DOMOV

27.08.2021 | ČLANSKA EKIPA V POLNEM TRENINGU

ČLANSKA EKIPA V POLNEM TRENINGU

Prihajajoča sezona se nezadržno bliža, članska ekipa Gorenjske gradbene družbe Šenčur pa se v polnem ritmu pripravlja na začetek sezone. Prvič se bo v trenerski vlogi članske ekipe predstavil nekdaj izjemen košarkar Miljan Pavković, ki mu na treningih pomagata Marko Roner in Luka Milakovič. Športna dvorana je 2x dnevno zatočišče 14 košarkarjem, ki so po 14 dneh priprav že kar nared za prve pripravljalne tekme. Miljan Pavković, trener GGD Šenčur: »Pred 14 dnevi smo začeli s treningi. Zadovoljen sem s fizično pripravljenostjo fantov. Ko smo se zbrali, so bili v glavnem kar dobro pripravljeni. Nekaj igralcev je poškodovanih in to nam malce nagaja pri treningih. Vsekakor pa tisti, ki nimajo težav s tem, zelo dobro trenirajo. Pri telesni pripravi s košarkarji dela Marko Roner, kar bo še pospešilo dvig forme. Prvi teden smo vse fante testirali, drugi teden pa se že ukvarjamo tudi s taktičnimi nalogami. Seveda se še spoznavamo, bolje rečeno, oni me morajo spoznati in tako bodo tudi lažje razumeli kaj točno zahtevam od njih.« 

Zagotovo bodo v novi sezoni Šenčurjeve barve branili Nejc Martinčič, Matej Rojc, Jan Strmčnik, Jan Rebec in Vojin Ivković (branilci), na krilu Ramo Rizvić, Srdjan Tešić in Gaber Ožegovič ter bližje košu Dino Murić, Hasan Rizvić, Emir Ahmedović in Jure Daneu. Ob omenjenih sta na ogledu še dva košarkarja, Alen Malovčič in Edis Korman.  Miljan Pavković: »Dva igralca sta še na preskušnji. Edis Korman je bil v Zadru, ima 20 let in je neverjetno skočen in hiter. Tu je tudi Alen Malovčič, ki je bil lani v Podgorici. Na treningu je 12 igralcev, poleg tega pa se bosta priključila še, dokaj hitro Ramo Rizvić in nekaj kasneje še Dino Murić

Večina košarkarjev je ostala, vsekakor pa gre moč veliko pričakovati od Jana Rebca, ki je v Šenčurju igral pred štirimi leti, se vmes igralsko nadgradil tudi v Cedeviti Olimpiji in Krki ter kar 217 cm visokega Emirja Ahmedovića, ki je lani igral v Šentjurju. Od lanskih nosilcev igre ni več Jana Novaka, ki bo kariero nadaljeval v Srbiji v Užicah ter Davida Kralja, ki so bo po enoletnem igranju v ZDA, še drugič preskusil v tujini, tokrat v Belgiji pri ekipi Leuven Bears, kjer bo igral skupaj z Jakobom Čebaškom.


27.07.2021 | MILJAN PAVKOVIĆ BO PREVZEL ČLANSKO EKIPO GGD ŠENČUR

MILJAN PAVKOVIĆ BO PREVZEL ČLANSKO EKIPO GGD ŠENČUR

Nekdanji srbski košarkar in tudi trener mladinske vrste Gorenjske gradbene družbe Šenčur je 21 let uspešno igral košarko. Bil je državni prvak Črne  Gore in Češke, večkratni pokalni prvak, leta 2008 pa je s Hemofarmom iz Vršca klonil v finalu lige ABA (Partizan – Hemofarm 69:51; Pavković je bil najboljši asistent finala). Takrat je bilo to obdobje beograjskega Partizana, ki je bil na tronu jadranske druščine kar petkrat zapored. Miljan je bil predlani izbran v idealno peterko Hemofarma vseh časov. Iznajdljiv in nadstandardno bister organizator igre je pustil močan pečat, tako pri trenerjih in navijačih, kot tudi pri soigralcih, ki so mu med kariero nadeli vzdevek »doktor Pavke«.

Zadnji dve članski sezoni je Pavković igral v Gorenjski gradbeni družbi Šenčur, kjer je v povprečno 20-ih minutah na tekmo dosegal 7,7 točke in 4 podaje, trojke je metal s 37% natančnostjo, proste mete pa zavidljivih 87%. Po koncu sezone 2019/20 se je Miljan odločil, da se bo posvetil trenerski karieri in nadvse priročno se je odločil uvodno sezono odpreti na domačih tleh, v Šenčurju. V osrčju Gorenjske je pustil igralsko sled, le to, namesto na igrišču nadaljuje ob njem.

Že v uvodni sezoni je poprijel za dva projekta: v mladinski vrsti je bil glavni, pri članih pa pomagal Konstantinu Subotiču. Miljan Pavković se je do pandemije ustalil v Kranju, kjer živi z ženo Marijo ter dvema hčerkama, 11 letno Mašo in sedem letno Minjo.  

Potem ko je prejšnjemu trenerju Konstantinu Subotiču potekla pogodba, so se v vodstvu GGD Šenčur odločili za spremembo in v prihajajoči sezoni bo člansko ekipo vodil Pavković, ki je podpisal dve letno pogodbo. Ob podpisu zvestobe GGD Šenčur pa je 40 letni »doktor Pavke« dejal: »Srečen sem, ker me je vodstvo kluba podprlo. V Šenčurju sem bil igralec in trener. Dal bom vse od sebe, da upravičim zaupanje. Ekipa se še sestavlja, a sem prepričan, da se bodo igralci borili, z rezultati pa bomo dali veselje našim navijačem.«


