DOMOV

20.08.2018 | ISMET SEJFIĆ POPOLNIL CENTRSKO LINIJO ŠENČURJA

ISMET SEJFIĆ POPOLNIL CENTRSKO LINIJO ŠENČURJA

24-letni košarkar iz Bosne in Hercegovine je obljubil enoletno zvestobo KK Šenčur GGD in s tem zapolnil igralski kader pod košem. Ob občasnemu reprezentantu BIH bodo za Šenčur igrali še kapetan Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Dino Murič in Gezim Morina.

Ismet Sejfič v višino meri 208 cm, v lanski sezoni pa je bil eden najboljših igralcev madžarskega državnega prvenstva, kjer je igral za ekipo Jaszberenyi KSE, v povprečju pa je dosegal 16,9 točk in osem skokov. V preteklih letih se je Sejfić kalil v litovskem BC Dzukija (2014/15), v KK Student iz Mostarja (2015/16) ter madžarskem PVSK Panthers. 

Lani je bil Sejfič blizu prestopa v beograjski Partizan, hkrati pa je v pred kvalifikacijah za svetovno prvenstvo vskočil v reprezentanco BIH namesto poškodovanega NBA zvezdnika Jusufa Nurkića. 

Ismet Sejfić je s KK Šenčur GGD podpisal enoletno pogodbo. 

17.08.2018 | DINO MURIČ OSTAJA V ŠENČURJU

DINO MURIČ OSTAJA V ŠENČURJU

Članska ekipa KK Šenčur GGD je začela s pripravami za novo sezono. Lanska zgodovinska sezona, ko so se Šenčurjani zavihteli v finale pokala Spar in ligo Nova KBM končali na šestem mestu, je seveda izziv, a kot pravijo, se z minuli rezultati ne obremenjujejo, pač pa gredo po novi poti.

Eden boljših igralcev lanske sezone v državnem prvenstvu je bil 28-letni Dino Murić, ki je zvestobo edinemu gorenjskemu prvoligaši obljubil za štiri leta. Murić je lani v povprečju dosegal 16,5 točke in 8,3 skoka ter pri tem imel index 15,6. Vedno borbeni krilni center je pred novo sezono dejal: »V klubu so mi predstavili idejo o še močnejši ekipi, kar me je navdušilo. Lanska postava je bila zelo dobra, letošnja je še boljša. Lani smo dosegli super rezultate, a v letošnjo ne bomo vstopili z željo, da lovimo lanske dosežke. Imamo dobro ekipo, morda bo pritisk malce večji, a če bomo zdravi in bomo dobro trenirali, potem lahko skočimo visoko. Ekipca je močna, gremo po rezultate, gremo še višje

Varovanci Radeta MIjanovića se bodo avgusta pripravljali v domači dvorani, septembrski mesec pa bo namenjen tekmam. »Z Dinom Murićem smo zadržali jedro ekipo in dodali še nekaj kakovosti. Vodstvo kluba je naredilo dober posel pri kadrovanju. Igramo v treh tekmovanjih in potrebujemo večje število kakovostnejšh igralcev. K delu članske ekipe bomo povabili tudi nekaj mladih igralcev iz vrst kadetske in mladinske ekipe Šenčurja,« je dodal prvi strateg Šenčurja.

Zelo dobro centrsko vrsto (Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Dino Murič, Gezim Morina) bodo okrepili še z enim visokim igralcem. Prav tako bodo v moštev pripeljali še eno krilo, ki bo razbremenilo Rama Rizvića. Na zunanjih položajih pa bodo igrali: Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič, Marko Popadić in Jan Novak.

09.08.2018 | ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA AMBICIOZNO V NOVO SEZONO

ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA  AMBICIOZNO V NOVO SEZONO

Svež je spomin gorenjskega prvoligaša na minulo sezono, ki je v vseh pogledih z zlatimi črkami zapisana v klubsko zgodovino. Ob sijajnem nastopu v pokalu Spar, ko so Šenčurjevi košarkarji klonili šele v finalu porti Sixt Primorski, je četica Radeta Mijanovića bila del zgodbe Lige za prvaka in na koncu pristala na šestem mestu.

