko pot. Pri 17-ih letih mu je klub ponudil sofinanciranje pri izobraževanju in Gal je vstopil v trenerske vode ter pri tem dodaja: »Do sedaj sem deloval pri mlajših selekcijah. Seveda bi se nekoč rad preskusil tudi v starejših kategorijah. V toliko, da vidim, kje mi gre najbolje

Generacija fantov letnika 2006 je že pred dvema letoma, resda v drugi ligi, končala tekmovalni del sezone z enim samim porazom. Naslednja sezona bo pokazala iz kakšnega testa je mladi rod šenčurskih fantinov, ki venomer dobijo dodano energijo s klopi; nekaj od soigralcev, veliko tudi od trenerja Gala: »Ker imam še vedno veliko željo po igranju košarke, na tekmah in na treningih morda zgleda, kot da sem njihov šesti igralec. Svojo energijo prenašam na njih, vse sprejemam enako in jih ne delim na bolj ali manj perspektivne. Od vsakega igralca poskušam dobiti njegov maksimum, ki ga je sposoben dati. Največ znanja sem dobil od mojih bivših trenerjev in seveda na trenerskih usposabljanjih ter na študiju na fakulteti za šport. Zelo rad pa si tudi ogledam posnetke in članke različnih trenerjev, ki so dostopni na spletu.« 

Delo z mladimi ga veseli in ob vseh besedah je jasno, da radost poskuša prenesti na mlade košarkarje, ki se med seboj razlikujejo, a prav ta različnost je pot do popolne kombinacije. Fante krasi enotnost, zavezanost ekipi in borba za skupni cilj. Kako je Galu uspelo prepričati mlade najstnike, da so se v danem okolju odločili za košarko in s podpisali pod njo: »Košarko ima neizmerno rad in to veselje poskušam prenesti na njih. Še naprej bi rad, da fantje uživajo in, če bodo uživali, bodo tudi napredovali

Ob dobrih in kreativnih delovnih navadah se mladi igralci dobro razvijajo, a bržkone brez dobrega kluba, z dobrimi pogoji za delo ter podpore staršev, takšne generacijske rasti v Šenčurju ne bi doživeli: »Rezultatskih pritiskov ni bilo, a so verjetno prav zaradi tega rezultati prišli. Pogoje imamo odlične, tudi vodstvo kluba me podpira. Posebno poglavje pa so starši, ki na celi črti stojijo za nami. Pomagajo pri prevozih, na vsaki tekmi nas spodbujajo, organizirajo druženja in ne izvajajo nobenih pritiskov. Res so prva liga.«  

Gal in njegovi fantje so na zasluženih počitnicah. Nov val energije pa bo prišel še kako prav ob premierni prvoligaški sezoni za pionirje košarkarskega kluba Šenčur Gorenjska gradbena družba. Povedano po resnici, komajda čakamo.

 


ŠENČURJEVA ČLANSKA EKIPA POČASI DOBIVA KONČNO PODOBO

Šesto uvrščena ekipa zadnjega državnega prvenstva pridno polni vrzeli v članski ekipi, ki podobno kot povsod, ob koncu sezone rahlo spreminja igralski kader. Zadnja, ki sta obljubila zvestobo Gorenjcem sta krilni center Gezim Morina (1992 / 203cm) in branilec Marko Popadić (1989 / 189cm).

Gezim Morina je lani igral za Sixt Primorsko, kjer se sicer ni preveč naigral (10 minut / 3,9 točke / 1,6 skoka), a je v preteklosti že dokazal, da gre za dobrega krilnega centra, ki ima mehko roko. V lanski sezoni je najboljšo igro pokazal v Rogaški kjer je v 22ih minutah dosegel 20 točk (tri trojke). V preteklosti je Morina igral za Union Olimpijo, LTH Castings, Polzelo, Helios, Maribor, Prištino in Sixt Primorsko, kot tudi za slovensko mlado reprezentanco U20 (Eurobasket 2012). Pred letom in pol je Morina, skupaj z Erjonom Kastratijem, zaigral za svojo rodno reprezentanco Kosova.

