PREDČASNO KONČANA KOŠARKARSKA SEZONA!

Pričakovano je KZS sprejela odločitev o predčasnem zaključku letošnje košarkarske sezone za vse kategorije. Na pobudo Združenja košarkarskih klubov je izvršni odbor sprejel odločitev, ki je v času epidemije povsem logična, čeravno, tudi logično, niso vsi z navdušenjem sprejeli odločitev o končnih uvrstitvah.

Predčasen zaključek sezone se še najmanj dotika lige Nova KBM, kjer ne bo nobenih končnih odločitev, a žal prvič od samostojne Slovenije tudi ne bo državnega prvaka. Prav tako nobena od ekip ne bo nazadovala v nižjo, drugo ligo.

Članska ekipa Gorenjska gradbena družba Šenčur je bila na dobri poti, da prek lige za obstanek napreduje v četrtfinale državnega prvenstva, kar bi si glede na dosedanji del sezone tudi zaslužila. Člani so pod vodstvom Konstantina Subotiča odigrali 18 tekem in zabeležili deset zmag. V pokalu Spar so v četrtfinalu z 0:2 klonili proti Cedeviti Olimpiji, a do dvoboja z Ljubljančani nanizali šest zaporednih zmag. S spremenljivo zasedbo, večina tekem so igrali mlajši igralci, so nastopili tudi v mednarodni ligi Alpe Adria Cup, kjer so šestih tekmah zmagali dvakrat. 

Aleš Puhar, športni direktor KK GGD Šenčur: »Nahajamo se v krizi zaradi koronavirusa, delamo pa vsi na tem, da preprečimo širjenje. V ta namen so bili sprejeti takojšnji izredni ukrepi, zato časa za pogovore ni bilo. Vesel sem dejstva, da smo vse tuje igralce pravočasno obvestili in so se lahko vrnili domov, saj krizo vsak lažje preživlja v domačem okolju, z svojimi bližnjimi, za katere je tudi potrebno poskrbeti. Klubi prve lige smo si enotni, da se tekmovanje ne nadaljuje, saj je zdravje vsakega od nas na prvem mestu. Mi smo se popolnoma zaustavili 12.3. in takoj poskrbeli za vrnitev tujih igralcev domov, nadaljevanje zaradi zdravja vseh ni smiselno in ga ne podpiramo. Ostaja pa veliko vprašanj na katere ste nekateri že opozorili: na prvem mestu pogodbene obveznosti, kar je treba rešiti v najkrajšem možnem času, v nadaljevanju pa seveda tudi vprašanje tekmovanj v prihodnje.«

Celotna vsebina dopisa Košarkarske zveze Slovenije:

Člani izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije so na dopisni seji sprejeli odločitev, da so tekmovanja v vseh ligah in starostnih kategorijah pod okriljem KZS za sezono 2019/2020 s petkom, 20. marcem 2020 uradno zaključena. Vodstvo KZS, tekmovalna komisija in predstavniki združenj košarkarskih klubov vseh lig, so bili v preteklih dneh v dnevnih stikih ter izvršnemu odboru KZS predlagali predlog, ki je glede na trenutne razmere logična odločitev.

''S predstavniki združenj košarkarskih klubov smo v zadnjih dneh opravili več razgovorov in prišli do skupnega zaključka, da s tekmovanji v sezoni 2019/2020 zaključimo. V tako negotovi situaciji druge možnosti nismo videli in tudi klubi so bili pri tem enotni in enakega mnenja.'', je odločitev pojasnil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Tekmovalna sezona 2019/2020, ki je bila prekinjena 12. marca 2020, se v vseh ligah in starostnih kategorijah zaključi s petkom, 20. marcem 2020. Določijo se naslednji vrstni redi ekip:

Liga Nova KBM (1. SKL)

Končni vrstni red ni določen. Tako se ne določi prvaka lige in ekipe, ki izpade iz tekmovanja.

2. SKL

Končni vrstni red se določi po trenutno 20 odigranih kolih. Prvouvrščena ekipa je KK ECE Triglav, ki napreduje v Ligo Nova KBM. Iz 2. SKL izpadeta ekipi KK Parklji – izstop iz tekmovanja in enajstouvrščena ekipa KK Ljubljana.

3. SKL

V ligi za prvaka 3. SKL sta bili odigrani le dve koli od predvidenih osmih. Tako se določi, da se iz 3. SKL v 2. SKL uvrstijo prvaki 1. dela tekmovanja, in sicer Nova Gorica mladi, AKK Branik Maribor in Litija. Iz tekmovanja 3. SKL ne izpade nobena ekipa.

4. SKL

V razigravanju za napredovanje se je do prekinitve odigralo četrtfinale. Določi se, da se iz 4. SKL v 3. SKL uvrstita prvaka 1. dela tekmovanja, in sicer Vrtine Palir Prebold 2014 in Vrhnika.

1. SKL za ženske

Glede na število odigranih kol se določi, da je prvak tekmovanja trenutno prvourščena ekipa ŽKK Cinkarna Celje (zmagovalec 1. dela prvenstva in  tudi po sedmih kolih od predvidenih desetih prvouvrščena ekipa).

Mlajše starostne kategorije

Končni vrstni red v vseh mlajših starostnih kategorijah se določi na osnovi 147. člena Tekmovalnega pravilnika glede na uvrstitve zaključenih delov tekmovanja.

V tekmovalni sezoni 2020/2021 bodo v članski kategoriji sodelovale ekipe, ki bodo izpolnjevale  pogoje za nastop v posameznem rangu tekmovanja: v skladu s sklepom IO KZS so pridobile pravico nastopanja iz naslova tekmovalne uspešnosti, bodo imele podeljeno licenco Komisije za licenciranje in bodo posredovale prijavo v skladu z Razpisom tekmovanja.

Vse novice / članki