Pred začetkom pripravljalnega dela (13. avgust) so Šenčurju zvestobo obljubili Miljan Pavković, Nejc Martinčič,  Uroš  Zadnik, Marko Popadič, Jan Novak, Ramo Rizvić, Gezim Morina, Urban Gorjanc in Smiljan Pavič. V Šenčurju, kjer se s kadrovanjem ukvarjata direktor kluba Aleš Puhar in Rade Mijanović pogledujejo še proti krilnemu igralcu in gibljivi štirici oziroma mlademu centru, ki bi v kapetanu Smiljanu Paviču našel izjemnega mentorja. Ob vseh izkušnjah, ki jih premorejo Gorenjci bo s člansko ekipo treniralo še pet mladcev iz Šenčurjevega pogona, predvsem na zanimivo generacijo U17, ki bo letos igrala v prvi ligi. Pred novo sezono je o tem in o nem spregovoril direktor Aleš Puhar.

 

Sezona 2017/18 je bila za KK Šenčur GGD zgodovinska. S finalom v pokalu Spar in končnim šestim mestom v državnem prvenstvu so cilji avtomatsko postavljeni visoko. Ponavadi drži, da je lažje naskočiti višje cilje, kot pa jih braniti?

»To kar drži. Seveda pa v našem klubu vsako leto nekaj primaknemo, tako v igralskem kot tudi v organizacijskem smislu. Nismo klub, ki bi zdržal le eno sezono in padcev ne pričakujem. Veliko je odvisno kako bodo kadrovali drugi klubi, kako se ogniti poškodbam…ipd. Naša želja je, da se v prvem delu lige uvrstimo med prvih šest. Kasneje se lahko zgodi marsikaj. Že lani smo dokazali, da lahko premagamo vsakogar. V pokalu je odvisno od žreba, ambicije pa vsekakor imamo. Nastopili bomo tudi v mednarodnem pokalu Alpe Adria, kjer pa si višjih ciljev nismo postavili. V  tem tekmovanju bodo priložnost dobili mlajši oziroma tisti igralci, ki sicer ne bodo, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, imeli večje minutaže.«

Kako je celotna gorenjska regija sprejela uspehe košarkarjev iz Šenčurja?

»Zdi se mi, da nas ob uspehih vsi povezujejo z Gorenjsko, kjer nedvoumno smo, z vidika podpore, predvsem sponzorske, je pa klub enostavno šenčurski. Naši koraki so majhni in zanesljivi. Naš glavni pokrovitelj Gorenjska gradbena družba nam ne daje neomejeno sredstev. Vsa sredstva so porabljena zelo racionalno in z njimi ravnamo optimalno.  

Kakšne so želje direktorja kluba, ki prihaja iz najmanjšega prvoligaškega kraja?

»Želim si, da bi postavili zanesljivo in stabilno organizacijsko strukturo kluba. Sam ne bom še 50 let v klubu, zato si želim, da bi nekoč sam z razdalje spremljal razvoj in delovanje kluba. Zagotovo si želim tudi to, da bi v domači občini in seveda v vsej gorenjski regiji podjetja prepoznala kakovostno delo in našo skromnost. Verjamem, da bi bilo precej bolje, če bi država omogočila določene olajšave podjetjem, ki bi finančno pomagala športnim klubom. Zaenkrat temu žal ni tako. Upam, da se bomo dogovorili z dodatnim vodjem mladinskega pogona. Želimo si tudi dodatna izobraževanja za trenerje v mlajših selekcijah. Cilj je ustvariti in razviti mlade igralce, ki bi bili del reprezentančnih selekcij, sočasno pa bi imeli igralce, ki so sposobni igrati v prvi ligi. Tega danes ni zmožen skorajda nihče.«

Šenčur je majhen kraj in otrok je toliko kolikor jih pač je. Kako vam uspe privabiti otroke, da se odločijo za košarko. Vendarle v takšnem okolju skorajda vsak najstnik šteje.