28.06.2021 | SELEKCIJE KOŠARKARSKEGA KLUBA GGD ŠENČUR

SELEKCIJE KOŠARKARSKEGA KLUBA GGD ŠENČUR

Nov list zgodovine košarke v Šenčurju je v letošnji, s številnimi ukrepi zaznamovani sezoni, spisala članska ekipa Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Pod vodstvom trenerja Konstantina Subotiča so člani redni del elitne slovenske lige končali na drugem mestu, kar se je zgodilo prvič v zgodovini kluba. V prvem delu prvenstva so nastopile vse ekipe z izjemo Cedevite Olimpije, ki se je najboljšim priključila v drugem delu prvenstvu, v začetku leta 2021. Uspeh GGD Šenčur je še toliko večji, ker so se člani sploh prvič uvrstili neposredno v ligo za prvaka kamor se je uvrstilo le pet najboljših slovenskih ekip. Moštvo je ob ekipnem uspehu razpolagalo še z najboljšim igralcem rednega dela prvenstva, krilnemu centru Dinu Muriću. Ob začetku boja za naslov državnega prvaka pa je GGD Šenčur postal daleč največji osmoljenec. Najprej se poškodoval eden najboljših krilnih košarkarjev v ligi Ramo Rizvić, nato jo je skupil še MVP Dino Murić. Če k temu dodamo poškodbo ostrostrelca Nejca Martinčiča ter v zadnjem delu še hud padec Davida Kralja, bi marsikdo vnaprej odpisal GGD Šenčur. Gorenjci so se borili in v četrtfinalu z 1:2 v zmagah klonili proti ABA 2 ligašu ekipi Helios Suns, proti kateri so v odločilni tretji tekmi v Domžalah imeli celo dva meta za zmago in zgodovinsko uvrstitev v polfinale državnega prvenstva. 

Mladinci U19 so osvojili 13. mesto, a bili zelo blizu najboljšim osmim ekipam, ki so se uvrstile na zaključni turnir te kategorije. Denimo s Triglavom, ki je na za zaključnem turnirju izgubil obračun za 3. mesto proti Heliosu, so Šenčurjevi mladci izgubili po podaljšku s tremi točkami razlike.  In če bi v rednem delu, sicer zmedene pandemične sezone nekaj bolje odigrali tekmo v gosteh proti Sežani, bi nemara lahko pisali o zgodovinski uvrstitvi mladincev Šenčurja.

Kadetska ekipa U17 se je iz druge lige prebila v prvo ligo, kjer je konkurenca bistveno močnejša. Fantje so se odlično borili in dostojno branili barve svojega kluba.  Ekipa je po tej pandemični sezoni nekje na sredini kakovostnega razreda v Sloveniji. 

Precej podobna kot pri kadetih je bila letošnja pot starejših pionirjev U15. Fantje v drugi ligi niso poznali poraza, zato jih je kakovost in borbenost pripeljala do prve lige. V njej so sicer zmagali le enkrat, a bili še na treh tekmah blizu končnega uspeha. Prav tako za to ekipo velja, da sodi nekje v sredino kakovostne lestvice slovenskih vrstnikov.

Najmlajša tekmovalna selekcija pionirjev do 13 let je sezono začela v prvoligaški konkurenci. Ko je država ustavila vsa tekmovanja in, ko se je liga nadaljevala, so zaradi številnih protokolov, predvsem zaradi rednih testiranj, številni starši nasprotovali temu in klubska selekcija je ostala okrnjena. Zaradi tega v drugem delu sezone pionirji niso tekmovali v državnem prvenstvu. 

16.06.2021 | USPEŠNO SMO KLUBOVALI IZZIVOM

USPEŠNO SMO KLUBOVALI IZZIVOM

Vizija Košarkarskega kluba GGD Šenčur je, da postane eden od vodilnih ter bolj uspešnih v Sloveniji, ki razvija mlade igralce in igralke s ciljem, da v zdravem okolju in ob vrhunskih pogojih za treninge postanejo najboljši košarkarji. Pogovarjali smo se s predsednikom Miho Kravanjo. 

Pri odločitvi Miha Kravanje, da se kot predsednik pridruži KK GGD Šenčur je bila najpomembnejša košarka kot taka, ki mu je v življenju veliko dala in ji je želel nekaj tudi vrniti. »To je bil glavni razlog, ko sem bil povabljen na funkcijo predsednika KK GGD Šenčur, hkrati pa tudi dejstvo, da sva bila z Romanom Horvatom kar nekaj let soigralca, zato je bila odločitev, gledano s tega vidika, verjetno toliko lažja,« je pojasni predsednik klubal. Pravi, da v času njegovega aktivnega igranja Šenčur ni nastopal v najvišji ligi, zato tedaj ni igral za klub, ki mu danes predseduje. »Osebno v tem ne vidim nobene zadrege, mogoče celo prednost, saj sem prišel zelo neobremenjen z notranjimi odnosi in preteklimi zadevami, kar je bila odlična osnova za korake in pot, po kateri stopamo danes. Zelo sem ponosen na letošnji rezultat, ko smo po rednem delu zaključili na zgodovinskem drugem mestu. Z malo več športne sreče bi zasluženo osvojili tudi prvo mesto, a naj za zdaj to ostane med prihodnjimi cilji,« je dodal Kravanja.

Poudarja, da glavnino dela v klubu opravijo njegovi sodelavci in strokovni štab. »Klub združuje množico ljudi, ki svoj prosti čas nesebično razdajajo klubu in jim je glavno plačilo polna dvorana zadovoljnih navijačev ter zmage naših košarkarjev. To je v današnjih časih investicija, ki ima neprecenljivo vrednost in le želimo si lahko, da bo ta zgodba še dolgo trajala,« dodaja predsednik. Tudi v prihodnje bodo sledil dobro zastavljenemu načinu dela, ki prinaša rezultat in zadovoljstvo vseh vpletenih. »Mogoče je glavna in najbolj očitna sprememba v načinu komunikacije, rednejših sestankih s trenerji in večji posluh za vse predloge ter izzive. Osebno sem zelo naklonjen odprti komunikaciji znotraj poklicanih, ki so odgovorni za uspešen rezultat, saj na ta način pridobimo vsi in hkrati gradimo medsebojno zaupanje,« je pojasnil Kravanja. 

