OSTROSTRELEC IZ NAKLEGA

»Lepi spomni me vežejo na leto 2015, ko smo se mladinsko reprezentanco U18 iz B skupine uvrstili v A skupino evropskega prvenstva. Reprezentančne akcije so bili najlepši del poletij, še posebej za nekoga, ki želi resno igrati košarko«, začenja temo o reprezentančni karieri, danes 23-letni Nejc Martinčič. Nakelčan je v pionirski košarki branil barve kranjskega Triglava, bil je tudi del Uniona Olimpije, ki je 2015  zaigrala na evroligaškem turnirju v Barceloni. Prvikrat je dres slovenske reprezentance oblekel leta 2013, ko so kadeti igrali na B prvenstvu v Bosni in Hercegovini. Dve leti kasneje je bil Nejc v Avstriji eden najboljših igralcev, Slovenija pa se je prebila med prvokategornike Evropske mladinske košarke. Ob Martinčiču so največje delo opravili še Vlatko Čančar, Gaber Ožegovič, Luka Kraljevič in Žan Mark Šiško. Tudi naslednji dve reprezentančni akciji (2016 Finska, 2017  Grčija) sta bili uspešni, Slovenija je obstala v A skupini, Nejc pa je bil obakrat z devetimi točkami eden najbolj uspešnih strelcev.

Sijane uspehe je beležil tudi v srednješolskih časih. Obiskoval je Srednjo upravno administrativno šolo in bil s soigralci dvakrat slovenski prvak. Spomini, ki nikdar ne bodo zbledeli. »Srednješolski prvaki smo bili dve leti zapored, res pa je, da smo imeli zares močno ekipo (Čančar, Kraljevič Stopar, Tovilovič…). Na srednji šoli SUAŠ iz Ljubljane so me povabili, kot tudi nekatere druge košarkarje, da bi pri njih opravljal šolske obveznosti po prilagojenem programu, tako da bi lažje usklajeval treninge in šolo. Za to sem jim še danes hvaležen. Posebna zahvala gre prof. Samu Juvanu, ki je to tudi vse povezoval in nam pomagal«, z radostjo dodaja Nejc.

V svetu športa je najtežje prav mladim športnikom, ki jih v mladinski konkurenci čaka preboj med elito, bodisi na državnem bodisi v evropskem ali svetovnem nivoju. Znotraj generacije, ki je igrala za mlajše reprezentančne selekcije je preboj v NBA uspel Čančarju ter Šišku, ki je letos po odhodu iz Kopra zaigral v evroligaškem Bayernu. Martinčič na redek preboj med svetovno elito enega morda dveh igralcev na generacijo ocenjuje takole: »Mislim, da smo nekako lahko s tem zadovolji saj govorimo o zares vrhunskem nivoju katerega doseže samo peščica igralcev iz vsega sveta.« Ne glede na težak resnični svet vrhunskega športa, pa Nejcu optimizem in ambiciozni cilji ne manjkajo: »Vsak dan postati boljši človek in napredovati iz dneva v dan tako osebno kot košarkarsko«, modro dodaja 23-letnik.

Do letošnje predčasne prekinitve prvenstva je Nejc v dresu KK Gorenjska gradbena družba Šenčur, katerega barve brani že od leta 2015, v slabih 20-ih minutah dosegal 7,3 točke (index 6,1). V 15-ih tekmah je dosegel 21 trojk, največ štiri proti Rogaški, tri pa je zadel dvakrat proti Zlatorogu in doma proti Krki. Nele, kot ga kličejo prijatelji in soigralci, je t.i. specialist za mete z razdalje. Šenčurjev ostrostrelec, ki je imel v klubu močno konkurenco v Marku Popadiću, na branilskih položajih pa še ostrejšo v Urošu Zadniku, Janu Novaku in Mateju Rojcu, pravi, da je napredek pogojen že z borbo za minutažo: »Klubska konkurenca je vsekakor dobra stvar saj samo z močnimi treningi postaneš boljši igralec. Verjetno je ob takšni konkurenci minutaža nekoliko gibljiva, seveda pa je precej tudi odvisno od forme v kateri se nahaja igralec v določenih delih sezone. Zase lahko rečem, da so pri meni najbolj učinkoviti meti za tri točke.« Šenčurjani so zelo dobro začeli in podobno nadaljevali sezono v ligi Nova KBM. Precejšnja izenačenost je pripeljala do odločitev v zadnjih tekmah in takrat je GGD Šenčur gostoval na Polzeli ter precej okrnjen klonil za pet točk. Precejšnja bera zmag je v ligi za obstanek pripomogla, da bi se četica Konstantina Subotiča zlahka uvrstila v četrtfinale. Nejc Martinčič se spominja februarskih obračunov: »Da res je prav gotovo bi bili ponovno v četrtfinalu prvenstva, vendar pa vseeno ostaja grenak priokus zaradi ne uvrstitve v ligo za prvaka, kar je bil tudi glavni cilj v sezoni. Sezona se je žal prekinila saj smo po mojem mnenju imeli še veliko rezerve in bi lahko posegli po najvišjih mestih v državnem prvenstvu. Vendar pa je zaradi situacije v kateri smo prekinitev lige edina logična poteza.«

Pandemija je ohromila vso Slovenijo, športniki pa so kar naenkrat sprejeli življenj, ki ga niso poznali. Nejc večina prostega časa izkorišča za prenovo stanovanja: »Že pred vso to situacija v kateri se nahajamo sedaj, sem začel z adaptacijo stanovanja v katerega se seliva z dekletom. Zdaj, ko imam ves čas na svetu, večino dneva preživim tam.«

Nejc MARTINČIČ 

(4.4. 1997, 183 cm)

KK Gorenjska gradbena družba Šenčur

 

…2015 KK Triglav

2014-15 Union Olimpija mladi? 

2015 – 2020 KK Gorenjska gradbena družba Šenčur

Slovenska reprezentanca

2013 Eurobasket U16 B (BIH)

2015 Eurobasket U18 B (Avstrija) … naj strelci Čančar, Ožegovič, Kraljevič, Šiško, Martinčič 

2016 Eurobasket U20 A (Finska) … naj strelci Čančar, Zupan, Durnik, Martinčič

2017 Eurobasket U20 A (Grčija) … naj strelci Durnik, Šiško, Macura, Martinčič

Povprečje Nejca Martinčiča 9,3 točke

 

 

Vse novice / članki