»Tudi v Šenčurju so še rezerve, a se zavedamo, da zgornja meja ni daleč. Članska ekipa je v vseh športih ogledalo kluba. To je klubska vitrina, ki je vpogled vsem. V Šenčurju je ena osnovna šola, pomagamo si s podružnicami. Zagotovo je težava, ker v Šenčurju ni srednje šole. In lahko pogledamo še naprej. Tukaj ni fakultete, ni študentskih domov in fantje se pri 15-ih letih porazgubijo po Sloveniji. Ampak košarkarske potenciale lahko pridobimo le s kakovostnim delom, dobrimi programi in trenerji.«

V prihajajoči sezoni bosta dve Šenčurjevi selekciji (U13 in U17) igrali v prvi ligi, ob bok članski ekipi, bo tudi s tega vidika sezona zgodovinska.

»To je res. Pokazalo se je, da so naši trenerji strokovno usposobljeni in so tudi pri nas že dlje časa. Gal Sekne (U13) in Marko Roner (U17) sta si uspela izboriti prvo ligo. Njima, kot tudi tistim, ki so pripomogli k temu, lahko iskreno čestitam. Ne pozabimo tudi igralce, ki si te rezultate zaslužijo.«

 

 

05.07.2018 | GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

Košarkarski klubi trenirajo mladino in otroke ter predvsem vzgajajo in pomagajo pri zdravem odraščanju vseh, ki se odločijo, da bo šport del njihovega življenja. V kolikor je klubska politika pravilno nastavljena, je delo trenerjem, ki se ukvarjajo z mlajšimi selekcijami, poenostavljeno.

Ne glede na popularnost športa in naklonjenost okolja v katerem deluje klub, je marsikdaj pomembno, kako deluje članska ekipa, v marsičem vzor in zrcalna slika klubskega delovanja. A ne toliko v smeri rezultatskih vzgibov, ki so sicer pomemben dejavnik pri popularnosti panoge, pač pa v smislu športnega življenja, vzgoje, sprejemanja odgovornosti in ob koncu dneva znanja, ki si ga v nekaj letni karieri nabere vsak posameznik. Četudi gre le za košarkarsko znanje, ki vsakogar spremlja vse življenje, je košarka lahko tudi del življenja in posla na drug, prav tako pomemben način. Biti strasten gledalec oziroma navijač, ali del ekipe zapisnikarske mize, postati sodnik ali celo trener, prenašati znanje in izkušnje na mlajše, morda je pot usmerjena v širok spekter zdravstvene panoge, ali morda poslovno uspešnost podpreti s podporo klubu, v katerem si preživel najstniška leta. Klubsko zorenje traja dolgo časa in pretežno je košarka, sicer članica največjih šestih športov na svetu, dala vsakomur prijetne spomine in neprecenljive izkušnje.

Na mladih stoji svet in z njimi je moč graditi velike gradove. Brez njih, domala velja po vsem svetu, uspešnosti kluba ni moč izmeriti.

V košarkarskem klubu Šenčur Gorenjska gradbena družba, tudi v prihodnje edinemu gorenjskemu prvoligašu, delujejo mlajše selekcije v vseh kategorijah (U9, U11, U13, U15, U17 in U19). Kritična masa otrok, zaradi kraja samega in okoliških manjših krajev, ni velika, a je številčno vsako leto naraščajoča, predvsem pa vedno boj uspešna. Ob selekciji kadetov, bo v prihodnji sezoni 2018/19 v prvi slovenski ligi igrala tudi perspektivna skupina 13-letnikov, ki jo v rasti in zorenju po življenjski in košarkarski poti vodi mladenič, 23 letni Gal Sekne iz Trboj. Čeprav Gal prihaja iz glasbene družine in deloma nogometnega kraja, je kmalu po premiernem nastopu slovenske košarkarske reprezentance na svetovnih prvenstvih (2006 Japonska) začutil nekaj več do košarke: »Po svetovnem prvenstvu sem začel hoditi na treninge v Šenčur. Bil sem tudi kapetan mladinske ekipe.«, pospremi najstniško košarkarsko pot. Pri 17-ih letih mu je klub ponudil sofinanciranje pri izobraževanju in Gal je vstopil v trenerske vode ter pri tem dodaja: »Do sedaj sem deloval pri mlajših selekcijah. Seveda bi se nekoč rad preskusil tudi v starejših kategorijah. V toliko, da vidim, kje mi gre najbolje