Letošnja sezona je po njegovih besedah nepredvidljiva in s tega vidika tudi zelo zahtevna, kar so člani izkoristili za utrjevanje zaupanja vase in svojih sposobnosti, predvsem pa za lastno motivacijo in krepitev ekipnega duha. »Moramo se zavedati, da so igralci v času igranja ligaških tekem v tekmovalnem ritmu, zato vsaka nepredvidena pavza in nejasno definirana zaustavitev tekmovanj ter možnosti izvajanja treningov, pomenijo neslutene posledice tako na sami fizični in psihološki pripravljenosti kot tudi neželene poškodbe, ki še dodatno otežijo delo trenerjem in delovanju ekipe,« je poudaril prvi mož kluba. Po zaključku lanske so se resno in z veliko mero odgovornosti lotili načrtovanja letošnje sezone. »V poletnih mesecih preteklega leta, ko je bilo vse praktično brez omejitev, nihče ni predvidel takega poteka dogodkov, ki nam jih vedno znova povzroča covid-19 in s tem povezanimi ukrepi. Zavzeli smo dokaj konzervativen pristop načrtovanja s predvidevanjem, da bo sezona potekala nekako toplo-hladno, k temu pa so nas do neke mere prisilile tudi prve ocene višine proračuna, ki si ga lahko obetamo za sezono 2020/2021. Izkazalo se je, da smo se odločali smelo in modro, saj smo izpolnjevali vse obveznosti in uspešno kljubovali vsem spremembam ter dodatnim izzivom, ki so nam jih prinesli ukrepi zoper širjenje virusa,« je dejal in dodal, da so želje in cilji šenčurskega kluba vedno nekoliko višji, kot si dejansko upajo priznati, a se obenem zavedajo realnih zmožnosti, kar jih motivira za vsako naslednjo sezono pri sprejemanju odločitev, ki bodo rezultirale v doseganju kompaktnosti prve ekipe, pozitivni kemiji med igralci, razvoju mlajših selekcij in nudenju vrhunskih pogojev za trening. 

Kravanja je besedo namenil tudi viziji o združitvi gorenjskih klubov. Dejal je: »Moje stališče in razmišljanje o razvoju slovenske klubske košarke je znano, pri tem me podpira veliko somišljenikov, ki so v košarki nekaj dosegli in bi jim morali po mojem mnenju prisluhniti ter slediti, saj smo to v večini nekdanji košarkarji in košarkarski delavci, ki imamo primarno ta šport zelo radi in volontersko razdajamo svoje izkušnje ter prosti čas za delovanje klubov. Prav bi bilo, da bi vsi, ki spremljamo košarko, strnili vse izkušnje in znanja, ki jih premoremo, ter poskusili malo bolj nesebično postavljati oziroma graditi temelje v korist košarke. Verjamem, da bo prišel čas, ko bodo te zdrave in racionalne ideje pretehtale nad trenutnim stanjem delovanja in vodenja slovenske košarke.« 

In kako predsednik KK GGD Šenčur usklajuje športno in poslovno pot. »Z neverjetno lahkoto, saj je moja športna pot že zdavnaj zaključena, sem pa še vedno zagrizen rekreativni športnik, ki zelo nerad izgublja in vedno da vse od sebe za zmago. To me spremlja tudi na poslovni poti, kjer tako kot v športu, ena zmaga ne pomeni veliko in je potrebno vsako znova načrtovati, se dobro in intenzivno pripravljati, ubirati in uporabljati vse možnosti, se dokazovati in si pridobivati zaupanje partnerjev, da dosežeš visoko stopnjo zanesljivosti, stalno rast in bogatenje. Le na ta način lahko pričakuješ in si zaslužiš spoštovanje ter potrditev sodelavcev, partnerjev, konkurence in ostale javnosti,« nam je zaupal Kravanja in še poudaril, da je osnova za doseganje vrhunskih rezultatov neomajna podpora družine ali najbližjih, ki vedno znova pomagajo v trenutkih, ko je najtežje, in skupaj z njimi slediš svojim zastavljenim ciljem ter zmagam.

Sezona je zaključena, članska ekipa pa je dosegla nekaj zgodovinskih premikov. Drugo mesto v rednem delu 1. slovenske košarkarske lige in ob koncu le za en met ostala brez polfinala, kar bi bil nov mejnik v zgodovini kluba. Kako ste vi videli člansko ekipo, ki se je na vrhunsko borila in bila blizu novemu zgodovinskemu rezultati, četudi brez pol ekipe? 

»Ob zaključku sezone je potrebno izpostaviti, da je ekipa dosegla zgodovinsko 2. mesto po rednem delu državnega prvenstva in s kančkom športne sreče, bi povsem zasluženo, lahko dosegli tudi 1. mesto, a naj to ostane med prihodnjimi cilji.

S končno uvrstitvijo smo lahko zadovoljni, čeprav bi marsikdo lahko upravičeno pričakoval višje mesto, sam sem si celo želel finala, tako v ligi kot v Pokalu Spar, kar bi si po igri in kemiji v ekipi, tudi zaslužili. Moramo priznati, da so nam načrte prekrižale nepričakovane poškodbe, najprej eden najboljših krilnih igralcev Ramo Rizvić, ki je navkljub težki poškodbi vztrajal in želel vseeno na parket, za njim pa še MVP rednega dela Dino Murić. Tako smo v drugi del tekmovanja vstopili močno oslabljeni, da pa je bila mera poškodb še bolj polna, sta poškodbi staknila tudi najboljši strelec trojk članske ekipe Nejc Martinčič, kmalu za njim pa je hudo padel še srčni David Kralj. Vmes se je z nami poigral še nepričakovani COVID »lockdown« in nismo imeli realnih možnosti za vrhunski rezultat.

