USPEŠNO SMO KLUBOVALI IZZIVOM

Vizija Košarkarskega kluba GGD Šenčur je, da postane eden od vodilnih ter bolj uspešnih v Sloveniji, ki razvija mlade igralce in igralke s ciljem, da v zdravem okolju in ob vrhunskih pogojih za treninge postanejo najboljši košarkarji. Pogovarjali smo se s predsednikom Miho Kravanjo. 

Pri odločitvi Miha Kravanje, da se kot predsednik pridruži KK GGD Šenčur je bila najpomembnejša košarka kot taka, ki mu je v življenju veliko dala in ji je želel nekaj tudi vrniti. »To je bil glavni razlog, ko sem bil povabljen na funkcijo predsednika KK GGD Šenčur, hkrati pa tudi dejstvo, da sva bila z Romanom Horvatom kar nekaj let soigralca, zato je bila odločitev, gledano s tega vidika, verjetno toliko lažja,« je pojasni predsednik klubal. Pravi, da v času njegovega aktivnega igranja Šenčur ni nastopal v najvišji ligi, zato tedaj ni igral za klub, ki mu danes predseduje. »Osebno v tem ne vidim nobene zadrege, mogoče celo prednost, saj sem prišel zelo neobremenjen z notranjimi odnosi in preteklimi zadevami, kar je bila odlična osnova za korake in pot, po kateri stopamo danes. Zelo sem ponosen na letošnji rezultat, ko smo po rednem delu zaključili na zgodovinskem drugem mestu. Z malo več športne sreče bi zasluženo osvojili tudi prvo mesto, a naj za zdaj to ostane med prihodnjimi cilji,« je dodal Kravanja.

Poudarja, da glavnino dela v klubu opravijo njegovi sodelavci in strokovni štab. »Klub združuje množico ljudi, ki svoj prosti čas nesebično razdajajo klubu in jim je glavno plačilo polna dvorana zadovoljnih navijačev ter zmage naših košarkarjev. To je v današnjih časih investicija, ki ima neprecenljivo vrednost in le želimo si lahko, da bo ta zgodba še dolgo trajala,« dodaja predsednik. Tudi v prihodnje bodo sledil dobro zastavljenemu načinu dela, ki prinaša rezultat in zadovoljstvo vseh vpletenih. »Mogoče je glavna in najbolj očitna sprememba v načinu komunikacije, rednejših sestankih s trenerji in večji posluh za vse predloge ter izzive. Osebno sem zelo naklonjen odprti komunikaciji znotraj poklicanih, ki so odgovorni za uspešen rezultat, saj na ta način pridobimo vsi in hkrati gradimo medsebojno zaupanje,« je pojasnil Kravanja. 

Letošnja sezona je po njegovih besedah nepredvidljiva in s tega vidika tudi zelo zahtevna, kar so člani izkoristili za utrjevanje zaupanja vase in svojih sposobnosti, predvsem pa za lastno motivacijo in krepitev ekipnega duha. »Moramo se zavedati, da so igralci v času igranja ligaških tekem v tekmovalnem ritmu, zato vsaka nepredvidena pavza in nejasno definirana zaustavitev tekmovanj ter možnosti izvajanja treningov, pomenijo neslutene posledice tako na sami fizični in psihološki pripravljenosti kot tudi neželene poškodbe, ki še dodatno otežijo delo trenerjem in delovanju ekipe,« je poudaril prvi mož kluba. Po zaključku lanske so se resno in z veliko mero odgovornosti lotili načrtovanja letošnje sezone. »V poletnih mesecih preteklega leta, ko je bilo vse praktično brez omejitev, nihče ni predvidel takega poteka dogodkov, ki nam jih vedno znova povzroča covid-19 in s tem povezanimi ukrepi. Zavzeli smo dokaj konzervativen pristop načrtovanja s predvidevanjem, da bo sezona potekala nekako toplo-hladno, k temu pa so nas do neke mere prisilile tudi prve ocene višine proračuna, ki si ga lahko obetamo za sezono 2020/2021. Izkazalo se je, da smo se odločali smelo in modro, saj smo izpolnjevali vse obveznosti in uspešno kljubovali vsem spremembam ter dodatnim izzivom, ki so nam jih prinesli ukrepi zoper širjenje virusa,« je dejal in dodal, da so želje in cilji šenčurskega kluba vedno nekoliko višji, kot si dejansko upajo priznati, a se obenem zavedajo realnih zmožnosti, kar jih motivira za vsako naslednjo sezono pri sprejemanju odločitev, ki bodo rezultirale v doseganju kompaktnosti prve ekipe, pozitivni kemiji med igralci, razvoju mlajših selekcij in nudenju vrhunskih pogojev za trening. 

Kravanja je besedo namenil tudi viziji o združitvi gorenjskih klubov. Dejal je: »Moje stališče in razmišljanje o razvoju slovenske klubske košarke je znano, pri tem me podpira veliko somišljenikov, ki so v košarki nekaj dosegli in bi jim morali po mojem mnenju prisluhniti ter slediti, saj smo to v večini nekdanji košarkarji in košarkarski delavci, ki imamo primarno ta šport zelo radi in volontersko razdajamo svoje izkušnje ter prosti čas za delovanje klubov. Prav bi bilo, da bi vsi, ki spremljamo košarko, strnili vse izkušnje in znanja, ki jih premoremo, ter poskusili malo bolj nesebično postavljati oziroma graditi temelje v korist košarke. Verjamem, da bo prišel čas, ko bodo te zdrave in racionalne ideje pretehtale nad trenutnim stanjem delovanja in vodenja slovenske košarke.« 