Generacija fantov letnika 2006 je že pred dvema letoma, resda v drugi ligi, končala tekmovalni del sezone z enim samim porazom. Naslednja sezona bo pokazala iz kakšnega testa je mladi rod šenčurskih fantinov, ki venomer dobijo dodano energijo s klopi; nekaj od soigralcev, veliko tudi od trenerja Gala: »Ker imam še vedno veliko željo po igranju košarke, na tekmah in na treningih morda zgleda, kot da sem njihov šesti igralec. Svojo energijo prenašam na njih, vse sprejemam enako in jih ne delim na bolj ali manj perspektivne. Od vsakega igralca poskušam dobiti njegov maksimum, ki ga je sposoben dati. Največ znanja sem dobil od mojih bivših trenerjev in seveda na trenerskih usposabljanjih ter na študiju na fakulteti za šport. Zelo rad pa si tudi ogledam posnetke in članke različnih trenerjev, ki so dostopni na spletu.« 

Delo z mladimi ga veseli in ob vseh besedah je jasno, da radost poskuša prenesti na mlade košarkarje, ki se med seboj razlikujejo, a prav ta različnost je pot do popolne kombinacije. Fante krasi enotnost, zavezanost ekipi in borba za skupni cilj. Kako je Galu uspelo prepričati mlade najstnike, da so se v danem okolju odločili za košarko in s podpisali pod njo: »Košarko ima neizmerno rad in to veselje poskušam prenesti na njih. Še naprej bi rad, da fantje uživajo in, če bodo uživali, bodo tudi napredovali

Ob dobrih in kreativnih delovnih navadah se mladi igralci dobro razvijajo, a bržkone brez dobrega kluba, z dobrimi pogoji za delo ter podpore staršev, takšne generacijske rasti v Šenčurju ne bi doživeli: »Rezultatskih pritiskov ni bilo, a so verjetno prav zaradi tega rezultati prišli. Pogoje imamo odlične, tudi vodstvo kluba me podpira. Posebno poglavje pa so starši, ki na celi črti stojijo za nami. Pomagajo pri prevozih, na vsaki tekmi nas spodbujajo, organizirajo druženja in ne izvajajo nobenih pritiskov. Res so prva liga.«  

Gal in njegovi fantje so na zasluženih počitnicah. Nov val energije pa bo prišel še kako prav ob premierni prvoligaški sezoni za pionirje košarkarskega kluba Šenčur Gorenjska gradbena družba. Povedano po resnici, komajda čakamo.

 

18.06.2018 | ŠENČURJEVA ČLANSKA EKIPA POČASI DOBIVA KONČNO PODOBO

ŠENČURJEVA ČLANSKA EKIPA POČASI DOBIVA KONČNO PODOBO

Šesto uvrščena ekipa zadnjega državnega prvenstva pridno polni vrzeli v članski ekipi, ki podobno kot povsod, ob koncu sezone rahlo spreminja igralski kader. Zadnja, ki sta obljubila zvestobo Gorenjcem sta krilni center Gezim Morina (1992 / 203cm) in branilec Marko Popadić (1989 / 189cm).

Gezim Morina je lani igral za Sixt Primorsko, kjer se sicer ni preveč naigral (10 minut / 3,9 točke / 1,6 skoka), a je v preteklosti že dokazal, da gre za dobrega krilnega centra, ki ima mehko roko. V lanski sezoni je najboljšo igro pokazal v Rogaški kjer je v 22ih minutah dosegel 20 točk (tri trojke). V preteklosti je Morina igral za Union Olimpijo, LTH Castings, Polzelo, Helios, Maribor, Prištino in Sixt Primorsko, kot tudi za slovensko mlado reprezentanco U20 (Eurobasket 2012). Pred letom in pol je Morina, skupaj z Erjonom Kastratijem, zaigral za svojo rodno reprezentanco Kosova.