Vsem igralcem moram priznati neverjetno požrtvovalnost in željo po zmagi, ki so jo kazali na sleherni tekmi in puščali srce na parketu, za kar se je potrebno zahvaliti tudi nepopustljivemu trenerskemu štabu na čelu s Konstantinom Subotičem, saj je uspel izvleči iz ekipe tisto najboljše. Vseeno ne morem mimo priložnosti, ki smo jo imeli na 3. tekmi četrtfinala državnega prvenstva v Domžalah, ko smo z zdesetkano, a zelo motivirano ekipo, uspeli nadzorovati in voditi vso tekmo do zadnjih par minut, kjer bi lahko z enim metom uspeli doseči drugi zgodovinski rezultat kluba in zaigrati v polfinalu državnega prvenstva. Ekipa, kapo dol in lahko mirno rečem, da smo vedno in povsod nadvse dostojno predstavljali barve kluba, občine Šenčur kot tudi vseh zvestih in cenjenih sponzorjev.

Zelo sem ponosen na dosežen rezultat, ki odraža napredek v ekipi, hkrati pa me veseli, da so določeni igralci, ki so dobili priložnost, le-to izkoristili v najboljši možni meri, zato z optimizmom že gledamo v naslednjo sezono. V novo sezono bomo verjetno vstopili z nekoliko spremenjeno zasedbo, saj se kar nekaj igralcem izteče pogodba, hkrati pa želimo biti nadvse neugoden nasprotnik, ki mu ne zmanjka motivacije, idej in ekipnega duha.

Tukaj je priložnost in mesto, da jasno in glasno izrečem iskreno zahvalo vsem našim pokroviteljem, kjer moram, poleg vseh cenjenih pokroviteljev in donatorjev, izpostaviti Gorenjsko gradbeno družbo kot generalnega pokrovitelja z gospodom Brankom Žiberno in njegovimi sodelavci, Občino Šenčur z županom gospodom Cirilom Kozjekom in njegovo ekipo, vsem našim članom, zvestim in nenadomestljivim navijačem ter vsem mojim sodelavcem v klubu, brez katerih si ni moč zamisliti delovanja kluba na tem nivoju, v najvišji državni košarkarski ligi, ki zahteva veliko mero znanja, izkušenj ter profesionalizma. Vsem in vsakemu posebej en velik HVALA z željo, da bomo skupaj dosegali in se veselili uspehov še kar nekaj let. Ob tem se skromno nadejam, da s svojimi rezultati upravičujemo izkazano zaupanje vseh naštetih in s svojimi nastopi ter neomajno željo po zmagi ter pokazanemu »fair play-u«, dostojno in častno predstavljamo barve kluba, pokroviteljev in same Občine Šenčur. 

Vsem skupaj želim prijetne poletne počitnice in veliko energije, da bomo jeseni skupaj pripravljeni na novo sezono in nove zmage,« so bile zaključne misli predsednika košarkarskega kluba Gorenjska gradbena družba Šenčur, Miha Kravanje. 


10.05.2021 | ŠTEVILNE TEŽAVE PREPREČILE VIŠJI DOSEG ČLANSKE EKIPE

ŠTEVILNE TEŽAVE PREPREČILE VIŠJI DOSEG ČLANSKE EKIPE

Letošnja sezona, močno pomešana z znano epidemiološko situacijo, je bila tako za člansko ekipo Gorenjske gradbene družbe Šenčur kot tudi za ostale prvoligaše, v najmanjši meri dober preskus prilagodljivosti in vnaprejšnjem prejudiciranju, sicer številnih nepričakovanih zapletov. V deset članski prvi ligi je še pred novim letom zaradi finančnih težav s tekmovanjem končala ekipa Koper Primorska, ki je do takrat odigrala kar nekaj tekem in na določen način porušila dosedanji del lige. Koprske zmage so se spremenile v poraze, vsi do tedanji uspehi proti Koprčanom, pa so zbledeli in šli v pozabo. Potrebno se je bilo sprijazniti in spoštovati odločitev KZS, čeravno je usoden zdrs koprskega prvoligaša močno vplivala na širšo kakovost slovenske klubske košarke.

Članska ekipa je pod vodstvom Konstantina Subotiča odlično igrala prvi del prvenstva in le tega končala na drugem mestu, takoj za ABA ligašem Krko. GGD Šenčur je v tem delu lige postavil nov klubski mejnik, saj se je sploh prvič uvrstil v Ligo za prvaka petih ekip. V preteklosti je članom že uspelo priti v Ligo za prvaka, a je bilo v sezoni 2017/18 v igri osem ekip – člani so bili peti po rednem delu.. Letošnji rezultat je plod dobrega dela in kakovostne izbire igralskega kadra. Nedvomno ambiciozne načrte kroji tudi sreča, saj v ekipi, z izjemo korona vpliva, ni bilo težjih poškodb. Po razpadu Kopra Primorske se je moštvu ponovno pridružil Matej Rojc in dodal vrednost pred nadaljevanjem prve lige. Člani so v prvem delu 1. skl dosegli 13 zmag in pet porazov. Od 13-ih zmag velja poudariti domačo zmago proti Krki, domžalski Helios pa so člani premagali tako v Domžalah kot tudi v športni dvorani Šenčur.

Pred začetkom Lige za prvaka, se je petim najboljšim ekipa pridružila še Cedevita Olimpija. GGD Šenčur pa je ob drugem mestu pustil odličen vtis tudi v prenekateri statistični prvini. Dino Murić je bil najboljši igralec prvega dela lige (12 dvojnih dvojčkov), kar mu je uspelo že tretjič. Eden od najboljši treh krilnih igralcev lige je postal Ramo Rizvić, drugi najboljši strelec trojk v ligi pa je bil Nejc Martinčič. Ekipa je bila po rednem delu prvenstva celo ocenjena z najvišjim indexom, prav tako je bila na prvem mestu pri ukradenih žogah in pri razmerju ukradene/izgubljene žoge. Jan Novak in Matej Rojc sta bila najboljši branilski par v obrambnih nalogah, Jan pa je pristal na 3. mestu po številu asistenc na tekmo.

