KDAJ SE BODO LAHKO ZAČELA TEKMOVANJA?

Vrhunski športniki v Sloveniji lahko od danes naprej začnejo trenirati, a zgolj v nekontaktnih disciplinah, kot so v sklopu rahljanja ukrepov v boju s koronavirusom COVID-19 dejali predstavniki slovenske vlade.

Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih mora vlada sicer še odločiti, kar bi se lahko zgodilo še danes.

Podrobnih navodil kljub najavi sprostitev za vrhunski šport tako vlada kot Nacionalni inštitut za javno zdravje še nista podala, zato je Olimpijski komite Slovenije zvezam za zdaj svetoval, naj še počakajo z zagonom treningov. Predvidoma naj bi vlada o pogojih govorila še danes.

Kdaj tekmovanja in na kakšen način?

Vlada naj bi razpravljala tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa. Največ vprašanj je namreč glede ekipnih športov, kjer se pričakujejo bolj zahtevni pogoji za zagon treningov. Ni pa še jasno, kdaj bi bilo mogoče začeti tekmovanja, tudi če bodo ta potekala brez gledalcev.

Po besedah infektologinje Bojane Beović, vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje, se bodo v vladi in svetovalni skupini pri sproščanju ukrepov na področju športa zgledovali po drugih državah s podobnimi epidemiološkimi slikami. Na Hrvaškem vrhunski športniki trenirajo od 27. aprila, treningi pa so mogoči tudi v Avstriji, Nemčiji in Srbiji.

Naslednje ukrepe na področju športa bi lahko v Sloveniji sprejeli po 14 dneh, ko bo konec prve faze opazovanja dejavnosti po zrahljanih ukrepih. Če bo v populaciji okuženost z virusom SARS-CoV-2 manjša in bo v državi uspelo obvladovati epidemijo novega koronavirusa, lahko pričakujemo dodatno rahljanje ukrepov, je v petek še dejala Beovićeva.

Še naprej pa ostaja odprto vprašanje pomoči slovenskemu športu. Olimpijski komite Slovenije je predlagal 11 ukrepov za pomoč športu, a o tem doslej vlada še ni govorila. To bodo storili ob obravnavi tretjega svežnja vladne pomoč.

Vse novice / članki