Na branilskih položajih Šenčurja Gorenjske gradbene družbe bo igral srbski igralec Marko Popadić, ki je lani dobro igral v dresu Šentjurja, kjer je 32-ih minutah dosegal v povprečju 12,4 točke in 4,4 podaje. Marko je bil eden najboljših ostrostrelcev v ligi Nova KBM, skupno pa je na 27-ih tekmah dosegel 39 trojk.  Popadić je v lanski sezoni najboljšo tekmo odigral doma proti Krki, ki jo je Šentjur premagal s 104:101, 29-letni branilec pa je dosegel 24 točk (index 22). Popadić je v preteklih letih igral na Madžarskem, kjer je bil eden najboljših igralec v ligi, bil je tudi najboljši strelec madžarskega all starsa, v predpretekli sezoni pa je igral v drugi grški ligi (Holargos iz Aten) in drugi španski (CB Clavijo iz Logrone).

Člansko ekipo zaenkrat sestavljajo: Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič, Ramo Rizvić ter Gezim Morina in Marko Popadić.

ISMET SEJFIĆ POPOLNIL CENTRSKO LINIJO ŠENČURJA

24-letni košarkar iz Bosne in Hercegovine je obljubil enoletno zvestobo KK Šenčur GGD in s tem zapolnil igralski kader pod košem. Ob občasnemu reprezentantu BIH bodo za Šenčur igrali še kapetan Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Dino Murič in Gezim Morina.

Ismet Sejfič v višino meri 208 cm, v lanski sezoni pa je bil eden najboljših igralcev madžarskega državnega prvenstva, kjer je igral za ekipo Jaszberenyi KSE, v povprečju pa je dosegal 16,9 točk in osem skokov. V preteklih letih se je Sejfić kalil v litovskem BC Dzukija (2014/15), v KK Student iz Mostarja (2015/16) ter madžarskem PVSK Panthers. 

Lani je bil Sejfič blizu prestopa v beograjski Partizan, hkrati pa je v pred kvalifikacijah za svetovno prvenstvo vskočil v reprezentanco BIH namesto poškodovanega NBA zvezdnika Jusufa Nurkića. 

Ismet Sejfić je s KK Šenčur GGD podpisal enoletno pogodbo. 


DINO MURIČ OSTAJA V ŠENČURJU

Članska ekipa KK Šenčur GGD je začela s pripravami za novo sezono. Lanska zgodovinska sezona, ko so se Šenčurjani zavihteli v finale pokala Spar in ligo Nova KBM končali na šestem mestu, je seveda izziv, a kot pravijo, se z minuli rezultati ne obremenjujejo, pač pa gredo po novi poti.

Eden boljših igralcev lanske sezone v državnem prvenstvu je bil 28-letni Dino Murić, ki je zvestobo edinemu gorenjskemu prvoligaši obljubil za štiri leta. Murić je lani v povprečju dosegal 16,5 točke in 8,3 skoka ter pri tem imel index 15,6. Vedno borbeni krilni center je pred novo sezono dejal: »V klubu so mi predstavili idejo o še močnejši ekipi, kar me je navdušilo. Lanska postava je bila zelo dobra, letošnja je še boljša. Lani smo dosegli super rezultate, a v letošnjo ne bomo vstopili z željo, da lovimo lanske dosežke. Imamo dobro ekipo, morda bo pritisk malce večji, a če bomo zdravi in bomo dobro trenirali, potem lahko skočimo visoko. Ekipca je močna, gremo po rezultate, gremo še višje

Varovanci Radeta MIjanovića se bodo avgusta pripravljali v domači dvorani, septembrski mesec pa bo namenjen tekmam. »Z Dinom Murićem smo zadržali jedro ekipo in dodali še nekaj kakovosti. Vodstvo kluba je naredilo dober posel pri kadrovanju. Igramo v treh tekmovanjih in potrebujemo večje število kakovostnejšh igralcev. K delu članske ekipe bomo povabili tudi nekaj mladih igralcev iz vrst kadetske in mladinske ekipe Šenčurja,« je dodal prvi strateg Šenčurja.