Konec februarja se je po delnem mrku zaradi zaprtja države, začela Liga za prvaka, v katero so zagotovo najbolj pripravljeni vstopili vsi trije ABA ligaši, saj vsi ostali klubi niso smeli trenirati. GGD Šenčur je začel s presenetljivim porazom proti mladi ekipi Cedevite Olimpije, po katerem se je ekipa hitro pobrala in že na naslednji tekmi pošteno porazila Podčetrtek. Bolj kot na treninge in tekme so misli uhajale k igralcem, ki so zaradi poškodb zapuščali vedno bolj Šenčurjevo ekipco. Zlom prsta je s parketa oddaljil Rama Rizvića, kmalu zatem je zaradi težav s kolenom sezono zaključil še Dino Murić. Da oskrunjenje ekipe še ni bilo dovoljšne, je v ekipo vstopil covid. Sledilo je nespoštovanje ukrepov zaradi pozitivnih primerov v ekipi in GGD Šenčur je hočeš nočeš moral igrati tekme, tudi brez petih igralcev. V končnici Lige za prvaka je na tekmi proti Krki hudo padel David Kralj, v četrtfinalu pa je ekipa ostala še brez  Nejca Martinčiča.

V drugem delu prvenstva, torej v Liga za prvaka je oslabljena četica GGD Šenčur zmagala trikrat in zabeležila sedem porazov, kar jo je na koncu pripeljalo na peto mesto in posledično četrtfinalni obračun z ABA drugoligašem, ekipo Helios Suns.

Četrtfinalni obračun proti Helios Suns se je končal po treh tekmah z 2:1 v zmagah za domžalsko ekipo. Jan Novak, David Kralj, Jan Strmčnik, Matej Rojc, Dražen Bubnić, Hasan Rizvić in Srdjan Tešić so se trudili in navkljub izčrpanosti imeli priložnost za polfinale. Zadnji napad je bil Šenčurjev. Zadnja žoga in zadnji met. Žal je žoga za las zgrešila notranjost obroča in nadvse marljiva in borbena ekipa je obstala pred polfinalom. 

Če potegnemo črto. GGD Šenčur še nikoli ni bil nad drugem mestu po rednem delu prvenstva in še nikoli ni bil tako blizu polfinalu, kjer bodo igrali Cedevita Olimpija, Helios Suns, Krka in Rogaška.

Konstantin Subotič: »Bili smo zelo blizu, a nagrade za super sezono žal nismo dobili. To je šport. Odločitev je padla v sami končnici, ena žoga je bila dovolj za zmago Heliosa, za kar jim športno čestitamo. Serija treh tekem je bila zanimiva in z malo športne sreče bi lahko bilo drugače. Poznala se je odsotnost naših pomembnih igralcev, a ekipa je zbrala vse moči in dokazala, da se s pravim pristopom da narediti veliko. Zahvaljujem se vsem igralcem za odličen odnos in borbo do zadnjega. Že dolgo nisem treniral take skupine pravih športnikov, ki so za barve kluba vsakič znova dajali svoj maksimum, ne glede na vse objektivne težave. Zahvala gre tudi Domnu, Marku in Luki za dobro energijo in vložen trud.«

Jan Novak: »Čestital bi rad celotni ekipi za borbo do zadnje sekunde. Na koncu nam je za uvrstitev v polfinale zmanjkalo malo športne sreče. Skozi celotno sezono smo imeli veliko vzponov in padcev, poškodbe nekaterih pomembnih igralcev pa so se poznale pri zmanjšani rotaciji. Prepričan sem, da bi z njihovo pomočjo zmagali še kakšno tekmo več in uresničili naš cilj - igranje v polfinalu. Ekipi Heliosa želim uspešno nadaljevanje sezone.«

ČLANSKA EKIPA V POLNEM TRENINGU

Prihajajoča sezona se nezadržno bliža, članska ekipa Gorenjske gradbene družbe Šenčur pa se v polnem ritmu pripravlja na začetek sezone. Prvič se bo v trenerski vlogi članske ekipe predstavil nekdaj izjemen košarkar Miljan Pavković, ki mu na treningih pomagata Marko Roner in Luka Milakovič. Športna dvorana je 2x dnevno zatočišče 14 košarkarjem, ki so po 14 dneh priprav že kar nared za prve pripravljalne tekme. Miljan Pavković, trener GGD Šenčur: »Pred 14 dnevi smo začeli s treningi. Zadovoljen sem s fizično pripravljenostjo fantov. Ko smo se zbrali, so bili v glavnem kar dobro pripravljeni. Nekaj igralcev je poškodovanih in to nam malce nagaja pri treningih. Vsekakor pa tisti, ki nimajo težav s tem, zelo dobro trenirajo. Pri telesni pripravi s košarkarji dela Marko Roner, kar bo še pospešilo dvig forme. Prvi teden smo vse fante testirali, drugi teden pa se že ukvarjamo tudi s taktičnimi nalogami. Seveda se še spoznavamo, bolje rečeno, oni me morajo spoznati in tako bodo tudi lažje razumeli kaj točno zahtevam od njih.« 

Zagotovo bodo v novi sezoni Šenčurjeve barve branili Nejc Martinčič, Matej Rojc, Jan Strmčnik, Jan Rebec in Vojin Ivković (branilci), na krilu Ramo Rizvić, Srdjan Tešić in Gaber Ožegovič ter bližje košu Dino Murić, Hasan Rizvić, Emir Ahmedović in Jure Daneu. Ob omenjenih sta na ogledu še dva košarkarja, Alen Malovčič in Edis Korman.  Miljan Pavković: »Dva igralca sta še na preskušnji. Edis Korman je bil v Zadru, ima 20 let in je neverjetno skočen in hiter. Tu je tudi Alen Malovčič, ki je bil lani v Podgorici. Na treningu je 12 igralcev, poleg tega pa se bosta priključila še, dokaj hitro Ramo Rizvić in nekaj kasneje še Dino Murić

