Tretji turnir ABA 2 lige v Širokem Brijegu

Sprva je organizacijo tretjega turnirja ABA 2 lige prevzela KK Šibenka, a se je zapletlo v dogovoru ABA lige in organizatorjem hotelskih namestitev v Dalmaciji. Neuspešna komunikacija je ovrgla možnost, da bi bil turnir ob Jadranskem morju. Na srečo je hitro vskočil Široki Brijeg, ki bo pod streho spravil tretji turnir, kot tudi peti (20. do 24. marec 2023).

V dvorani Pecari, kjer tekme lahko spremlja 4500 gledalcev, bo 14 ekip iz šestih držav igralo tekme 6. in 7. kroga. Košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur so v petih tekmah, na turnirju v Subotici in na Zlatiboru zmagali dvakrat in bili trikrat poraženi. V Subotici je bil po podaljšku boljši Pelister iz Bitole (78:82), na drugi tekmi pa je v slovenskem obračunu GGD Šenčur s 76:71 porazil Kansai Helios. Sredi meseca novembra je sledil še težji turnir na Zlatiboru, kjer so varovanci Miljana Pavkovića igrali tri tekme v petih dneh. Na športno rekreacijskem centru v osrčju Srbije je Sutjeska iz Nikšiča GGD Šenčur zlomila v tretji četrtini (74:89), Borac iz Banje Luke, pa je dva dni kasneje odigral odlično zadnjo, in GGD Šenčur je imel vpisana dva poraza. Trener GGD Šenčur Miljan Pavković je spremenil režim zadnjih dveh treningov, tekma proti Podgorici, pa je prinesla drugo zmago (71:68) v konkurenci ABA 2 lige.

Na turnirju v Širokem Brijegu bo v torek, 19.12. ob 15. uri prvi nasprotnik Spartak, trenutno so-vodilna ekipa lige, v četrtek, 21.12., pa bo GGD Šenčur ob 18. uri igral proti Šibenki, ekipi, ki še edina nima zmage. O tekmecih je spregovoril Miljan  Pavković: »Spartak je veliko vložil v ekipo in ima visoke ambicije. Celo tako visoke, da želi zmagati ABA 2 ligo. Ekipa ima dobre igralce, nekateri so celo igrali  Evroligo. Igrati proti takšni ekipi mora biti za nas dodaten motiv in tudi izziv. Drugo tekmo igramo proti Šibenki, ki je resda zadnja, a je to kakovostna in mlada ekipa s katero so se mučile tudi favorizirane ekipe. Igralci Šibenke se borijo do konca in pričakujem, da bo to težka tekma.«

V ekipni statistiki je GGD Šenčur na predzadnjem mestu po številu doseženih točk, slabši je le Borac, zato bo strelska forma morala biti na visokem nivoju. Je pa gorenjska ekipa visoko na tretjem mestu po številu skokov, kar pomeni, da je ulovljene žoge le potrebno izkoristiti v večji meri kot do sedaj. Gorenjska gradbena družba Šenčur je visoko tudi na lestvici ukradenih žog in doseženih točk po hitrih akcijah.

Glavni trener Miljan Pavković, strokovni štab je dopolnil Gašper Sluga, je o strelski formi dodal: »Res je, da nam v napadu ne gre najbolje. Soočamo se s težavami zaradi poškodb, pa tudi nekaj igralcev se je zamenjalo. Predvsem se mučimo pri metih za tri točke. Statistično smo celo najslabši v ligi. To poskušamo popravljati vsak trening in na trenutke izgleda dobro. Upam, da bomo v dobri strelski formi in da bo met z razdalje po novem letu precej bolj uspešen.«

V Široki Brijeg potuje 11 igralcev, saj so doma ostali poškodovani Dalibor Đapa ter Luka Rudović in najmlajši Lovro Bolhar, ki imata šolske obveznosti. Po petih tekmah je najboljši strelec GGD Šenčur Alen Malovčič (13 točk), za njim sta z devetimi točkami na tekmo, kapetan Dino Murić in Gaber Ožegovič. Murič je na visokem četrtem mestu lestvice najboljših skakalcev ABA 2 lige, s povprečjem skoraj devetih skokov na tekmo.