Zelo dobro centrsko vrsto (Smiljan Pavič, Urban Gorjanc, Dino Murič, Gezim Morina) bodo okrepili še z enim visokim igralcem. Prav tako bodo v moštev pripeljali še eno krilo, ki bo razbremenilo Rama Rizvića. Na zunanjih položajih pa bodo igrali: Miljan Pavković, Uroš Zadnik, Nejc Martinčič, Marko Popadić in Jan Novak.


ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA  AMBICIOZNO V NOVO SEZONO

Svež je spomin gorenjskega prvoligaša na minulo sezono, ki je v vseh pogledih z zlatimi črkami zapisana v klubsko zgodovino. Ob sijajnem nastopu v pokalu Spar, ko so Šenčurjevi košarkarji klonili šele v finalu porti Sixt Primorski, je četica Radeta Mijanovića bila del zgodbe Lige za prvaka in na koncu pristala na šestem mestu.

Pred začetkom pripravljalnega dela (13. avgust) so Šenčurju zvestobo obljubili Miljan Pavković, Nejc Martinčič,  Uroš  Zadnik, Marko Popadič, Jan Novak, Ramo Rizvić, Gezim Morina, Urban Gorjanc in Smiljan Pavič. V Šenčurju, kjer se s kadrovanjem ukvarjata direktor kluba Aleš Puhar in Rade Mijanović pogledujejo še proti krilnemu igralcu in gibljivi štirici oziroma mlademu centru, ki bi v kapetanu Smiljanu Paviču našel izjemnega mentorja. Ob vseh izkušnjah, ki jih premorejo Gorenjci bo s člansko ekipo treniralo še pet mladcev iz Šenčurjevega pogona, predvsem na zanimivo generacijo U17, ki bo letos igrala v prvi ligi. Pred novo sezono je o tem in o nem spregovoril direktor Aleš Puhar.

 

Sezona 2017/18 je bila za KK Šenčur GGD zgodovinska. S finalom v pokalu Spar in končnim šestim mestom v državnem prvenstvu so cilji avtomatsko postavljeni visoko. Ponavadi drži, da je lažje naskočiti višje cilje, kot pa jih braniti?

»To kar drži. Seveda pa v našem klubu vsako leto nekaj primaknemo, tako v igralskem kot tudi v organizacijskem smislu. Nismo klub, ki bi zdržal le eno sezono in padcev ne pričakujem. Veliko je odvisno kako bodo kadrovali drugi klubi, kako se ogniti poškodbam…ipd. Naša želja je, da se v prvem delu lige uvrstimo med prvih šest. Kasneje se lahko zgodi marsikaj. Že lani smo dokazali, da lahko premagamo vsakogar. V pokalu je odvisno od žreba, ambicije pa vsekakor imamo. Nastopili bomo tudi v mednarodnem pokalu Alpe Adria, kjer pa si višjih ciljev nismo postavili. V  tem tekmovanju bodo priložnost dobili mlajši oziroma tisti igralci, ki sicer ne bodo, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, imeli večje minutaže.«

Kako je celotna gorenjska regija sprejela uspehe košarkarjev iz Šenčurja?

»Zdi se mi, da nas ob uspehih vsi povezujejo z Gorenjsko, kjer nedvoumno smo, z vidika podpore, predvsem sponzorske, je pa klub enostavno šenčurski. Naši koraki so majhni in zanesljivi. Naš glavni pokrovitelj Gorenjska gradbena družba nam ne daje neomejeno sredstev. Vsa sredstva so porabljena zelo racionalno in z njimi ravnamo optimalno.  

Kakšne so želje direktorja kluba, ki prihaja iz najmanjšega prvoligaškega kraja?