Večina košarkarjev je ostala, vsekakor pa gre moč veliko pričakovati od Jana Rebca, ki je v Šenčurju igral pred štirimi leti, se vmes igralsko nadgradil tudi v Cedeviti Olimpiji in Krki ter kar 217 cm visokega Emirja Ahmedovića, ki je lani igral v Šentjurju. Od lanskih nosilcev igre ni več Jana Novaka, ki bo kariero nadaljeval v Srbiji v Užicah ter Davida Kralja, ki so bo po enoletnem igranju v ZDA, še drugič preskusil v tujini, tokrat v Belgiji pri ekipi Leuven Bears, kjer bo igral skupaj z Jakobom Čebaškom.MILJAN PAVKOVIĆ BO PREVZEL ČLANSKO EKIPO GGD ŠENČUR

Nekdanji srbski košarkar in tudi trener mladinske vrste Gorenjske gradbene družbe Šenčur je 21 let uspešno igral košarko. Bil je državni prvak Črne  Gore in Češke, večkratni pokalni prvak, leta 2008 pa je s Hemofarmom iz Vršca klonil v finalu lige ABA (Partizan – Hemofarm 69:51; Pavković je bil najboljši asistent finala). Takrat je bilo to obdobje beograjskega Partizana, ki je bil na tronu jadranske druščine kar petkrat zapored. Miljan je bil predlani izbran v idealno peterko Hemofarma vseh časov. Iznajdljiv in nadstandardno bister organizator igre je pustil močan pečat, tako pri trenerjih in navijačih, kot tudi pri soigralcih, ki so mu med kariero nadeli vzdevek »doktor Pavke«.

Zadnji dve članski sezoni je Pavković igral v Gorenjski gradbeni družbi Šenčur, kjer je v povprečno 20-ih minutah na tekmo dosegal 7,7 točke in 4 podaje, trojke je metal s 37% natančnostjo, proste mete pa zavidljivih 87%. Po koncu sezone 2019/20 se je Miljan odločil, da se bo posvetil trenerski karieri in nadvse priročno se je odločil uvodno sezono odpreti na domačih tleh, v Šenčurju. V osrčju Gorenjske je pustil igralsko sled, le to, namesto na igrišču nadaljuje ob njem.

Že v uvodni sezoni je poprijel za dva projekta: v mladinski vrsti je bil glavni, pri članih pa pomagal Konstantinu Subotiču. Miljan Pavković se je do pandemije ustalil v Kranju, kjer živi z ženo Marijo ter dvema hčerkama, 11 letno Mašo in sedem letno Minjo.  

Potem ko je prejšnjemu trenerju Konstantinu Subotiču potekla pogodba, so se v vodstvu GGD Šenčur odločili za spremembo in v prihajajoči sezoni bo člansko ekipo vodil Pavković, ki je podpisal dve letno pogodbo. Ob podpisu zvestobe GGD Šenčur pa je 40 letni »doktor Pavke« dejal: »Srečen sem, ker me je vodstvo kluba podprlo. V Šenčurju sem bil igralec in trener. Dal bom vse od sebe, da upravičim zaupanje. Ekipa se še sestavlja, a sem prepričan, da se bodo igralci borili, z rezultati pa bomo dali veselje našim navijačem.«SELEKCIJE KOŠARKARSKEGA KLUBA GGD ŠENČUR

Nov list zgodovine košarke v Šenčurju je v letošnji, s številnimi ukrepi zaznamovani sezoni, spisala članska ekipa Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Pod vodstvom trenerja Konstantina Subotiča so člani redni del elitne slovenske lige končali na drugem mestu, kar se je zgodilo prvič v zgodovini kluba. V prvem delu prvenstva so nastopile vse ekipe z izjemo Cedevite Olimpije, ki se je najboljšim priključila v drugem delu prvenstvu, v začetku leta 2021. Uspeh GGD Šenčur je še toliko večji, ker so se člani sploh prvič uvrstili neposredno v ligo za prvaka kamor se je uvrstilo le pet najboljših slovenskih ekip. Moštvo je ob ekipnem uspehu razpolagalo še z najboljšim igralcem rednega dela prvenstva, krilnemu centru Dinu Muriću. Ob začetku boja za naslov državnega prvaka pa je GGD Šenčur postal daleč največji osmoljenec. Najprej se poškodoval eden najboljših krilnih košarkarjev v ligi Ramo Rizvić, nato jo je skupil še MVP Dino Murić. Če k temu dodamo poškodbo ostrostrelca Nejca Martinčiča ter v zadnjem delu še hud padec Davida Kralja, bi marsikdo vnaprej odpisal GGD Šenčur. Gorenjci so se borili in v četrtfinalu z 1:2 v zmagah klonili proti ABA 2 ligašu ekipi Helios Suns, proti kateri so v odločilni tretji tekmi v Domžalah imeli celo dva meta za zmago in zgodovinsko uvrstitev v polfinale državnega prvenstva. 

Mladinci U19 so osvojili 13. mesto, a bili zelo blizu najboljšim osmim ekipam, ki so se uvrstile na zaključni turnir te kategorije. Denimo s Triglavom, ki je na za zaključnem turnirju izgubil obračun za 3. mesto proti Heliosu, so Šenčurjevi mladci izgubili po podaljšku s tremi točkami razlike.  In če bi v rednem delu, sicer zmedene pandemične sezone nekaj bolje odigrali tekmo v gosteh proti Sežani, bi nemara lahko pisali o zgodovinski uvrstitvi mladincev Šenčurja.

Kadetska ekipa U17 se je iz druge lige prebila v prvo ligo, kjer je konkurenca bistveno močnejša. Fantje so se odlično borili in dostojno branili barve svojega kluba.  Ekipa je po tej pandemični sezoni nekje na sredini kakovostnega razreda v Sloveniji. 

Precej podobna kot pri kadetih je bila letošnja pot starejših pionirjev U15. Fantje v drugi ligi niso poznali poraza, zato jih je kakovost in borbenost pripeljala do prve lige. V njej so sicer zmagali le enkrat, a bili še na treh tekmah blizu končnega uspeha. Prav tako za to ekipo velja, da sodi nekje v sredino kakovostne lestvice slovenskih vrstnikov.

