ERNEST NOVAK ZAKORAKAL MED ČLANSKE TRENERJE

39-letni Ljubljančan je nov glavni trener med slovensko prvoligaško druščino. Zaradi porazov v ligi za obstanek je klop KK Šenčur Gorenjska gradbena družba moral zapustiti Igor Kešelj, mesto glavnega trenerja pa je zasedel njegov pomočnik Ernest Novak. V letošnji sezoni so štirje klubi posegli po trenerskih menjavah, trije pred Novakom (Vulić, Anzulović in Žakelj), pa so rezultatsko krivuljo obrnili navzgor. »V Sloveniji ne dobiš vsak dan priložnosti voditi člansko ekipo v prvi ligi. Igor Kešelj je odšel in to ni idealna situacija za trenerja, vendar sta moja želja in izziv velika«, so bile prve besede Novaka.  

Šenčur je bil pravi hit v prvem delu sezone, le za malenkost pa je vodilni gorenjski klub zgrešil uvrstitev v ligo za prvaka. Trenutno je slovenska klubska košarka, z izjemo borbene a podhranjene Elektre, sila izenačena, tako v zgornjem kot tudi spodnjem prvoligaškem domu. KK Šenčur GGD brez članskih okrepitev ohranja cilje, kar potrjuje tudi nekdanji odlični branilec Olimpije, Maribora, Slovana, Laškega, Ludwigsburga, Elektre, Parljev in ob koncu kariere tudi Medvod: »Igramo še pet tekem, od tega štiri doma. Želimo priti na osmo mesto in s tem v četrtfinale državnega prvenstva. Imamo možnosti in odvisni smo samo od sebe. Stabilizirali bomo psihološko pripravo in na vsaki tekmi iskali zmago. Fantje niso pozabili igrati«, je pozitivno razpoložen Novak.

V ligi za prvaka je v slabšem položaju Tajfun, medtem ko ima ligi za obstanek LTH Castings že zagotovljen četrtfinale, pa se za eno prosto mesto, praktično v izenačenem položaju, borijo, poleg Šenčurja, še Lastovka, Portorož in Hopsi. Prav veliko časa za novo uigravanje Novak nima, a vendarle priznava: »Moja košarkarska filozofija je morda bolj napadalno naravnana, čeprav se zavedam, da brez obrambe ni nič. Hočem reči, da želim izrazito kolektivno obrambo, v napadu pa bodo igralci imeli svoj manevrski prostor. V igri želim čim več protinapadov, še več lahkih košev

Ernest Novak je pustil sledi na slovenskih prvoligaških igriščih, prav tako je dve sezoni igral v elitni nemški ligi. Svoj začetni igralski napredek pa pripisuje Ladu Gorjanu, ki ga mu je v Olimpijinih mlajših kategorijah zaupal in ponudil prve resne priložnosti. Rad izpostavlja tudi sodelovanje z Ivom Sunaro, s katerim sta bila v Mariboru in Slovanu. Ernest je kariero končal v Medvodah, kamor ge ja povabil prav njegov nekdanji šef Igor Kešelj, a že takrat je uvidel, da je slovenska košarka finančno precej shirana. S košarko je ostal v tesni povezavi na zavodu ŠKL, kasneje je sprejel delo trenerja na srednji upravno administrativni šoli v Ljubljani, tam pa je dosegel vrh v tekmovanju ŠKL ter bil zadnji dve leti srednješolski prvak. Bil je tudi trener mlajših selekcij v Slovanu, pomočnik Gregorju Hafnerju pri Heliosu ter, kot že zapisano, pomočnik Igorju Kešlju v Šenčurju. 

Vse novice / članki