GGD ŠENČUR IN PRVI DEL ABA 2 LIGE

Zgodovinska sezona za košarkarje Gorenjske gradbene družbe Šenčur se je začela na turnirju v osrčju Srbije, na planini Zlatibor. Košarkarski mehurček je ime, ki je ostalo od pandemičnih časov in je enostavno obveljalo med drugoligaško konkurenco regionalnega tekmovanja. S pridihom nemira, adrenalina in prevelike bojazljivosti, so bili označeni prvi nastopi  GGD Šenčur, ekipe, ki si je ABA 2 ligo priboril s tretjim mestom v slovenskem prvenstvu 21/22. Prva tekma proti Helios Suns iz Domžal je pokazala, da izkušnje na tem nivoju še kako veljajo. Domžalčani so bili lani na drugem mestu po rednem delu, jedro ekipe, pa je ostalo enako, med tem, ko imata pri GGD Šenčur izkušnje iz ABA lige le trener Miljan Pavković (7. asistent vseh časov) in Dino Murić, ko je igral pri Olimpiji (2010/15). Nezbranost in predvsem pomanjkanje igralskega poguma, sta odločila tekmo v prid Heliosa. Precej bolj izenačena je bil tekma proti Pelisterju iz Bitole, ekipi, ki na tem nivoju igra drugo sezono in za katero igra nekdanji krilni center GGD Šenčur, Sead Hadžifejzović. V zadnji minuti ni bilo konkretne odločenosti, zato izgubljena žoga in trije zgrešeni meti za tri točke, niso slučajni. Poraz s štirimi točkami, pa je bil vendarle dokaz, da je učna ura v ABA 2 ligi draga, a nikakor ne predraga.

Zlatibor (1): GGD Šenčur – Helios Suns 79:89, GGD Šenčur – Pelister 67:71

Miljan Pavković, trener GGD Šenčur: »Imeli smo nekaj dobrih trenutkov, ampak vidi se, da je pri mojih igralcih prisotna nervoza. Me pa veseli, da se ekipa bori do konca, da ne odneha. Je pa jasno, da nismo v napadalni formi. To bomo skušali popraviti.«

V mesecu novembru je sledil nov turnir, nov zbor 14 ekip iz Severne Makedonije, Črne Gore, BIH, Srbije, Hrvaške in treh slovenskih, Krke, Helios Suns in Gorenjske gradbene družbe Šenčur. Konkurenca se je zbrala v Sarajevu, točneje na Grbavici, kjer je dvorana Gorana Čengića gostila po tri tekme za vsako od ekip NLB ABA 2 lige. Če so izkušnje in seveda kakovost preostalima dvema slovenskima ekipama, Heliosu in Krki, pripomogle k petim zaporednim zmagam, pa je tudi turnir v BIH pri novincu ekipi GGD Šenčur v tej konkurenci pokazal podobne porodne težave, kot na turnirju na Zlatiboru. V obračunu proti vedno neugodni Sutjeski, ekipi iz črnogorskega Nikšića, so košarkarji GGD Šenčur izgubili kar 23 žog, kar je še dve več kot proti Pelisterju. Proti aktualnem prvaku Zlatiboru je bila, podobno kot proti Heliosu, odločilna tretja četrtina, ki so jo srbski košarkarji dobili z 20:10 in prednosti niso več izpustili iz rok. Pet odstotkov slabša realizacija meta iz igra je prinesla štiri asistence manj in če dodamo še tri skoke manj, je blag poraz logičen. Še najbolj odmeven pa je bil poraz proti Krki. Varovanci Miljana Pavkovića so ob polčasu vodili s 45:24, po treh četrtinah še vedno s konkretno prednostjo 12 točk (59:47). Prišla je zadnja četrtina v kateri GGD Šenčur ni dosegel koša več kot šest minut. Pravzaprav sta v desetih minutah zadela le Rojc in Murić, Krka pa je z 19 točkami obrnila potek tekme in zmagala še petič zapored.