Najmlajša tekmovalna selekcija pionirjev do 13 let je sezono začela v prvoligaški konkurenci. Ko je država ustavila vsa tekmovanja in, ko se je liga nadaljevala, so zaradi številnih protokolov, predvsem zaradi rednih testiranj, številni starši nasprotovali temu in klubska selekcija je ostala okrnjena. Zaradi tega v drugem delu sezone pionirji niso tekmovali v državnem prvenstvu. 


USPEŠNO SMO KLUBOVALI IZZIVOM

Vizija Košarkarskega kluba GGD Šenčur je, da postane eden od vodilnih ter bolj uspešnih v Sloveniji, ki razvija mlade igralce in igralke s ciljem, da v zdravem okolju in ob vrhunskih pogojih za treninge postanejo najboljši košarkarji. Pogovarjali smo se s predsednikom Miho Kravanjo. 

Pri odločitvi Miha Kravanje, da se kot predsednik pridruži KK GGD Šenčur je bila najpomembnejša košarka kot taka, ki mu je v življenju veliko dala in ji je želel nekaj tudi vrniti. »To je bil glavni razlog, ko sem bil povabljen na funkcijo predsednika KK GGD Šenčur, hkrati pa tudi dejstvo, da sva bila z Romanom Horvatom kar nekaj let soigralca, zato je bila odločitev, gledano s tega vidika, verjetno toliko lažja,« je pojasni predsednik klubal. Pravi, da v času njegovega aktivnega igranja Šenčur ni nastopal v najvišji ligi, zato tedaj ni igral za klub, ki mu danes predseduje. »Osebno v tem ne vidim nobene zadrege, mogoče celo prednost, saj sem prišel zelo neobremenjen z notranjimi odnosi in preteklimi zadevami, kar je bila odlična osnova za korake in pot, po kateri stopamo danes. Zelo sem ponosen na letošnji rezultat, ko smo po rednem delu zaključili na zgodovinskem drugem mestu. Z malo več športne sreče bi zasluženo osvojili tudi prvo mesto, a naj za zdaj to ostane med prihodnjimi cilji,« je dodal Kravanja.

Poudarja, da glavnino dela v klubu opravijo njegovi sodelavci in strokovni štab. »Klub združuje množico ljudi, ki svoj prosti čas nesebično razdajajo klubu in jim je glavno plačilo polna dvorana zadovoljnih navijačev ter zmage naših košarkarjev. To je v današnjih časih investicija, ki ima neprecenljivo vrednost in le želimo si lahko, da bo ta zgodba še dolgo trajala,« dodaja predsednik. Tudi v prihodnje bodo sledil dobro zastavljenemu načinu dela, ki prinaša rezultat in zadovoljstvo vseh vpletenih. »Mogoče je glavna in najbolj očitna sprememba v načinu komunikacije, rednejših sestankih s trenerji in večji posluh za vse predloge ter izzive. Osebno sem zelo naklonjen odprti komunikaciji znotraj poklicanih, ki so odgovorni za uspešen rezultat, saj na ta način pridobimo vsi in hkrati gradimo medsebojno zaupanje,« je pojasnil Kravanja. 

Letošnja sezona je po njegovih besedah nepredvidljiva in s tega vidika tudi zelo zahtevna, kar so člani izkoristili za utrjevanje zaupanja vase in svojih sposobnosti, predvsem pa za lastno motivacijo in krepitev ekipnega duha. »Moramo se zavedati, da so igralci v času igranja ligaških tekem v tekmovalnem ritmu, zato vsaka nepredvidena pavza in nejasno definirana zaustavitev tekmovanj ter možnosti izvajanja treningov, pomenijo neslutene posledice tako na sami fizični in psihološki pripravljenosti kot tudi neželene poškodbe, ki še dodatno otežijo delo trenerjem in delovanju ekipe,« je poudaril prvi mož kluba. Po zaključku lanske so se resno in z veliko mero odgovornosti lotili načrtovanja letošnje sezone. »V poletnih mesecih preteklega leta, ko je bilo vse praktično brez omejitev, nihče ni predvidel takega poteka dogodkov, ki nam jih vedno znova povzroča covid-19 in s tem povezanimi ukrepi. Zavzeli smo dokaj konzervativen pristop načrtovanja s predvidevanjem, da bo sezona potekala nekako toplo-hladno, k temu pa so nas do neke mere prisilile tudi prve ocene višine proračuna, ki si ga lahko obetamo za sezono 2020/2021. Izkazalo se je, da smo se odločali smelo in modro, saj smo izpolnjevali vse obveznosti in uspešno kljubovali vsem spremembam ter dodatnim izzivom, ki so nam jih prinesli ukrepi zoper širjenje virusa,« je dejal in dodal, da so želje in cilji šenčurskega kluba vedno nekoliko višji, kot si dejansko upajo priznati, a se obenem zavedajo realnih zmožnosti, kar jih motivira za vsako naslednjo sezono pri sprejemanju odločitev, ki bodo rezultirale v doseganju kompaktnosti prve ekipe, pozitivni kemiji med igralci, razvoju mlajših selekcij in nudenju vrhunskih pogojev za trening. 