»Želim si, da bi postavili zanesljivo in stabilno organizacijsko strukturo kluba. Sam ne bom še 50 let v klubu, zato si želim, da bi nekoč sam z razdalje spremljal razvoj in delovanje kluba. Zagotovo si želim tudi to, da bi v domači občini in seveda v vsej gorenjski regiji podjetja prepoznala kakovostno delo in našo skromnost. Verjamem, da bi bilo precej bolje, če bi država omogočila določene olajšave podjetjem, ki bi finančno pomagala športnim klubom. Zaenkrat temu žal ni tako. Upam, da se bomo dogovorili z dodatnim vodjem mladinskega pogona. Želimo si tudi dodatna izobraževanja za trenerje v mlajših selekcijah. Cilj je ustvariti in razviti mlade igralce, ki bi bili del reprezentančnih selekcij, sočasno pa bi imeli igralce, ki so sposobni igrati v prvi ligi. Tega danes ni zmožen skorajda nihče.«

Šenčur je majhen kraj in otrok je toliko kolikor jih pač je. Kako vam uspe privabiti otroke, da se odločijo za košarko. Vendarle v takšnem okolju skorajda vsak najstnik šteje.

»Tudi v Šenčurju so še rezerve, a se zavedamo, da zgornja meja ni daleč. Članska ekipa je v vseh športih ogledalo kluba. To je klubska vitrina, ki je vpogled vsem. V Šenčurju je ena osnovna šola, pomagamo si s podružnicami. Zagotovo je težava, ker v Šenčurju ni srednje šole. In lahko pogledamo še naprej. Tukaj ni fakultete, ni študentskih domov in fantje se pri 15-ih letih porazgubijo po Sloveniji. Ampak košarkarske potenciale lahko pridobimo le s kakovostnim delom, dobrimi programi in trenerji.«

V prihajajoči sezoni bosta dve Šenčurjevi selekciji (U13 in U17) igrali v prvi ligi, ob bok članski ekipi, bo tudi s tega vidika sezona zgodovinska.

»To je res. Pokazalo se je, da so naši trenerji strokovno usposobljeni in so tudi pri nas že dlje časa. Gal Sekne (U13) in Marko Roner (U17) sta si uspela izboriti prvo ligo. Njima, kot tudi tistim, ki so pripomogli k temu, lahko iskreno čestitam. Ne pozabimo tudi igralce, ki si te rezultate zaslužijo.«

 

 


GAL SEKNE: KREATOR USPEHA NAJMLAJŠIH

Košarkarski klubi trenirajo mladino in otroke ter predvsem vzgajajo in pomagajo pri zdravem odraščanju vseh, ki se odločijo, da bo šport del njihovega življenja. V kolikor je klubska politika pravilno nastavljena, je delo trenerjem, ki se ukvarjajo z mlajšimi selekcijami, poenostavljeno.

Ne glede na popularnost športa in naklonjenost okolja v katerem deluje klub, je marsikdaj pomembno, kako deluje članska ekipa, v marsičem vzor in zrcalna slika klubskega delovanja. A ne toliko v smeri rezultatskih vzgibov, ki so sicer pomemben dejavnik pri popularnosti panoge, pač pa v smislu športnega življenja, vzgoje, sprejemanja odgovornosti in ob koncu dneva znanja, ki si ga v nekaj letni karieri nabere vsak posameznik. Četudi gre le za košarkarsko znanje, ki vsakogar spremlja vse življenje, je košarka lahko tudi del življenja in posla na drug, prav tako pomemben način. Biti strasten gledalec oziroma navijač, ali del ekipe zapisnikarske mize, postati sodnik ali celo trener, prenašati znanje in izkušnje na mlajše, morda je pot usmerjena v širok spekter zdravstvene panoge, ali morda poslovno uspešnost podpreti s podporo klubu, v katerem si preživel najstniška leta. Klubsko zorenje traja dolgo časa in pretežno je košarka, sicer članica največjih šestih športov na svetu, dala vsakomur prijetne spomine in neprecenljive izkušnje.

Na mladih stoji svet in z njimi je moč graditi velike gradove. Brez njih, domala velja po vsem svetu, uspešnosti kluba ni moč izmeriti.