In kako predsednik KK GGD Šenčur usklajuje športno in poslovno pot. »Z neverjetno lahkoto, saj je moja športna pot že zdavnaj zaključena, sem pa še vedno zagrizen rekreativni športnik, ki zelo nerad izgublja in vedno da vse od sebe za zmago. To me spremlja tudi na poslovni poti, kjer tako kot v športu, ena zmaga ne pomeni veliko in je potrebno vsako znova načrtovati, se dobro in intenzivno pripravljati, ubirati in uporabljati vse možnosti, se dokazovati in si pridobivati zaupanje partnerjev, da dosežeš visoko stopnjo zanesljivosti, stalno rast in bogatenje. Le na ta način lahko pričakuješ in si zaslužiš spoštovanje ter potrditev sodelavcev, partnerjev, konkurence in ostale javnosti,« nam je zaupal Kravanja in še poudaril, da je osnova za doseganje vrhunskih rezultatov neomajna podpora družine ali najbližjih, ki vedno znova pomagajo v trenutkih, ko je najtežje, in skupaj z njimi slediš svojim zastavljenim ciljem ter zmagam.

Sezona je zaključena, članska ekipa pa je dosegla nekaj zgodovinskih premikov. Drugo mesto v rednem delu 1. slovenske košarkarske lige in ob koncu le za en met ostala brez polfinala, kar bi bil nov mejnik v zgodovini kluba. Kako ste vi videli člansko ekipo, ki se je na vrhunsko borila in bila blizu novemu zgodovinskemu rezultati, četudi brez pol ekipe? 

»Ob zaključku sezone je potrebno izpostaviti, da je ekipa dosegla zgodovinsko 2. mesto po rednem delu državnega prvenstva in s kančkom športne sreče, bi povsem zasluženo, lahko dosegli tudi 1. mesto, a naj to ostane med prihodnjimi cilji.

S končno uvrstitvijo smo lahko zadovoljni, čeprav bi marsikdo lahko upravičeno pričakoval višje mesto, sam sem si celo želel finala, tako v ligi kot v Pokalu Spar, kar bi si po igri in kemiji v ekipi, tudi zaslužili. Moramo priznati, da so nam načrte prekrižale nepričakovane poškodbe, najprej eden najboljših krilnih igralcev Ramo Rizvić, ki je navkljub težki poškodbi vztrajal in želel vseeno na parket, za njim pa še MVP rednega dela Dino Murić. Tako smo v drugi del tekmovanja vstopili močno oslabljeni, da pa je bila mera poškodb še bolj polna, sta poškodbi staknila tudi najboljši strelec trojk članske ekipe Nejc Martinčič, kmalu za njim pa je hudo padel še srčni David Kralj. Vmes se je z nami poigral še nepričakovani COVID »lockdown« in nismo imeli realnih možnosti za vrhunski rezultat.

Vsem igralcem moram priznati neverjetno požrtvovalnost in željo po zmagi, ki so jo kazali na sleherni tekmi in puščali srce na parketu, za kar se je potrebno zahvaliti tudi nepopustljivemu trenerskemu štabu na čelu s Konstantinom Subotičem, saj je uspel izvleči iz ekipe tisto najboljše. Vseeno ne morem mimo priložnosti, ki smo jo imeli na 3. tekmi četrtfinala državnega prvenstva v Domžalah, ko smo z zdesetkano, a zelo motivirano ekipo, uspeli nadzorovati in voditi vso tekmo do zadnjih par minut, kjer bi lahko z enim metom uspeli doseči drugi zgodovinski rezultat kluba in zaigrati v polfinalu državnega prvenstva. Ekipa, kapo dol in lahko mirno rečem, da smo vedno in povsod nadvse dostojno predstavljali barve kluba, občine Šenčur kot tudi vseh zvestih in cenjenih sponzorjev.

Zelo sem ponosen na dosežen rezultat, ki odraža napredek v ekipi, hkrati pa me veseli, da so določeni igralci, ki so dobili priložnost, le-to izkoristili v najboljši možni meri, zato z optimizmom že gledamo v naslednjo sezono. V novo sezono bomo verjetno vstopili z nekoliko spremenjeno zasedbo, saj se kar nekaj igralcem izteče pogodba, hkrati pa želimo biti nadvse neugoden nasprotnik, ki mu ne zmanjka motivacije, idej in ekipnega duha.

Tukaj je priložnost in mesto, da jasno in glasno izrečem iskreno zahvalo vsem našim pokroviteljem, kjer moram, poleg vseh cenjenih pokroviteljev in donatorjev, izpostaviti Gorenjsko gradbeno družbo kot generalnega pokrovitelja z gospodom Brankom Žiberno in njegovimi sodelavci, Občino Šenčur z županom gospodom Cirilom Kozjekom in njegovo ekipo, vsem našim članom, zvestim in nenadomestljivim navijačem ter vsem mojim sodelavcem v klubu, brez katerih si ni moč zamisliti delovanja kluba na tem nivoju, v najvišji državni košarkarski ligi, ki zahteva veliko mero znanja, izkušenj ter profesionalizma. Vsem in vsakemu posebej en velik HVALA z željo, da bomo skupaj dosegali in se veselili uspehov še kar nekaj let. Ob tem se skromno nadejam, da s svojimi rezultati upravičujemo izkazano zaupanje vseh naštetih in s svojimi nastopi ter neomajno željo po zmagi ter pokazanemu »fair play-u«, dostojno in častno predstavljamo barve kluba, pokroviteljev in same Občine Šenčur. 

Vsem skupaj želim prijetne poletne počitnice in veliko energije, da bomo jeseni skupaj pripravljeni na novo sezono in nove zmage,« so bile zaključne misli predsednika košarkarskega kluba Gorenjska gradbena družba Šenčur, Miha Kravanje. 


Vse novice / članki