Na branilskih položajih Šenčurja Gorenjske gradbene družbe bo igral srbski igralec Marko Popadić, ki je lani dobro igral v dresu Šentjurja, kjer je 32-ih minutah dosegal v povprečju 12,4 točke in 4,4 podaje. Marko je bil eden najboljših ostrostrelcev v ligi Nova KBM, skupno pa je na 27-ih tekmah dosegel 39 trojk.  Popadić je v lanski sezoni najboljšo tekmo odigral doma proti Krki, ki jo je Šentjur premagal s 104:101, 29-letni branilec pa je dosegel 24 točk (index 22). Popadić je v preteklih letih igral na Madžarskem, kjer je bil eden najboljših igralec v ligi, bil je tudi najboljši strelec madžarskega all starsa, v predpretekli sezoni pa je igral v drugi grški ligi (Holargos iz Aten) in drugi španski (CB Clavijo iz Logrone).

Člansko ekipo zaenkrat sestavljajo: Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič, Ramo Rizvić ter Gezim Morina in Marko Popadić.


UROŠ ZADNIK SE JE PRIDRUŽIL PAVIČU, GORJANCU IN PAVKOVIĆU

V športni dvorani Šenčur ni miru saj trener Šenčurja Gorenjske Gradbene družbe Rade Mijanović pospešeno preskuša nove košarkarje, ki bi lahko dali novo dimenzijo kakovosti ekipi, ki je v minuli sezoni podrla vse klubske rekorde. Najbolj koristen igralec rednega dela lige Nova KBM, kapetan Smiljan Pavič ostaja glavni mož pod košem, kjer mu bo še naprej družbo delal Urban Gorjanc. V sezoni 2017/18 sta Smiljan in Urban tvorila najvišji centrski dvojec v ligi. Še eno sezono bo dirigentsko palico v rokah imel premeteni in sila racionalen organizator igre Miljan Pavković, ki je v minuli sezoni navdušil s svojo mirnostjo in natančno roko. 

Med tem ko se vodstvo kluba ukvarja tako s košarkarji, ki so igrali v Šenčurju, kot s tistimi, ki bi to šele lahko počeli, pa je potrjen prihod v osrčje Gorenjske Uroša Zadnik. 28-letni Novomeščan, ki je prve članske korake opravil pri Slovanu, je zadnjo sezono igral v Laškem, kjer mu je Aleš Pipan v povprečju namenil dobrih 24 minut v katerih je dosegal 6 točk in 2,8 podaje ter imel pri tem index 6,9.  

KK Šenčur Gorenjska gradbena družba


V ŠENČURJU VESELI USPEŠNE SEZONE

Najmanjši kraj med slovensko klubsko košarkarsko elito je v letošnji sezoni dosegel nekaj mejnikov, ki KK Šenčur Gorenjska gradbena družba postavljajo v širši vrh slovenske klubske košarke. Košarkarski klub je pod vodstvom Aleša Puharja in Janka Sekneta marsikdaj doživel opazko o kratkem roku trajanja, včasih je bila tema o majhnosti kraja vse preveč dolgotrajna. Po letošnji uspešni sezoni, pa je čutiti spoštljivo mnenje o klubu, ki je bil s člansko ekipo podprvak pokala Spar in sezono pa je končal na šestem mestu lige Nova KBM.

