JAKA HLADNIK TRENER KOŠARKARSKE REPREZENTANCE GLUHIH

Slovenska moška reprezentanca gluhih bo od 13. do 24. junija tekmovala na svetovnem prvenstvu. Soočenje najboljših reprezentanc na svetu bo v Heraklionu na grškem otoku Kreta. Žreb je Sloveniji določil skupino B v kateri so še ZDA, Izrael in Hong Kong. Dve najboljši reprezentanci iz štirih skupin se bosta uvrstili v četrtfinale.

Slovenska reprezentanca se je predstavila na novinarski konferenci, kjer je ekipi vse dobro zaželel predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Damijan Lazar, prav tako jih pozdravil vodja NLB košarkarske lige na vozičkih Gregor Gračner.

Reprezentanco gluhih sestavljajo: kapetan Miha Zupan, Saša Lukić, Miha Jakofčič, Jan Orešnik, Jaka Markovič, Peter Ranković, Damjan Šebjan, Domen Starc, Matic Makuc, Klemen Javornik, Aleksandar Perić in Albert Bijol.

Glavni trener Jaka Hladnik bo v strokovni ekipi imel še pomočnika Igorja Cesarja, fizioterapevtko Lauro Švarc in vodjo reprezentance Antona Petriča. 

Zadnji veliki uspeh je lanska zmaga na SP v košarki 3×3. V klasični košarki pa Slovenija zaradi različnih dejavnikov, predvsem kadrovskih težav, ni nastopala od leta 2017. A so se na zvezi odločili za vrnitev, pomembno vlogo pri tem je imel najvidnejši član ekipe Miha Zupan, ki je pred odhodom dejal “Vesel sem, da smo se po petih letih vrnili. Smo mešanica izkušenih in mladih igralcev. Vesel sem, da smo košarko vrnili na sceno in da bomo lahko odšli na SP. Zahvala pa gre tudi soigralcem, ki so devet mesecev pridno hodili na treninge. Naredili bomo vse, da se predstavimo v dobri luči.«

Zupan je imel tudi odločilno vlogo pri novem selektorju. Kot je na novinarski konferenci napol v šali pojasnil Jaka Hladnik – prijatelju, s katerim sta sodelovala že pri Slovanu, ni mogel reči ne. “Poglejte, koliko večji je od mene …” je dejal Hladnik, potem pa poudaril, da je projekt SP zahtevna naloga, ki pa se je vsi lotevajo zelo resno in dodal še: “Hvaležen sem, da sem postal del te ekipe. Veselim se takšne priložnosti, upam, da bomo dosegli tudi lep uspeh. Igralci so na treningih zelo zavzeti, prihajajo pred začetkom, ostajajo še po treningih. Ne poznamo natančno vseh tekmecev, nismo videli posnetkov, a se bomo prilagajali, imamo širok nabor taktik.”

Slovenski košarkarji so največji uspeh dosegli 2002, ko so, prav tako v Grčiji, osvojili srebrno medaljo. Zadnjič so na SP nastopili 2017.  

Vir in foto: Zveza za šport invalidov Slovenija / slovenski paralimpijski komite

 

Vse novice / članki