NAPETA KONČNICA V HRAMU SLOVENSKE KOŠARKE

Šenčurjevo gostovanje v Hali Tivoli ni imelo le zgodovinskega pomena zaradi slave več kot 40 let stare dvorane, ki je povzdignila jugoslovansko košarko, leta '70 na čelu z Ivom Daneuom, pač pa je bila prelomnica zaradi vstajenja, po moči, drugega ljubljanskega kluba Ilirje, ki je v seriji 49-ih zaporednih zmag z najnižjega zaletišča skočila med slovensko elitno klubsko druščino.

Že pred tekmo sta oba trenerja, tako Saša Dončič kot tudi Rade Mijanović vlekla spoštljive izjave do nasprotnega tabora in kakovosti, ki jih premoreta obe ekipi. A že vnaprej je bilo kristalno jasno, da ima Šenčur večji nabor igralcev, močnejšo podlago izkušenosti in prednost v igri pod košem. Če poenostavimo, čvrsto in agresivno preganjanje Ilirijinega organizatorja igre, 20 letnega Žana Marka Šiška, bi skorajda zagotovo morala prinesti uspeh na tivolskem parketu.

Šenčurjev kapetan Smiljan Pavič je začel s košem, izenačil je Luka Vončina. Po trojki Šiška je Ilirija prvič otipljivo povedla (13:8), do četrtine je prednost ostala pet točk (15:10). Po edinem košu Šenčurjevega prišleka Staphona Blaira (16:14), so gostje malce zastali in minuto kasneje je Ilirija po prostih metih Stipeta Modrića povedla z 21:14. Drugi del druge četrtine je pripadel Šenčurju. Koše so dosegli Novak, Martinčič, Murić, Rizvić in štiri proste mete Pavič. Le točka zaostanka bi lahko bila ob polčasu, a je Modrič tri sekunde pred koncem druge četrtine zadel za vodstvo domačih s 33:30.

Uvodna dejanja tretje četrtine so pripadla Šenčurju, zadela sta Rebec in Pavič, Šenčur pa je dolgem času povedel (33:34). Po izenačenem boju so bili gorenjski košarkarji v malce večji nevarnosti v 28. minuti tekme, ko je Ilirija po koših Čučoviča povedla z 49:40. Po minuti odmora se je Šenčur približal na 53:48. Vstop v zadnjo četrtino je bolje uspel Šenčurjanom, ki so po trojki Jana Rebca zadihali bolj sproščeno, ostrino pogleda pa jim je dodal s trojko še Miljan Pavković. Kar naenkrat je padla nova troja Rebca in v težkem položaju so se znašli domači košarkarji (53:59). Dobro minuto pred koncem je Dino Murić zabil in nato zadel še dodaten prosti met, Šenčur pa je imel zmago v rokah (62:70). Šiško je 18 sekund pred koncem zadel trojko za upanje (68:72), a sta do konca ob hitrih osebnih napakah domačih, Pavković in Rizvić zadela vsak po dva prosta meta. 

Šenčur je dobro ustavil Šiška (15 točk), met iz igre 6/14, pri tem pa je imel mladi branilec +/-index skromnih -11. Varovanci Radeta Mijanoviča so bili boljši v skoku (34:41), imeli boljši met iz igre, kot tudi proste mete. Zmaga Šenčurja je bila povsem zaslužena.

Statistika

Naslednjo tekmo lige Nova KBM bo imel Šenčur GGD v soboto, 16. decembra v Novem mestu proti Krki.


Vse novice / članki