Uspešna sezona je bila plod dobrega kadrovanja v lanskem poletju, hkrati pa ima veliko zaslug za zgodovinsko sezono umirjeni, 49-letni Rečan Rade Mijanović. Slednji bo delo v Šenčurju nadaljeval, bržkone z vsaj tako močno zasedbo kot v minuli sezoni, ko je denimo, dvakrat premagal Petrol Olimpijo in v polfinalu pokala Spar Krko, oba finalista državnega prvenstva: «Mislim, da smo upravičili zaupanje in pričakovanja vodstva kluba, navijače in pokroviteljev. Želim si malce daljšo klop, pa čeprav je bila le ta v minuli sezoni kakovostno sestavljena, le da so nas vseskozi mučile poškodbe prav igralcev, ki naj bi nadomestili nosilce igre (Gorjanc, Varagič, Novak). Seveda je bilo nosilcem težje (Pavič, Murić), vmes pa sta bila, vsak po mesec dni odsotna še Pavković in Rizvić. Z dobrimi igrami smo si vsekakor pridobili večje spoštovanje od vseh, ki delajo v slovenski košarki. Delujemo postopoma in premišljeno, zato lahko še napredujemo. Do konca junija bomo trenirali in preskušali nove igralce

Po minutaži in strelski učinkovitosti so bili v ospredju Dino Murić (16,5), kapetan Smiljan Pavič (14,3), Ramo Rizvić (12,6), Jan Rebec (10,5) in Miljan Pavković (7,6). Šenčurjev udarni dvojec sta tvorila Pavič, ki je bil cel najbolje ocenjen prvoligaški košarkar (index 19,63) in Murić, ki je zaokrožil prvo deseterico (15,63). Odlično sezona je tudi za krilom Ramom Rizvićem in izkušenim organizatorjem igre Miljanom Pavkovićem, med tem ko je bil Jan Rebec eden najbolj vidnih in atraktivnih slovenskih košarkarjev v ligi Nova KBM. Ob članskem uspehu so na lestvici KZS (Pokal mladih) napredovale tudi mlajše selekcije, ki bodo prihodnjo sezono (U13 in U17) tudi naskakovale rekordne uvrstitve. Ambiciozno, a še vedno ne-profesionalno vodstvo kluba vodi neutrudni Aleš Puhar, ki se zaveda postopnega učenja in napredka: »Čestitam igralcem in trenerskemu štabu za letošnjo sezono. Za prihodnjo sezono računamo na daljšo klop, kar pomeni, da ostajamo ambiciozni. Vsaka nova sezona je za nas kot višji razred v šoli, ki ga želimo čim bolje zaključiti. Večje aktivnosti našega sponzorja nam omogočajo napredek. Napredek pa je bil viden na vseh ravneh kluba. Klubi se spoštujemo, moti me le odnos košarkarske zveze in tudi sodnikov, kjer se opazijo razlike med klubi. To moramo preseči, kajti le tako bomo napredovali vsi skupaj.« 

Manj posrečena, čeravno rezultatsko pričakovano, je bilo sodelovanju v mednarodnem merilu v tekmovanju Helios Alpe Adria cup. Šenčurjevi igralci so preskočili skupinski del tekmovanja in kasneje klonili proti slovaškemu prvaku iz Levic, ki jih vodi Teo Hojč. Ob dobrih igrah na domačih tleh, v pokalu Spar so igrali vse od začetka, ter uvrstitvi v Ligo za prvaka, je nastopanje v tem tekmovanju za naslednjo sezono vprašljivo. Tekem je enostavno preveč, ob poškodbah, pa se število zdravih igralcev zmanjšuje. Predsednik kluba Janko Sekne dodaja: »Tekme si sledijo ena za drugo in v tem tekmovanju priprav na tekmeca praktično ni. Nezadovoljni smo tudi z delom sodnikom, zaradi katerih se nevarnosti poškodb večajo. Morali bom tehtno premisliti. Z letošnjimi uspehi smo navdihnili mnoge, smo vlečni konj gorenjske košarke, povečali smo prepoznavnost kraja, navijače imamo odlične, ljudje v klubu pa so delavni in pošteni. Upam, da bo glavni sponzor ostal naš največji prijateljVPIS OTROK V KOŠARKARSKO ŠOLO ROMANA HORVATA IN URNIK TRENINGOV

KOŠARKARSKA ŠOLA