V košarkarskem klubu Šenčur Gorenjska gradbena družba, tudi v prihodnje edinemu gorenjskemu prvoligašu, delujejo mlajše selekcije v vseh kategorijah (U9, U11, U13, U15, U17 in U19). Kritična masa otrok, zaradi kraja samega in okoliških manjših krajev, ni velika, a je številčno vsako leto naraščajoča, predvsem pa vedno boj uspešna. Ob selekciji kadetov, bo v prihodnji sezoni 2018/19 v prvi slovenski ligi igrala tudi perspektivna skupina 13-letnikov, ki jo v rasti in zorenju po življenjski in košarkarski poti vodi mladenič, 23 letni Gal Sekne iz Trboj. Čeprav Gal prihaja iz glasbene družine in deloma nogometnega kraja, je kmalu po premiernem nastopu slovenske košarkarske reprezentance na svetovnih prvenstvih (2006 Japonska) začutil nekaj več do košarke: »Po svetovnem prvenstvu sem začel hoditi na treninge v Šenčur. Bil sem tudi kapetan mladinske ekipe.«, pospremi najstniško košarkarsko pot. Pri 17-ih letih mu je klub ponudil sofinanciranje pri izobraževanju in Gal je vstopil v trenerske vode ter pri tem dodaja: »Do sedaj sem deloval pri mlajših selekcijah. Seveda bi se nekoč rad preskusil tudi v starejših kategorijah. V toliko, da vidim, kje mi gre najbolje

Generacija fantov letnika 2006 je že pred dvema letoma, resda v drugi ligi, končala tekmovalni del sezone z enim samim porazom. Naslednja sezona bo pokazala iz kakšnega testa je mladi rod šenčurskih fantinov, ki venomer dobijo dodano energijo s klopi; nekaj od soigralcev, veliko tudi od trenerja Gala: »Ker imam še vedno veliko željo po igranju košarke, na tekmah in na treningih morda zgleda, kot da sem njihov šesti igralec. Svojo energijo prenašam na njih, vse sprejemam enako in jih ne delim na bolj ali manj perspektivne. Od vsakega igralca poskušam dobiti njegov maksimum, ki ga je sposoben dati. Največ znanja sem dobil od mojih bivših trenerjev in seveda na trenerskih usposabljanjih ter na študiju na fakulteti za šport. Zelo rad pa si tudi ogledam posnetke in članke različnih trenerjev, ki so dostopni na spletu.« 

Delo z mladimi ga veseli in ob vseh besedah je jasno, da radost poskuša prenesti na mlade košarkarje, ki se med seboj razlikujejo, a prav ta različnost je pot do popolne kombinacije. Fante krasi enotnost, zavezanost ekipi in borba za skupni cilj. Kako je Galu uspelo prepričati mlade najstnike, da so se v danem okolju odločili za košarko in s podpisali pod njo: »Košarko ima neizmerno rad in to veselje poskušam prenesti na njih. Še naprej bi rad, da fantje uživajo in, če bodo uživali, bodo tudi napredovali

Ob dobrih in kreativnih delovnih navadah se mladi igralci dobro razvijajo, a bržkone brez dobrega kluba, z dobrimi pogoji za delo ter podpore staršev, takšne generacijske rasti v Šenčurju ne bi doživeli: »Rezultatskih pritiskov ni bilo, a so verjetno prav zaradi tega rezultati prišli. Pogoje imamo odlične, tudi vodstvo kluba me podpira. Posebno poglavje pa so starši, ki na celi črti stojijo za nami. Pomagajo pri prevozih, na vsaki tekmi nas spodbujajo, organizirajo druženja in ne izvajajo nobenih pritiskov. Res so prva liga.«  

Gal in njegovi fantje so na zasluženih počitnicah. Nov val energije pa bo prišel še kako prav ob premierni prvoligaški sezoni za pionirje košarkarskega kluba Šenčur Gorenjska gradbena družba. Povedano po resnici, komajda čakamo.

 VPIS OTROK V KOŠARKARSKO ŠOLO ROMANA HORVATA IN URNIK TRENINGOV

KOŠARKARSKA ŠOLA