Kravanja je besedo namenil tudi viziji o združitvi gorenjskih klubov. Dejal je: »Moje stališče in razmišljanje o razvoju slovenske klubske košarke je znano, pri tem me podpira veliko somišljenikov, ki so v košarki nekaj dosegli in bi jim morali po mojem mnenju prisluhniti ter slediti, saj smo to v večini nekdanji košarkarji in košarkarski delavci, ki imamo primarno ta šport zelo radi in volontersko razdajamo svoje izkušnje ter prosti čas za delovanje klubov. Prav bi bilo, da bi vsi, ki spremljamo košarko, strnili vse izkušnje in znanja, ki jih premoremo, ter poskusili malo bolj nesebično postavljati oziroma graditi temelje v korist košarke. Verjamem, da bo prišel čas, ko bodo te zdrave in racionalne ideje pretehtale nad trenutnim stanjem delovanja in vodenja slovenske košarke.« 

In kako predsednik KK GGD Šenčur usklajuje športno in poslovno pot. »Z neverjetno lahkoto, saj je moja športna pot že zdavnaj zaključena, sem pa še vedno zagrizen rekreativni športnik, ki zelo nerad izgublja in vedno da vse od sebe za zmago. To me spremlja tudi na poslovni poti, kjer tako kot v športu, ena zmaga ne pomeni veliko in je potrebno vsako znova načrtovati, se dobro in intenzivno pripravljati, ubirati in uporabljati vse možnosti, se dokazovati in si pridobivati zaupanje partnerjev, da dosežeš visoko stopnjo zanesljivosti, stalno rast in bogatenje. Le na ta način lahko pričakuješ in si zaslužiš spoštovanje ter potrditev sodelavcev, partnerjev, konkurence in ostale javnosti,« nam je zaupal Kravanja in še poudaril, da je osnova za doseganje vrhunskih rezultatov neomajna podpora družine ali najbližjih, ki vedno znova pomagajo v trenutkih, ko je najtežje, in skupaj z njimi slediš svojim zastavljenim ciljem ter zmagam.

Sezona je zaključena, članska ekipa pa je dosegla nekaj zgodovinskih premikov. Drugo mesto v rednem delu 1. slovenske košarkarske lige in ob koncu le za en met ostala brez polfinala, kar bi bil nov mejnik v zgodovini kluba. Kako ste vi videli člansko ekipo, ki se je na vrhunsko borila in bila blizu novemu zgodovinskemu rezultati, četudi brez pol ekipe? 

»Ob zaključku sezone je potrebno izpostaviti, da je ekipa dosegla zgodovinsko 2. mesto po rednem delu državnega prvenstva in s kančkom športne sreče, bi povsem zasluženo, lahko dosegli tudi 1. mesto, a naj to ostane med prihodnjimi cilji.

S končno uvrstitvijo smo lahko zadovoljni, čeprav bi marsikdo lahko upravičeno pričakoval višje mesto, sam sem si celo želel finala, tako v ligi kot v Pokalu Spar, kar bi si po igri in kemiji v ekipi, tudi zaslužili. Moramo priznati, da so nam načrte prekrižale nepričakovane poškodbe, najprej eden najboljših krilnih igralcev Ramo Rizvić, ki je navkljub težki poškodbi vztrajal in želel vseeno na parket, za njim pa še MVP rednega dela Dino Murić. Tako smo v drugi del tekmovanja vstopili močno oslabljeni, da pa je bila mera poškodb še bolj polna, sta poškodbi staknila tudi najboljši strelec trojk članske ekipe Nejc Martinčič, kmalu za njim pa je hudo padel še srčni David Kralj. Vmes se je z nami poigral še nepričakovani COVID »lockdown« in nismo imeli realnih možnosti za vrhunski rezultat.

Vsem igralcem moram priznati neverjetno požrtvovalnost in željo po zmagi, ki so jo kazali na sleherni tekmi in puščali srce na parketu, za kar se je potrebno zahvaliti tudi nepopustljivemu trenerskemu štabu na čelu s Konstantinom Subotičem, saj je uspel izvleči iz ekipe tisto najboljše. Vseeno ne morem mimo priložnosti, ki smo jo imeli na 3. tekmi četrtfinala državnega prvenstva v Domžalah, ko smo z zdesetkano, a zelo motivirano ekipo, uspeli nadzorovati in voditi vso tekmo do zadnjih par minut, kjer bi lahko z enim metom uspeli doseči drugi zgodovinski rezultat kluba in zaigrati v polfinalu državnega prvenstva. Ekipa, kapo dol in lahko mirno rečem, da smo vedno in povsod nadvse dostojno predstavljali barve kluba, občine Šenčur kot tudi vseh zvestih in cenjenih sponzorjev.

Zelo sem ponosen na dosežen rezultat, ki odraža napredek v ekipi, hkrati pa me veseli, da so določeni igralci, ki so dobili priložnost, le-to izkoristili v najboljši možni meri, zato z optimizmom že gledamo v naslednjo sezono. V novo sezono bomo verjetno vstopili z nekoliko spremenjeno zasedbo, saj se kar nekaj igralcem izteče pogodba, hkrati pa želimo biti nadvse neugoden nasprotnik, ki mu ne zmanjka motivacije, idej in ekipnega duha.

Tukaj je priložnost in mesto, da jasno in glasno izrečem iskreno zahvalo vsem našim pokroviteljem, kjer moram, poleg vseh cenjenih pokroviteljev in donatorjev, izpostaviti Gorenjsko gradbeno družbo kot generalnega pokrovitelja z gospodom Brankom Žiberno in njegovimi sodelavci, Občino Šenčur z županom gospodom Cirilom Kozjekom in njegovo ekipo, vsem našim članom, zvestim in nenadomestljivim navijačem ter vsem mojim sodelavcem v klubu, brez katerih si ni moč zamisliti delovanja kluba na tem nivoju, v najvišji državni košarkarski ligi, ki zahteva veliko mero znanja, izkušenj ter profesionalizma. Vsem in vsakemu posebej en velik HVALA z željo, da bomo skupaj dosegali in se veselili uspehov še kar nekaj let. Ob tem se skromno nadejam, da s svojimi rezultati upravičujemo izkazano zaupanje vseh naštetih in s svojimi nastopi ter neomajno željo po zmagi ter pokazanemu »fair play-u«, dostojno in častno predstavljamo barve kluba, pokroviteljev in same Občine Šenčur. 

Vsem skupaj želim prijetne poletne počitnice in veliko energije, da bomo jeseni skupaj pripravljeni na novo sezono in nove zmage,« so bile zaključne misli predsednika košarkarskega kluba Gorenjska gradbena družba Šenčur, Miha Kravanje.