VLADA POČASI ODPIRA POT DO TRENINGOV

Po napovedi ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, bo po koncu prvomajskih praznikih vlada začela sproščati ukrepe na področju tekmovalnega športa. Slovenija se bo na področju športa zgledovala po državah s podobnimi epidemiološkimi razmerami, pri čemer bi bili naslednji ukrepi možni po štirinajstih dneh, ko bi bili vidni učinki najnovejšega sproščanja ukrepov.

Vladni govorec v času pandemije Jelko Kacin je na temo morebitnega zagona športnih tekmovanj na čelu z nogometno ligo povedal, da morajo ukrepe in predloge zanje v sodelovanju z lokalnimi in državnimi oblastmi pripraviti nacionalne panožne zveze. Kacin je jasno dodal še to: "Bodo pa tekmovanja gotovo na začetku brez gledalcev, kot povsod po Evropi in seveda brez gledalcev".

O potencialnem razvijanju trenažnih procesov, še posebej so zanimivi kolektivni športi, je spregovoril tudi Marjan Dolinšek, novi državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Dolinšek je za STA dejal, da naj bi vlada po prvomajskih praznikih na seji, ki bo predvidoma 4. maja, govorila o podrobnih ukrepih za treninge slovenskih športnikov. Govorili naj bi tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.

Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport (MZIŠ) predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno izobraževalnih dejavnosti, kot so šole. Tam za zdaj treningi še ne bodo dovoljeni!

Pri izvajanju vadbe bi morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati najmanj dva metra medsebojne razdalje. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to denimo v judu. Vsa ta pravila bodo v pomoč upravljavcem športnih objektov, saj je treba opredeliti tudi uporabo slačilnic, skupnih prostorov, žog in drugih rekvizitov ter orodij. Tekmovanja v ekipnih športnih, kjer bo sprva vadba mogoča le posamično, bodo tako prišla na vrsto pozneje, saj tudi trening-tekme še niso dovoljene.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil OKS, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi gotovo ne bo.

Na omenjene predloge vlade RS se je odzval tudi Olimpijski komite Slovenije, ki je sicer sprejel omenjenih ukrepov za pomoč športu, hkrati pa je že pred časom opravil poizvedbo med športnimi organizacijami o posledicah epidemije novega koronavirusa. Ugotovili so, da je mesečni strošek za plače v športnih organizacijah okrog pet milijonov evrov, najmanj 26 milijonov evrov pa je izpada prihodkov zaradi popolne zaustavitve dejavnosti, upad pa se še povečuje in ga tudi po koncu epidemije ne bo mogoče nadomestiti.


Vse novice / članki