ZGODOVINSKA UVRSTITEV PO REDNEM DELU

Aleš Puhar, športni direktor GGD Šenčur: »Ko so se sprostile mišice in glave, je prišla kemija in nam je res steklo.«

Po končanem rednem delu 1. slovenske košarkarske lige se je izoblikovalo šest ekip, ki bodo nastopile v t.i. ligi za prvaka. Ne glede na predčasen odstop Kopra Primorske, so moštva v uvodnem delu lige v seštevku odigrala 18 tekem. Na prvem mestu je redni del lige končala Krka, takoj za njo pa Gorenjska gradbena družba Šenčur, ki je tako prehitela Helios Suns, Rogaško in Terme Olimia Podčetrtek. Petim ekipam se bo v ligi za prvaka pridružila Cedevita Olimpija, ki ji zaradi nastopanja v Evropskem pokalu in ligi ABA, ni bilo potrebno igrati prvega dela domačega prvenstva.

Uspeh GGD Šenčur je zgodovinski saj se dolgoletnemu prvoligašu še nikoli ni uspelo zavihteti tako visoko, četudi je bil ob koncu zadnjih petih sezon kar štirikrat četrtfinalist, v sezoni 2017/18 pa celo finalist pokala Spar. Šenčurjane drugo sezono vodi 39-letni Konstantin Subotič, trener, ki v ospredje postavlja obrambo in dobro taktično zrelost. GGD Šenčur ima v svojih vrstah, trenutno najbolje ocenjenega igralca lige Dina Murića, brata, Hasan in Ramo Rizvić pa sta na svojih igralnih mestih med boljšimi v ligi, celo več: Hasan je najboljši po številu blokad na tekmo, Ramo pa najbolj natančen izvajalec prostih metov. Nejc Martinčič je eden najboljših strelcev z razdalje, Jan Novak (največ pridobljenih žog na tekmo) in Matej Rojc pa najboljša obrambna branilca v 1. skl. Visok potencial ima 21-letni David Kralj, zelo dobro ekipo dopolnjujejo še Jan Strmčnik, Dražen Bubnić, Jure Daneu in mladi Vojin Ivković, Srdjan Tešić ter Mark Žnidar.

Dolgoletni razvoj kluba, kot tudi letošnji razcvet, je v največji meri odvisen od zmožnosti vodstva kluba, ki je prav v zadnjem, precej neprijetnem letu, odlično reagiralo ter uspelo zadržati finančne okvirje, ki niso zamajali stabilnosti članske ekipe. Pogovarjali smo se s športnim direktorjem kluba, Alešem Puharjem.

Iskrene čestitke za drugo mesto članske ekipe GGD Šenčur po rednem delu prve slovenske košarkarske lige v sezoni 2020/21, kar je tudi najboljša uvrstitev v zgodovini kluba. Resda sledi še liga za prvaka, ampak se ozriva na ta uvodni del prvenstva. Prvi cilj je dosežen. Ste ob začetku sezone razmišljali o tako suverenem nastopu članske ekipe? 
A.P.: Hvala za čestitke, prenašam jih na igralce, trenerje, vse ki delamo v klubu, sponzorje in donatorje ter posebej glavnega sponzorja.. Je pa tako, da se »mrtvi« štejejo na koncu. Glede na covid situacijo, tako pri nas kot pri drugih klubih, je bila prva letošnja naloga, pravzaprav zaključek lanske sezone, ki se ni končala na igriščih. Tako tudi ni bila jasna situacija, kaj se dogaja pri drugih klubih in nenazadnje kdaj, če sploh, se bo igrala košarka. Letošnji začetek je bil kar težak, nato pa se je ekipi odprlo in fantje so  naredili res neverjetno serijo, ki nas je popeljala v ligo za prvaka.

Ekipa je predvsem na domačem igrišču delovala resnično suvereno. Če dodamo še nekaj zmag v gosteh, je jasno, da moštvo, ki ga vodi Konstantin Subotič, zmore doseči zmage v vsaki dvorani. Trenerjev sistem dela je ekipo pripeljal na vrh v dveh statističnih prvinah: člani so prvi po številu doseženih točkah in najboljši po številu pridobljenih žog. Torej odlični v napadu in izjemni v obrambi.
Res je, doma imamo le en poraz, pa še tega pišem na korono bonus. Moram povedati, da je bila ekipa zaradi nevarnosti okužb, v dvorani ves čas sama s trenerji. Ko so se sprostile mišice in glave, je prišla kemija in nam je res steklo. Vse čestitke celotni ekipi, igralcem in trenerjem. Res je tudi, da smo prvi kar po nekaj kazalnikih, ampak pustimo to statistikom. Imamo najboljšega igralca lige (ponovno) Dina Murića, ki mu seveda sledi in pomaga vsa ekipa. Res ne razumem, da MVP lige, še po tretjem letu zapored, ne dobi vabila za reprezentančne akcije. Kakšen signal je to slovenskim igralcem. 

 

Ekipa je dobro pokrita na vseh igralnih mestih, kar vam omogoča ambiciozno razmišljanje pred začetkom lige za prvaka, kjer bo vsaka tekma še toliko težja in bolj pomembna. Kako ambiciozen je lahko klub, ki se bo meril tudi s Cedevito Olimpijo in Krko. 
Uspelo nam je sestaviti dobro kombinacijo izkušenih igralcev ter mladih, dokazovanja željnih igralcev. Žal nas je doletela poškodba Rama Rizvića za katerega še ne vemo, ali bo lahko igral drugi del prvenstva. Drugače ostajamo realni. Vsakega tekmeca spoštujemo. Sem pa prepričan, da bomo na vsaki tekmi dali maksimum in bomo videli kam nas bo to pripeljalo. Dokazali smo, da lahko igramo z vsemi. Čestital bi Cedeviti Olimpiji za res lepe dosežke tako v Evropskem pokalu kot ABA ligi.

Ekipa je dobro pokrita na vseh igralnih položajih, a vseeno je tu čudna sezona zaradi znane situacije, vmes pa se lahko še prikrade kakšna poškodba. Razmišljate o morebitnih okrepitvah? 
Bomo videli. Gledamo tako finančno plat kot tudi igralce ki so že pri nas. Ti so na prvem mestu.

Kako ste se v klubu soočili z ukrepi, ki omogočajo tekmovanje članski ekipi, med tem ko vsi ostali do danes ostali zunaj dvorane? Vendarle so tu še selekcije od U11 do U19; predvsem kadeti in mladinci so v sila občutljivih letih!
Mi smo ob vseh danih navodilih in priporočilih, upoštevali vse. Ob rednem šolanju je res neverjetno, da otrokom in mladini jemljemo še šport. Zagotovo bi država lahko zadeve uredila drugače. In tukaj sploh ne gre za klube. Posledice bomo čutili tako odrasli, predvsem pa žal naši otroci. 

Vse novice / članki