Sarajevo: GGD Šenčur – Sutjeska 63:70, GGD Šenčur – Zlatibor 62:71, GGD Šenčur – Krka 63:66

Miljan Pavković, po turnirju v Sarajevu: »Ko izgubiš toliko žog, na tem nivoju tekmovanja ne moreš zmagati. Zavedam se, da zaradi poškodb in manjšega nabora igralcev težko igramo čvrsto in agresivno obrambo vso tekmo. Sem pa zadovoljen, ker se moji igralci borijo do zadnje sekunde. Žal se tudi s tega turnirja vračamo brez zmage.«

Zadnji turnir ABA 2 lige v koledarskem letu 2022 je bil ponovno na Zlatiboru. Prvi nasprotnik GGD Šenčur je bila Sloga, prav tako novinec v jadranski druščini. V izenačeni tekmi je Rojc z dvema prostima metoma poskrbel za izenačenje na 82:82, v zadnji sekundi pa je Murić zgrešil trojko za zmago. V podaljšku je 29 sekund pred koncem GGD Šenčur vodil za tri točke. Američan Underwood je položil za minimalno vodstvo Sloge, tik pred koncem pa je Hrštić zgrešil trojko. Priložnost je splavala po vodi, a potrebno je bilo dvigniti glave in se zbrati za naslednjo, sedmo tekmo ABA 2 lige. Proti močni in visoki ekipi Podgorice se GGD Šenčur n našel pravega orožja oziroma košarkarskega odgovora. Podgorica je vodila vso tekmo, imela boljši odstotek meta iz igre in posledično več asistenc. V glavnem črnogorskem mestu je pet košarkarskih ekip, KK Podgorica je tretja po kakovosti in na Zlatiboru je dokazala, da so njene ambicije po uvrstitvi v četrtfinale povsem realne.

Miljan Pavković po turnirju na Zlatiboru: »Tekme v ABA 2 ligi so močne, fizične, da rečem, moške. In v takšnih tekma je zelo pomembno sojenje, ki je bilo odlično. Moji igralci so se borili, kar me veseli, ampak za zmage na tem nivoju, potrebujemo še precej več

Zlatibor (2): GGD Šenčur – Sloga 94:95, GGD Šenčur – Podgorica 67:78

Statistično gledano je najboljši igralec GGD Šenčur Dino Murić. Kapetan je najboljši strelec ekipe (14,4 točke), najboljši skakalec (8,4 skoka), z indexom 17 pa je 16. na skupni lestvici ABA 2 lige. Z 11,4 točke na tekmo je drugi strelec GGD Šenčur Gaber Ožegovič, edini poleg Murića, ki presega dvomestno število doseženih točk. Ožegovič med vsemi košarkarji zaseda 61. mesto. Obramba je dobra, saj GGD Šenčur po ukradenih žogah zaseda 8. mesto, še boljša pa je ekipa v skoku, celo na visokem 3. mestu. Da fantom ne gre očitati borbenosti priča tudi podatek, da je GGD Šenčur ekipa, ki naredi največ osebnih napak na tekmo (25). Šibkejši del je napad, saj je GGD Šenčur s 70 doseženimi točkami na tekmo zadnji, prav tako zadnji je pri odstotku zadetih trojk. GGD Šenčur zadene le 5 trojk na tekmo (24,5%). 

Spodbuden je podatek, da je GGD Šenčur na devetem mestu po minutah, ko je bil v vodstvu. Kljub sedmim porazom pa ima ekipa skupno koš razliko le -45, med tem, ko jo ima hrvaška Gorica, prav tako brez zmage, kar -142. Tudi Osijek in Spars, ki imata po eno zmago, imata precej slabše razmerje danih in prejetih košev. In prav omenjene ekipe še čakajo Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur v nadaljevanju NLB ABA 2 lige.

Foto: Dragana Stjepanović/NLB ABA liga

Vse novice / članki